Plaatsen convectorput in betonvloer

Moose

  • #1
In ons nieuwbouwhuis willen wij een lage convector voor een raam tot aan de grond vervangen voor een convector put. Hierbij zat ik te denken aan een Jaga Canal Plus 2006.

Inmiddels hebben we contact gehad met de bouwer van het huis en de leverancier van de fundering. De vloerplaat ligt in ieder geval in de goede richting. De leverancier van de fundering kan op basis van door ons aangeleverde gegevens (maten) berekenen of er zonder meer een gat in de vloer gezaagd kan worden.

Op de bewuste plek liggen geen leidingen in de vloer.

Echter zoek ik wat ervaringsdeskundigen voor een dergelijke klus. Vragen die ik heb zijn:

De Jaga put die ik op het oog heb is volgens mij al geïsoleerd. Daardoor kan ik deze in principe gewoon in het gat laten zaken, aansluiten en klaar. M.a.w. ik hoef niet eerst een put te construeren en isoleren onder de vloer in de kruipruimte. Klopt dit?

Zijn er specifieke zaken waar ik aan moet denken?

Is er hier iemand die al eens iets dergelijks heeft gedaan? Waar liep je toen tegen aan? Wat zijn je tips?

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Norbert
 

Fiesiekus

  • #2
Let op:

- vocht in de kruipruimte
- isolatie aan buitenzijde put
- afsluiter en voetventiel aan de convector; ddaar moet je later bij kunnen
- afhangen van de put aan raveling, indien noodzakelijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De vloerplaat ligt in ieder geval in de goede richting. De leverancier van de fundering kan op basis van door ons aangeleverde gegevens (maten) berekenen of er zonder meer een gat in de vloer gezaagd kan worden.
Lijkt me geen hout.
 

Kloek77

  • #4
De topictitel doet mij ook vermoeden van niet.
 

Moose

  • #5
Het is zeker geen houten vloer. Op zich jammer want daat kan je toch iets makkelijker in werken. Naast een gat laten zagen moet nl. ook nog de leiding van de huidige miniconvector doorgetrokken worden naar de put. M.a.w. daat zal ook een stukje in de vloer gekapt moeten worden en er zal dus een verbinding komen in de aan- en afvoerleiding van de convector.

M.b.t. isolatie v.d. put. volgens mij zijn deze Jaga putten juist geïsoleerd en dus kant en klaar. Heeft iemand hier ervaring mee?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik dacht dat sinds de komst van vloerverwarming convectorputten niet meer nodig zijn?

Ik kom ze iig in nieuwbouw niet meer tegen...

grtz
Henk
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Een nadeel van dit systeem is dat ze fatsoenlijk werken op een hoge ketelwatertemperatuur.
En het eigenlijk de bedoeling is om te verwarmen met een lage watertemperatuur.
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Sinds jaren zijn er convectoren die prima op lagere temperatuur werken.


De put kunt u gewoon laten zakken in de vloer, let wel op de afwerking van de rand, de dekvloer moet hier eigenlijk doorlopen maar op de rand van de put ontstaan er snel scheuren.
Een oplossing hiervoor is een lat schroeven op de rand van de put en de dekvloer afwerken tegen de lat aan.
 

Xr8

  • #9
Dit zijn polyesther putten welke aan de binnenzijde zijn geïsoleerd. Mocht er enig vocht zijn dan heb je daar geen last van. De put is waterdicht.

Zorg wel dat wanneer er water onder de vloer staat deze put goed vastgezet wordt! Deze zal willen gaan drijven en daarbij komen aardige krachten vrij.

De put over beide zijden goed waterpas opstellen en in de vloer verankeren en rondom afpurren. Let daarbij wel op dat je de houten platen in de put legt waar later het rooster in komt. Bij inwerken met pur of specie zal de put rond gaan staan waardoor het rooster er later niet meer in past. Deze plaat voorkomt dit.

De leidingen inhakken in de vloer en vlak onder de flens van de bak twee gaten erdoor boren hier kun je dan met de leidingen naar binnen. Links of rechts maar niet uit. De losse convector welke onderin de bak staat in om te keren. Zelf maak ik altijd even twee ontluchtmogelijkheden boven in de put. Kan handig zijn.

Succes.
 

Azijnpisser

  • #10
En laat het gat in het beton door een betonboorbedrijf erin zagen. Mijn buurman dacht het met een diamantblad in de cirkelzaag te doen, en zat dus 2 keer in de rommel... (en 1 keer in het stof...)
 

Moose

  • #11
@Xr8,

Ik begrijp dat jij wel eens met deze putten van Jaga hebt gewerkt? Wat zijn je ervaringen ermee? Op zich wil ik voor de put eenzelfde vermogen nemen als de miniconvector die nu langs het raam staat. Of is het beter wat meer vermogen te nemen?

@Azijnpisser,

Zagen ga ik zeker uitbesteden. Die mannen kunnen dat veel sneller dan ik.


@IJkenhout,

De bouwer wilde inderdaad geen convectorput plaatsen. Paste niet in hun wijze van bouwen. Vloerverwarming was het alternatief. Alleen willen wij een houten vloer. Nu kan dit tegenwoordig ook prima met hout maar er zaten toch nogal wat mitsen en maren aan waar we geen zin in hadden. Vandaar deze optie.

Iedereen verder bedankt zover. Ik blijf open voor verder tips, trucs, do's en dont's
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #13
Zelfbouw plaats ik een kanttekening bij,, tenminste op de door fiesiekus beschreven manier,,

indien je een regelmatig hoge grondwaterstand onder je woning hebt zorg dan voor een goede constructie van vochtbestendig matriaal en liefst uit een geheel.

anders kan het nogal tegenvallen na een paar jaar als de houten put aan het rotten slaat en je het alsnog met goede matrialen moet overdoen.

[dit uitgaande van mijn eigen woonsituatie waar het in het seizoen regelmatig voorkomt dat er veel vocht/water in de kruipruimte staat,, regio arnhem in de rivierdelta zoals ze het noemen,, de gemeente is ermee aan het werk maar ambtelijke molens.... nouja,, heea alleen als extra tip voor wie het toekomt].
 

Fiesiekus

  • #14
Tja, die put is in Oosterbeek geplaatst, toch heel anders dan Arnhem :wink: .
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Moose schreef:
Hierbij zat ik te denken aan een Jaga Canal Plus 2006.
Ik begrijp niet helemaal waar jullie het over hebben, ik kan me niet herinneren dat hier hout aan of in zit.
Wat iemand ooit gedaan heeft met een eigenbouw put doet volgens mij niet zoveel ter zake, de grondwaterstanden in Arnhem en Oosterbeek ook niet.
 

Xr8

  • #16
Heb er goede ervaringen mee. Het zelf bouwen van dit soort putten is natuurlijk best mogelijk. Echter als je dit zakelijk moet doen is de lak duurder dan de brief. Prive wellicht ook. Je hebt er veel werk van en de materialen moet je toch ook kopen.

Zou zelf een kant en klare pakken maar dat is mijn mening. Tevens zou ik een convector nemen met wat meer vermogen dan die er nu staat. Dit ivm de diepte van de put. Baat het niet schaadt het niet.

Wat betreft grondwater zie mijn vorige uitleg. Ten alle tijde goed vastzetten. Vooral het deksel erin leggen is zeer belangrijk tegen het rondstaan.

Succes.
 

Moose

  • #17
Beste mensen,

Enige tijd geleden had ik op dit forum een topic geopend m.b.t. het plaatsen van een convectorput in een betonvloer van een nieuwbouwwoning ( https://www.klusidee.nl/Forum/topic/plaatsen-convectorput-in-betonvloer.44159/ )

Inmiddels zitten de putten erin en alles was na een goede voorbereiding snel gedaan.

De leverancier van de bouwvloer had aangegeven waar we het beste konden laten zagen en tot welke maat. De convectoren hebben meer vermogen dan de oorspronkelijke geplaatste mini canal convectoren dus qua vermogen moet dit goed gaan.

Het zagen heb ik laten doen door een relatie van de leverancier van onze parketvloer. Was snel gedaan. De putten plaatsen was verder ook een eenvoudige klus, mede dankzij de tips op dit forum.

Bedankt dus voor jullie reacties en hulp!
 

Xr8

  • #18
Bedankt voor de terugkoppeling.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu