Oven warmt niet goed op. Wat kan de oorzaak zijn?

Kranenkrans

  • #1
Hulp gevraagd!
Onze combi oven heeft een temperatuur probleem. Als we de oven op 180 willen hebben, warmt hij niet op tot de gevraagde temperatuur. Ik hang er nu altijd een oventhermometer in en die stel ik op veel hogere temperatuur in, vaak in de 'versneld opwarmen' modus. Maar het is vrij onbetrouwbaar. Nu vragen wij ons af welk onderdeel kapot kan zijn. Is het de thermostaat, of zijn er andere onderdelen die voor dit probleem zorgen? En is het vervolgens makkelijk op te lossen? Is het nog rendabel? Combi oven is van Siemens. Type HB79E54/06 en is ruim 20 jaar oud.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een magnetron (combi) oven kun je normaal gesproken niet zelf repareren. Er staat binnenin een dodelijk hoge spanning, die er ook nog eens een lange tijd kan blijven staan nadat de stekker uit het stopcontact is verwijderd. Alleen een vakman mag in dergelijke apparaten komen. En enkele enthousiaste/ervaren elektronica amateurs wagen zich er wel eens aan, maar zelf raad ik dat af.

Betekent dus gewoon accepteren hoe je hem nu moet gebruiken en binnenkort kijken naar een nieuw exemplaar, dat in dezelfde inbouwruimte past.

Er staan op dit forum trouwens best wel veel topics, die over dit zelfde model combi-oven gaan. Heb ik gevonden dmv. deze zoekactie op het Internet. De een haalt de oven helemaal uit elkaar, de ander begint er niet aan. Hier was bijv. de instelknop defect, vraagsteller bleek een zendamateur te zijn en die weten vaak heel goed van wanten op elektronisch gebied.
 

Kranenkrans

  • #3
O dank voor deze info. Dat helpt in het besef er aan te wennen dat we toch een nieuwe moeten gaan overwegen en tot die tijd met behulp van de oventhermometer de temperatuur te monitoren. Voor veel gerechten maakt het niet zo veel uit, maar soms heb je toch echt een bepaalde temperatuur nodig
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu