Oude stucklaag brokkelt af...

Andries2

  • #1
Hallo allemaal,

Tijdens het plaatsen van een nieuw plafond in het ouderlijk huis stoot ik op het verschijnsel dat de cementlaag onder het stuckwerk van een binnenmuur al flink verdroogd is en afbrokkelt. Er is tijdens het timmerwerk intussen aardig wat los materiaal van de muur naar beneden gekomen en ik zal e.e.a. moeten repareren. Ik heb zo goed en zo kwaad zoveel mogelijk los materiaal weggeborsteld maar het lijkt allemaal meer op gedroogd zand.

Hoe kan ik volgens jullie het beste de oude laag fixeren ?

Alvast bedankt!

Andries
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Er is helaas maar één goede oplossing, alles weghalen en opnieuw een raaplaag aanbrengen
 

Andries2

  • #3
Een hele nieuwe raaplaag. Ai! Da's wel een heel resolute oplossing. Ben bang dat de eigenaar grote ogen zal opzetten als ik met een dergelijk advies kom.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De slechte stukken weghakken en uitstukken is minimaal net zo veel werk en het resultaat is dan meestal nog niet mooi.
 

Espaan

  • #5
Met het risico van scheurtjes op de naden van de bijgewerkte plekken. Eraf halen en opnieuw aanbrengen lijkt mij dan ook de betere oplossing.
 

H@ns

  • #6
Ik heb ooit zo'n zelfde probleem gehad en er een stucadoor bij gehaald.
Die zei dat het inderdaad het beste is om het helemaal opnieuw op te bouwen maar aangezien dit om een reeds bewoond huis ging en een mega verbouwing incl. stof niet op het program stond bood hij een alternatief:

Diepgrond, isolatie (als in een smeersel dat vuil isoleert) opvullen van gaten met MP75, scheuren beplakken met gaas en het geheel afstucen met schuurband.
De diepgrond vormt een soort lijmlaag die redelijk goed in de poederende laag trekt en deze weer sterk genoeg maakt als ondergrond.

Het resultaat is ernstig strak en blijft goed zitten zonder problemen!
 

Het plakkerke

  • #7
Inderdaad, de loshangende delen het best verwijderen, daarna de plaatsen waar het het oude stucwerk hebt verwijderd een laag Dieprund van knauf aanbrengen.

Dat fixeert de onderlaag zodat die blijft zitten, en dringt in de oude laag door zodat die een ideale onderlaag vormt om opnieuw te laten bepleisteren. Waar zich barsten vertonen het best een gitex (glasvezelband) aanbrengen, en daarna gewoon bepleisteren.

Of dit nu met mp75 is of goldband, maakt geen verschil. Het is gewoon het product waar de stucadoor gewoon is om mee te werken. Het is wel een feit dat goldband een iets gladder resultaat geeft.
Als stukadoor hoop ik u hiermee van dienst te zijn geweest.

mvg
het plakkerke
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu