Geeft een aardlekschakelaar zelf piekspanning?

Venus

  • #1
Ik wil voorop stellen dat ik niets weet van elektra op een 'professioneel' niveau, maar het aansluiten van lampen e.d. wil nog wel lukken :)

Ik wil een nieuwe lamp (het hele ding, niet slechts het peertje) ophangen in de badkamer. Hiervoor wil ik de aardlekschakelaar uitschakelen. Ik weet nl niet precies welke individuele stop voor die groep is, maar ik wil de aardlekschakelaar toch testen, dus dat maakt mij verder niet uit.

Waar het om gaat is het volgende. Ik heb een mechanisch ventilatiesysteem op een plek die ik als leek niet kan bereiken, nl ergens boven een verlaagd plafond.
Ik heb informatie ingewonnen bij de CV fabrikant en de fabrikant van het mechanisch ventilatiesysteem of het kwaad kan voor bepaalde instellingen als ik de aardlekschakelaar uit zet.
Voor beiden was het geen probleem, maar dien ik de stekker er eerst uit te halen. Dat is dus een probleem bij het mechanisch ventilatiesysteem.. Bij de betreffende fabrikant wordt gezegd dat anders de printplaat kan doorbranden, omdat bij het aanzetten van de aardlekschakelaar er piekspanning op kan treden.
Ik vind dat als leek heel apart klinken, omdat in mijn hoofd de aardlekschakelaar juist is om dat te voorkomen.

Wil iemand mij vertellen of dit inderdaad mogelijk is en evt. hoe ik dit kan voorkomen nu ik niet bij de stekker kan?

Kan ik mijn badkamerlamp evt. gewoon vervangen door de schakelaar uit te zetten? De huidige werkt nog, dus ik weet wat 'uit' is.

Alvast bedankt!
 

Atmoz

  • #2
Piek spanning zou kunnen komen van andere apparatuur op dezelfde groep. De aardlek veroorzaakt geen piekspanning, en dient er trouwens ook niet voor om die te voorkomen.
Als de fabrikant zegt dat zijn spullen defect zouden kunnen gaan is dit wel erg apart, je weet nl nooit of je netspanning een keer afgeschakeld wordt door de netbeheerder, graafwerkzaamheden of wat dan ook. Dan wordt de groep van het ventilatiesysteem ook spanningsloos zonder dat je vooraf de stekker getrokken hebt.
Niet te bang zijn, wel ferm schakelen, niet aarzelend met de bedieningshendel omgaan.

PS: als je bedoelt om de lamp aan te sluiten en veilig te werken door de lichtschakelaar uit te zetten is dit geen goed idee. De zaak moet voor je veiligheid echt volledig spanningsloos.
 

Venus

  • #3
Atmoz, bedankt voor je reactie! Ik ben een beetje laat, want ik wilde even afwachten of ik nog meer reacties zou krijgen.

Je hebt inderdaad gelijk, hij zou daar gewoon tegen moeten kunnen. Hier in Rotterdam hebben we nog niet zo lang geleden meerdere stroomstoringen gehad. Het zou van de gekke zijn als ik dan elke keer een nieuwe unit zou moeten aanschaffen.

Ik heb het uiteindelijk gedaan door alle andere stekkers eruit te halen en groep voor groep uit en in te schakelen na de aardlekschakelaar. Op die manier heb ik het geprobeerd te doseren.
En.... alles is goed gegaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu