Oude installatie zonder aardlek

JAB

  • #1
Heb een vraagje m.b.t. een oude installatie zonder aardlekbeveiliging.

Heb zo'n oude installatie (zwarte afgeronde HAF-kasten) in een oude boerenwoning (1890) zitten.

Voor het beeld:
- er komt nog zo'n teerkabel binnen
- de hoofdzekeringen zitten in zo'n metalen kastje
- er zit een dag-/nachttarief meter (met zo'n klapperend relais zodat je tenminste weet dat de straatverlichting aan gaat en het nachttarief er in is..... :roll: )
- een hoofdschakelaar
Achter die hoofdschakelaar zitten:
- 2 krachtstroomgroepen (1 naar kookgroep/keuken, 1 naar aangebouwde schuur).
- 2 groepenkasten (Met elk zijn eigen hoofdschakelaar en elk met 6 groepen in de kas ingebouwd. De twee kasten zitten op een eigen (andere) fase aangesloten. 10 groepen zijn in gebruik, twee staan op reserve.)

Nu is e.a. wel oud maar heb mijn bedenkingen of het wel zo oud is dat er helemaal geen aardlekschakelaar had moeten zitten (b.v. de vroegere 50mA)?!
Trof overigens her en der in de woning nog wel oude bedrading aan en zelfs 1 stukje dat nog in een metalen mantelbuis zat.
Alleen in de aanbouw (vermoedelijk van eind '60, begin '70) en de "badkamer" op de woonzolder was randaarde aangelegd. De oude zooi aan bedrading heb ik inmiddels vervangen en overal aarde bij gelegd/aangesloten.

Ben echter niet gelukkig met het gegeven dat er geen aardlek zit (benedenverdieping is b.v. inmiddels voorzien van beton- ipv houten vloeren etc).
Een geheel nieuwe installatie is esthetisch gezien niet echt gewenst. E.a. zit n.l. in het zicht in een nog in originele staat zijnde hal (hebben er expres ook van dat "ouderwetse" schakel/stopcontacten (nieuw met randaarde) geplaatst.

Wat ik verder weet over de aardlekschakelaar is dat die tegenwoordig 30mA moet zijn en er maximaal 4 groepen achter 1 aardlek zouden mogen zitten.
Laatste is dus een probleem gelet op die "zesgroeps-kasten".

Kan evt. beschikken over twee van dezelfde type HAF-kastjes met in elk een 4 polige aardlekschakelaar (30mA van Siemens, type SFJ5SV3071-4A).
Speel met de gedachte om het krachtdeel achter de ene en die twee groepenkasten achter de andere te zetten (een fase/pool kan er bij die groepen dan niet aangesloten worden maar beide andere fase dekken in ieder geval elk een kast).

Nu vraag ik mij echter af:
- Mag dit/kan dit problemen opleveren?
Tja hoe interpreteer je een "grote aanpassing" wie kan zeggen dat het er niet al zat c.q. dat een 50mA niet is vervangen :twisted:
En iets lijkt mij beter dan ervan uitgaan dat de installatie zo destijds volgens de regels is aangelegd en er maar niets aan doen (wat wel zou mogen maar m.i. gevaarlijk/ongewenst is).

- Kan e.a. eventueel zoals gedacht?
Vermogen van de aardlekschakelaar is 40A wat mij zelfs voldoende lijkt als aansluitwaarde als de gehele installatie achter 1 staat maar wat is de reden van die max 4 groepen?
Heeft, bij aansluiten van beide schakelaars, het ontbreken van de gesloten kring van die ene fase nadelig effect op de werking van de aardlekschakelaar (lijkt mij niet want bij evt "lekken" van elke afzonderlijke fase met de aarde dient de schakelaar m.i. te werken)?
Kan je ongestraft die drie fase-polen zien als drie schakelaars met een gezamenlijke nul-pool?

- Is er misschien een eenvoudigere oplossing (binnen zo'n oude installatie) die ik over het hoofd zie?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ik tel 14 groepen. Je hebt dus ten minste 4 aardlekschakelaars nodig. Dit om te voorkomen dat bij een aardfout je hele installatie wordt uitgeschakeld. Dat je een nieuwe groepenkast esthetisch onaantrekkelijk vindt, lijkt me geen rede om niet aan de norm te hoeven voldoen en zelf maar wat aan te gaan rommelen met andere antieke spullen. Ik denk niet dat dat de veiligheid ten goede komt. Vroeger werden trouwens wel 500mA ALS toegepast geen 50mA, deze hadden echter niks met persoonsbeveiliging te maken.
Was is verder een grote aanpassing? Ik denk dat alle bedrading vervangen, schakelmateriaal vervangen, aardlekschakelaars toevoegen wel als een grote aanpassing kan worden aangemerkt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu