Ovencombinatie (krachtstroom) naar kookplaat (ks) + oven

Kacheltje

  • #21
Denkerd schreef:
Kacheltje,

TS spreekt van een krachtaansluiting, dat is geen kookgroep!

En bij een kookgroep is er geen sprake van verschil in belasting, die komen beide van dezelfde fase af!
Nico
Nogmaals, een toestel van meer dan 2 kw hoort op een eigen groep.
De oven cq. fornuis zal niet beneden de 2 kw verbruiken mag je toch wel vanuit gaan. Die ga je niet bij een kookgroep zetten in welke vorm dan ook.
Dit alles heeft ook weinig te maken of de groep nu een krachtgroep is of een 2x230 kookgroep.

Je haalt eerder uit dit gegeven zelf aan dat het volgens jou geen krachtgroep is.
Nu had het oude fornuis één aansluiting op de krachtstroom (heb niet gemeten, maar 230V volgens aansluitschema: L1/L2 gebrugd en N1/N2 gebrugd).
Is het nu dan wel weer een krachtgroep?

Je houdt het zelf ook niet overzichtelijk zo Denkerd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #22
Deze discussie komt me helaas weer bekend voor. :roll:
 

Denkerd

  • #23
Hallo Lichtpunt,
Lichtpunt schreef:
Dus dat betekend simpel:
eerst vragen aan TS en dan pas conclusies poneren
-Eerst goed lezen, en andere reacties toetsen op realiteitsgehalte en toepasbaarheid, en dan zonodig doorvragen en/of bemerking maken.
Lichtpunt schreef:
Nu is er een hele draad aanwezig terwijl niemand weet of we wel de goede kant op spinnen.
Die draad is geen punt, eerder zeer leerzaam. Maar het heikele punt is zeker het gebrek aan terugkoppeling door een TS. Vaak gaan andere beantwoorders dan doorschieten, soms niet gehinderd door kennis of praktische ervaring, met hypotheses die niet aan de orde zijn.

In dat kader kan men wel stellingen poneren, maar helaas geen definitieve afdoende conclusies naar een verantwoorde oplossing trekken.
Lichtpunt schreef:
Dit is in GB toegestaan en in B als deze max 20A trekt.
‘Trekken’ doet het toestel, je bedoeld afgezekerd op 20 A. Dit is mij bekend, maar hier in Nld heb je er weinig aan.
Lichtpunt schreef:
Heb nu wel even behoefte aan een reactie van TS.
Ik wil je verklappen dat je daarin niet de enige bent!
Nico
 

Denkerd

  • #24
Kacheltje,
Kacheltje schreef:
Nogmaals, een toestel van meer dan 2 kw hoort op een eigen groep. De oven cq. fornuis zal niet beneden de 2 kw verbruiken mag je toch wel vanuit gaan.
Die 2 kW zal zeker gehaald worden, maar realiseer je eerst eens dat een samenstel van kookplaat en oven gewoon een fornuis is! En die worden ook zonder problemen veilig aangesloten.
Kacheltje schreef:
Die ga je niet bij een kookgroep zetten in welke vorm dan ook.
Nogmaals, naar de orginele de vraag van TS is er is geen sprake van een kookgroep!
Kacheltje schreef:
Dit alles heeft ook weinig te maken of de groep nu een krachtgroep is of een 2x230 kookgroep.
Als jij de essentie in het verschil tussen die twee nu eerst eens uitzoekt, dan zoek ik nog verder naar waar het expliciet staat dat de eis van 2 kW ook voor een door een krachtgroep afgezekerd toestel geldt.
Kacheltje schreef:
Je haalt eerder uit dit gegeven zelf aan dat het volgens jou geen krachtgroep is.
Nu had het oude fornuis één aansluiting op de krachtstroom (heb niet gemeten, maar 230V volgens aansluitschema: L1/L2 gebrugd en N1/N2 gebrugd).
Is het nu dan wel weer een krachtgroep?
Neen, als je citeert moet je ook wel weten wie je citeert, in dit geval de TS, niet ik! En TS spreekt van een krachtgroep.
Kacheltje schreef:
Je houdt het zelf ook niet overzichtelijk zo Denkerd.
Ik stel vast dat jij juist door zulke foute citaten en de misinterpretatie van het fenomeen ‘kookgroep’ een ontzettende berg ruis veroorzaakt.

Daar is de TS in het kader van een veilige, realistische en te verwezenlijken oplossing, volgens welk principe of standaard dan ook, niet mee gediend.

En daar was deze site toch voor bedoeld?
Nico
 

Denkerd

  • #25
Beste Jan,
Jan schreef:
Deze discussie komt me helaas weer bekend voor. :roll:
Is het wellicht niet een idee om is op andere sites te kijken hoe een helder en inzichtelijk spel van vraag en antwoord gevoerd wordt? Waarbij aangetekend dat goed modereren een vak apart is.

Zo uit de tekst kun je die discussie niet herkennen, inhoudelijk lijkt het me zeker je vakgebied zeker niet.

Ik hoop voor de TS niet dat hier wegens ‘te moeilijk’ weer een zinloos slotje aangehangen wordt.
Nico
 

Frank65

  • #26
Ik zal vanavond een plaatje schieten. Uit het hoofd dacht ik gezien te hebben dat er 400V op stond.

De kookplaat wordt inderdaad gevoed met 2x230 als ik het aansluitschema begrijp.

De brug is aangebracht door "Ikea" en bevindt zich standaard tussen L1/L2 en N1/N2 (inmiddels ook geleerd dat N1/N2 eigenlijk L3/N is).
Volgens mij is dat een standaard 2x230 aansluiting (?).

De oven is volledig los van de kookplaat (het oude fornuis had de aansluiting op de oven en een stekker voor de bijbehorende kookplaat).
Vandaar dat ik stiekem had gehoopt de nieuwe apparaten ook op één aansluiting te kunnen doen.
Heb nog niet gekeken naar de aansluitwaarde van de oven maar verwacht niet dat die boven de 2kW zit. Het verbruik in de hoogste stand is iets van 0,76kW/h.
 

Appeltje

  • #27
Frank65 schreef:
(...)....maar het fornuis blijkt 'normale stroom' te consumeren.(...)
Om het duidelijk te houden (Kajee reageerde hier eerder op), met fornuis bedoelt de TS dus alleen "de oven".

@Weetikveel wie die zegt dat het wel overzichtelijk is: je moet in dat geval je aan te sluiten stekker van de oven precies zo maken dat juiste alleen die 3e fase belast wordt... en de stekker van de kookplaat dus zo dat alleen de 1e en 2e fase worden belast. DAT maakt het dus onoverzichtelijk.

Laten we de discussie gewoon kort houden: het mag niet, daar kan niemand iets nuttigs tegenin brengen. Als je iets anders wilt horen omdat je geen kabel wilt trekken dan is dat jammer. Regeren is vooruitzien: koop een fornuis ipv oven en kookplaat en je probleem is opgelost.
 

Kaajee

  • #28
Maar daar zit nou net het kromme in die hele discussie omtrent het al dan niet aftappen van 230volt uit een krachtstroom aansluiting (ivm het belasten van die ene NUL)..........

Ik heb dit ook al eens eerder aangekaart; als de boel in 1 apparaat aangesloten zit (zoals in dit vbld. een fornuis/oven combi) zou het ineens wel mogen. Het feit dat dit ding intern dusdanig geschakeld is dat wanneer alleen de over gebruikt wordt er ook maar 1 fase gebruikt wordt maakt dan ineens niet meer uit.

Dat weet ik omdat ik ooit eens een (CE gekeurd) warmtegordijn (voor een winkeldeur) open gehad hebt. Deze werkte ook op 400Volt krachtstroom (3 fasen). De fases waren intern in dat gordijn echt heel simpel verdeeld: 1 fase 230Volt was voor de motor (3 standen). De 2e fase 230Volt was voor 1 verwarmingsunit. De 3e fase 230V was voor de 2e verwarmingsunit. Bij stand 0 was er geen één verwarmingselement actief. Bij stand 1 was er 1 actief en bij stand 2 zijn er 2 verwarmings elementen actief.

Dus niets gelijk verdeeld oid.......
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #29
Maar dat was dan wel één toestel met één stekker.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #30
(ivm het belasten van die ene NUL)
Dit begrijp is niet helemaal. In het imaginaire geval dat de weerstand van alle drie verbruikers aangesloten aan drie verschillende fasen gelijk is, dan zou er helemaal geen stroom door de nulgeleider gaan (sterschakeling).

Stel nou dat de oven precies 16 A trekt en de twee "groepen" van de kookplaat iets tussen de 0 A en 16 A. Als alleen de oven aan staat, dan gaat er 16 A door nul. Als je nu kookplaten erbij schakelt, dan zou de stroom door nul hierdoor toch alleen maar kleiner kunnen worden. Dus iets in het midden tussen de twee gevallen a) gelijke weerstand aan alle drei fasen, 0 A op nul en b) 14,357 Ohm aan een fase en oneindige weerstand aan de overige 2, 16 A op nul.
Toch?
 

Appeltje

  • #31
Ja, inderdaad, de stroom over de nul neemt af bij het belasten van meerdere fasen. Je kunt de nul dus niet overbelasten als je niet 1 vd fases overbelast.

Daar heb je gelijk in maar dat heeft niet zo veel met deze vraag te maken denk ik of zie ik iets over het hoofd?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #32
Dat was een reactie op de post van Kajee, waaruit ik begreep dat de discussie ging over dat het niet mag, omdat anders de nul overbelast wordt.

In andere landen lijkt het wel te mogen om een oven en een kookplaat op een krachtgroep aan te sluiten. Ik vond bijvoorbeeld dit:

Website bestaat helaas niet meer
 

Appeltje

  • #33
Ja ok, ik geloof niet dat Kajee dat ergens letterlijk zegt (al begreep ik zn stukje tussen die haakjes ook niet helemaal) maar het probleem zit dus niet in overbelasten van een nulleider want dat kan niet voorkomen omdat het wordt ondervangen door de zekering.

Het mag helaas niet. In Duitsland mag je ook je kabels zonder buis in de muur smeren, ook dat mag hier niet... zo zul je altijd verschillen hebben.
 

Kacheltje

  • #34
In Duitsland mag je ook je kabels zonder buis in de muur smeren, ook dat mag hier niet.
Dat mag dan tegenwoordig weer wel. (NPR5310 blad 21)
Maar goed zo kom je van de ene in de ander discussie die steeds minder met de oorspronkelijke vraag te maken heeft.

Een kooktoestel van meer dan 2 kw behoort op een eigen groep te worden aangesloten. Veel eenvoudiger kan het niet omschreven zijn.
Door de bestaande groep te splitsen voldoe je niet aan het voorgaande.
 

Kaajee

  • #35
Sxnder schreef:
Maar dat was dan wel één toestel met één stekker.
Nou ja stekker.....er werd een stuk 5 aderige dik neopreen snoer meegeleverd. Rijtje van 5 kroonsteen aansluitinkjes in blower, rijtje kroonstenen in 400V lasdoos en aansluiten maar......

Maar buiten dat: ik wil hiermee het 'ridicule' aangeven; als TS een degelijk constructie maakt waarin het oven-aansluit-snoer (230v->2kW) eerst naar z'n kookplaat gaat en hij er op deze manier 1 apparaat van maakt dat dan dus op krachtstroom/3 fases 230V veilig kan werken het wel in orde is.

Terwijl de daadwerkelijk situatie dus in essentie geen drol verschilt met de door mij aangehaalde deurblower/warmtegordijn op krachtstroom......(waarbij toen in dat topic wel de belasting van de NUL aangehaald werd, vandaar)
 

Lichtpunt

  • #36
Die Frank65,
volgens mij is hij helemaal overdonderd door alle reacties,
waardoor hij er stiekem van tussen is gepiept en weer op gas is gaan koken.

Ik stel voor dat alle antwoorders even op de plaats rust gaan en eerst even wachten tot TS een reactie geplaatst heeft.
Nu komen er allerlei discussies over andere onderwerpen naar voren.
 

Kacheltje

  • #37
Een tijdelijk slotje door Frank65 telaten openen is misschien wel op z`n plaats hier.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #38
Als iedereen zich nu eens even rustig houd, dan kan Frank65 ook eens reageren.
Want zoals zoveel topics, in het verleden, is ook dit topic weer ellenlang geworden.
En worden de vragenstellers hierdoor afgeschrikt om nog een vraag of antwoord te stellen.
En dat gebeurt vaak door dezelfde mensen hier op het forum.
Die er een sport van lijken te maken, om toch steeds het laatste woord te willen hebben.
En denken dat alleen zij gelijk hebben.

Daarom wachten we nu even op een bericht van Frank65.
Alle onnodige berichten na dit bericht, zullen daarom ook verwijderd worden.
 

Frank65

  • #39
Ik ben niet afgeschrikt maar denk dat mijn vraag afdoende is beantwoord: "Het kan wel maar het hoort (mag!) niet".

De verdere discussie heb ik met plezier en interesse gevolgd :D

Allemaal bedankt voor jullie bijdragen!
 

Kaajee

  • #40
Ok maar nu de ham vraag.......
Hoe ga je het nu uiteindelijk doen/oplossen?

En ik had inderdaad dit antwoord wel verwacht van Frank. Ik vind de interruptie van de moderator dan ook niet terecht. Nogmaals het is een forum! Daarop hoort gediscussieerd te worden. TS moet zelf maar mans genoeg zijn als hij de discussie niet meer snapt en in wil grijpen. Voor de rest zijn de meeste van dit soort discussies uiterst leerzaam en vermakelijk. En ok dan loopt een topic zo nu en dan eens volledig/ietwat uit de klauwen, so what?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu