Oude schakelaar

RitchieB

  • #1
1e etage.JPG

Begane grond.JPG

Beste allemaal,
Ik heb op de overloop een oude wissel/wisselschakelaar hangen (foto 1) die schakelt tussen overloop en gang begane grond (wisselschakelaar) én schakelt tussen overloop en zolder (wisselschakelaar). Het gaat om de schakeling overloop / begane grond. Op de overloop komen 5 zwarte draden en 2 bruine draden binnen. Ik weet welke draden de schakeldraden naar de begane grond zijn (S1 en S2) en de draad naar de lamp op de overloop (L). Beide bruine draden zitten op de P. Volledigheidshalve ook een foto van de situatie begane grond toegevoegd (foto 2).

Probleem: wisselschakel begane grond / eerste etage werkt niet (zet ik 'm beneden uit, krijg ik 'm boven niet meer aan en vv).
De wisselschakel eerste etage / zolder werkt prima (zoals het hoort).

Voordat ik een elektricien laat komen dacht ik 'vragen staat vrij'. Ik beschik over een spanningzoeker en multimeter

Overigens, de wissel/wissel schakelaar op de overloop is een Busch Jaeger type 0422-4-3917. Deze heeft voor mij niet herkenbare symbolen op de achterzijde (zie foto 1). Ik onderscheid pijltjes en een L, maar ook 'gestippelde pijltjes. Het symbool rechts van de gele letter P (foto 1) kan ik niet beschreven. Waar staan deze symbolen voor?

Kan iemand mij helpen?
 

ABCDE

  • #2
Dat symbool is gewoon het logo van Busch Jaeger;

Heeft het ooit wel gewerkt met de huidige componenten? Of is dit al zo sinds je daar woont?

Ik zie op de tweede foto een ingetaped stuk installatiedraad. Waarom is dat? Zit daaronder een gebeunde verlenging? Wellicht geen verbinding daar? Dat zou namelijk wel overeen komen met boven de boel niet meer kunnen inschakelen als vanuit beneden S1 gevoed wordt.

Wat bedoel je met;
RitchieB schreef:
schakelt tussen overloop en gang
en
RitchieB schreef:
én schakelt tussen overloop en zolder
?

Is er sprake van drie afzonderlijke lamppunten?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu