Parket en luchtvochtigheid

Rien48

  • #1
Goeie morgen,
In mijn parket komen steeds meer spleten tussen de planken. Ik stelde vast dat de luchtvochtigheid tijdens de afgelopen vorstperiode binnen 30% is. Ik neem aan dat dat te laag is.
Hoe kan ik de vochtigheid van de lucht in de kamer op een handige manier vergroten?
Groeten,
Rien
 

Wim Lenderink

  • #2
Hallo Rien,

Door aan de radiatoren waterverdampers te hangen, krijg je toch wat vochtiger lucht in de woning. Maar ik zie aan je andere vraag dat je vloerverwarming hebt, wordt dit wat moeilijker. Er zijn ook luchtbevochtigers in de handel.
Bij mijzelf is de laatste tijd ook de luchtvochtigheid zeer laag. Mijn parket is op een ondervloer gelijmd en heb geen last van barsten.

Succes.
Wim
 

Michiel_H

  • #3
Ik heb ook een gelijmde vloer, maar ook hier geeft dat wel degelijk minimale spleten. De lijm is enigszins flexibel, dus bewegen doet het wel. Bakjes aan de verwarming geeft een minimale bijdrage. Tel maar eens aan de inhoud van zo'n bakje en bedenk eens hoe lang het duurt voordat zo'n bakje leeg is.
Ik heb onlangs een luchtbevochtiger gekocht en die brengt per etmaal ruim 10 liter vocht in de lucht. Pas dan zet het zoden aan de dijk. Een luchtbevochtiger is niet goedkoop, maar als je dure parket je lief is dan is dat wel een verstandige keuze.
 

Rien48

  • #4
Dag Wim en Michiel,
Bij mij is het 'zwevend parket'. Er komen zowel in kengte als in de breedte spleten tussen. Ik zal eens kijken naar luchtbevochtigers.
Bedankt voor jullie reacties.
Groet,
Rien
 

Michiel_H

  • #5
Bij zwevend parket zal het probleem een stuk groter zijn. Bevochtigen van de lucht is de enige oplossing.
 

Kloek77

  • #6
Minder ventileren indien mogelijk.
 

Azijnpisser

  • #7
Zonder dollen: Sudderlapjes op het vuur. En idd de afzuiging niet aan. (moet je wel een open keuken hebben).

Ergo, alle middelen om meer vocht in huis te krijgen zijn goed.
 

Werkpaard

  • #8
T.g.v een vorstperiode daalt de luchtvochtigheid . Dit houdt in dat het hout (parket) gaat krimpen zodat de vloer naden gaat vertonen. De ene houtsoort is er gevoeliger voor dan de andere.
Vooral maple, beuken en essen zijn erg gevoelig voor werken.

De oplossing is een luchtbevochtiger in de ruimte zetten. Deze werken echt goed maar je moet wel op tijd beginnen!

Als het gaat dooien en regenen en de luchtvochtigheid hoger wordt zal het hout weer uitzetten en zullen de naden verdwijnen maar dat gaat ook geleidelijk dus nog even geduld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu