Piekspanning, verbranden toestellen

Maryline

  • #1
Hallo, medeklussers.

Na enkele weken ziekte ben ik hier terug met mijn vragen :?

Bij een familielid situeert zich een probleem dat elektrische apparaten stukgaan, verbranden. oa droogkast, pc, tv, gsm(oplader), verschillende lampen hebben er al moeten aan geloven.
De betreffende stopcontacten heb ik uitgemeten en daar zit een continue spanning van 238-240Volt op. Daar kan het probleem waarschijnlijk niet liggen.
Een andere persoon met apparatuur heeft er een meter opgezet voor 1 week en men krijgt piekspanningen tot 270Volt. Aansluitingen in de zekeringkast en aarding zijn goed.
Bij de buren en in de straat is er nog niemand die dit heeft tegengekomen.

Is er iemand die een gedacht heeft wat de oorzaak zou kunnen zijn en wat er aan gedaan kan worden?

Dank bij voorbaat,
Maryline
 

Ronald42

  • #2
238 V~ tot 240 V~ is wat aan de hoge kant hoewel ruim binnende marge van 10%. Toch zou ik eens bij het energie bedrijf informeren.
 

Fiesiekus

  • #3
Al die apparaten hebben een bepaalde gemiddelde levensduur; daarbij hoort een bepaalde standaarddeviatie. Ze kunnen dus eerder of later dan het gemiddelde halen. Maar dat apparaten defect raken (verbranden?) is op zich niet ongewoon........ :wink:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Hoelang duurt een piekspanning van 270v?
Het energienet zit nl. vol met pieken die wel boven de 800 V uit kunnen komen, we noemen het netvervuiling en deze ontstaat al door het uitschakelen van bv de stofzuiger. Hoelang is dus de spanning van 270 V aanwezig. < 1 sec, dan is er niets aan de hand > 10sec, dan is in ieder geval extra onderzoek nodig.

Wat voor aansluiting is er in die woning 1 fase of 3 fasen.

Ga exact na hoe oud de apparaten waren en hoelang ze normaal mee gaan.
Het komt nl. ook wel voor dat een hele rits apparaten in het zelfde jaar sneuvelt waarbij je in eerste instantie het E-net verdenkt maar als je de rekeningen naast elkaar legt gewoon blijkt dat de apparaten hun levensduur hebben op gebruikt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Ik heb 1 keer een dergelijke situatie meegemaakt.
Na de 3e telefooncentrale te hebben opgehangen is de klant toch maar eens geadviseerd om zijn systeem maar eens goed te laten onderzoeken, immers dat 3 centrales binnen een paar maanden stuk gingen was niet normaal als de meesten 10 tot 15 jaar probleemloos draaien.

Na veel zoekwerk werd uiteindelijk het probleem gevonden en wat bleek men had de brandweerschakelaar achter de deur gemonteerd.
Normaal maakte dat niets uit tenminste hij zat hoog genoeg, maar deze deur was ook veel hoger dan normaal en als er nu iemand de deur met veel geweld open gooide dan kwam deze net tegen deze schakelaar aan waardoor de nul een moment wegschakelde en er kortstondig een hoge spanning op het systeem kwam te staan (ook wel zwevende nul genoemd).

De oplossing was uiteindelijk heel eenvoudig nl. schakelaar 25 cm hoger monteren, maar voordat dat gevonden was heeft het wel eerst duizenden euro's aan apparatuur en onderzoek gekost.

suc6

Gerrit Bakker
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Daarom ook mijn vraag 1 of 3 fasen aansluiting.
Een slechte nul geeft ook deze problemen.
 

Maryline

  • #7
Hallo,

3 x 220 Volt, nul + aarding.

Steeds op dezelfde fase komt de piekspanning en dan zakt de spanning op de andere fasen. Hoelang die piekspanning duurt kan ik niet zeggen en hoeveel de spanning zakt op de andere fasen ook niet.
Dit zal ik even navragen, maar kan enkele dagen duren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Lijkt verdacht veel op het probleem met de telefooninstallatie.
Toch even de nul heel goed nakijken en eventuele lassen opnieuw maken.

suc6

Gerrit Bakker
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Onmiddelijk een installateur bellen !!!

Er zit een fout in je hoofdschakelaar/groepenkast.
De nul zit niet goed vast of heeft een te hoge overgangs weerstand hierdoor heeft de fase met de minste belasting de hoogste spanning staan en de fasen met de meeste belasting zakt de spanning iets in.
 

Maryline

  • #10
Bedankt,

Ik ken zelf wel iets af van electra, maar dit gaat mijn petje te boven.
Ik zal mijn familielid alles doorgeven en dan moeten ze inderdaad maar een installateur bellen.
Zodra ik iets meer weet, over het hoe en wat of waarom laat ik het jullie weten. Het zal wel enige tijd duren, want er zijn er weinig die direct tijd heben om te komen.

Bedankt voor de antwoorden en tot volgende vraag....... :oops:
 

Maryline

  • #11
Hallo,

Installateur van de maatschappij is langsgeweest :

Hij heeft alles nagezien en alles zou er goed uit zien in de zekeringkast.

Als er een toestel wordt aangehangen voor verder onderzoek zou dat heel veel kosten maar alles is niet uitzonderlijk zegt hij . Die spanningen zijn normaal . De lampen die stukgaan ook doordat het misschien lampen van mindere kwaliteit zijn.

De pc, tv, droogkast, enz... kan gebeuren zegt hij . Indien er nog toestellen zouden zijn die kapot gaan of verbranden moet de maatschappij terug opgebeld worden en zal men nog eens komen zien. Alles is normaal volgens de maatschappij en ze gaan blijkbaar geen verder gevolg aan geven aan die pieken.

Daarmee is de zaak (niet) opgelost en heeft het geen zin om er verder over te discussiëren.
Voor mij mag er dus een slotje op.

Bedankt voor de reacties allemaal!
Mvg,
Maryline
 

Gerrit

  • #12
Jammer dat het niet is opgelost. Als het nodig is, moet je gewoon nog een keer bellen met de energieleverancier.

Verder gaat hier een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
12

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu