Oud type gipsplaten kunnen geel afgeven door stucwerk heen?

Sander02

  • #1
Ik wil mijn plafond laten stucen. Zijn oude gipsplaten met slechte laag verf erover.
Nu was die verf blijbaar niet echt een probleem, maar de oude gipsplaten wel.
Er werd mij verteld dat ik die beter kon vervangen door nieuwe gipsplaten omdat er anders geen garantie kan worden gegeven op het mogelijk onstaan van gele vlekken. Is dat een bekend probleem?
 

Sander02

  • #2
Niemand hiermee bekend?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik heb er nooit van gehoord, daarnaast maak je gisplaten geel met voorstrijkmiddel en dat komt er ook niet doorheen...
 

Ptah

  • #4
Ik heb nog nooit gezien dat vlekken door een gipsplaat worden veroorzaakt. Er is altijd een andere oorzaak (aanslag, lekkage, roestende schroeven, slechte plamuur, slechte verf, mislukte schoonmaakpogingen, etc.).

Misschien dat men bedoelt dat als er gestuct wordt over (lekkage)vlekken de vlek in de nieuwe stuc kan dringen. Dat is mogelijk, maar hoeft geen probleem te zijn: vlekken isoleren voordat je de gestucte laag verder gaat afwerken.

Sommige vlekken laten zich bleken. Dat kan je proberen voordat er gestuct wordt.
 

Sander02

  • #5
Ja ik vond het ook raar. Wat wel een voordeel is van alsnog plafond vervangen is dat je dan een mooi schone ondergrond hebt. Alle muren in die ruimte zijn namelijk voorzien van voorzetwanden met nieuwe gipsplaten. Plafond heeft wat lagen verf, die niet van geweldige kwaliteit is. Ook zijn de platen geniet.

Zouden jullie dan toch aanraden om plafond te laten zitten (scheelt ook een dag werk, dag inhuur kluspersoon die me er mee helpt, afvoer al het materiaal wat ook geld kost en natuurlijk het halen van de platen en de kostprijs van de platen zelf)

Zou het dan verstandig zijn dat ik zelf met een schuurmachine de losse slechte laag verf verwijder en vervolgens de platen vastschroef naast de nietjes
En dan bij de stukadoor navraag wat voor fixeer middel/voorstrijk hij aanraad, als dat al nodig is?

Is het een probleem als het karton bij het schuren hier en daar wat beschadigt raakt?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Als het geniet is zou ik het zeker vervangen door een geschroefd plafond.
Nieten en spijkeren is ivm brandvoorschriften verboden.
Deze laten igv brand sneller los en laten dan het plafond naar benden komen op een moment dat je daar niet op zit te wachten.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Afschuren van (diverse) latexlagen van een plafond is een smerig en heidens karwei, vrijwel ondoenlijk. Het is dan sneller om de boel er uit te trekken en nieuwe stucplaten te monteren. Je bent dan ook van eventuele toekomstige hechtingsproblemen verlost.

Bovendien zal het niet meevallen om te ontdekken waar de raggels zitten om vast te schroeven, je zal de nietjes nu niet zien.
 

Sander02

  • #8
Gelukkig zit op de meeste plekken een houtenplafond eronder, waar het gips opgeschroefd is. Dus rachels is geen probleem. Het schuren kan inderdaad tegenvallen. Anders probeer ik een klein stukje met de schuurmachine. Misschien valt het er wel zo af. Maar dan nog zijn het heel wat meters.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Een slechte halfvast zittende verflaag, is nooit geen goede ondergrond voor nieuw stucwerk.

Je kunt ook de ouden gipsplaten laten zitten, en er dan nieuwe stucplaatjes overheen kunnen zetten met schroeven.

Die stucplaatjes kosten nu ook niet zo veel, en zijn door 1 persoon gemakkelijk te plaatsen, met behulp van een telscopische stempel.
En is zeker zo snel gebeurd, als het gehele plafond af te schuren.

Beter nu een paar extra euro's uitgeven, als strake een hoop ellende hebben, als het oude stucwerk los laat, op de oude verflagen.
 

Sander02

  • #10
De bovenste laag verf valt er zo af met een schuurpapiertje of plamuurmes. Dus met een schuurmachine zal het denk ik wel te doen zijn. De laag die eronder zit is sterk. Daar kan ik op schuren, ook met een nat schuursponsje geprobeerd, maar die blijft in tact. Die laag zal dan waarschijnlijk goed zijn voor een stuclaag hoop ik dan. Ik zal morgenavond een plaat proberen te schuren.
 

Sander02

  • #11
Peter, het probleem van een extra laag is het gewicht! Het is een jaren 30 woning. Het gaat om het plafond van de woonkamer. Op de eerste verdieping is er ook al aardig wat gewicht bijgekomen door voorzetwanden.

De balken van het plafond verschillen in formaat. Zo zijn de balken van de voorkamer een aardig maatje kleiner dan die in de achterkamer.
Eerst is er een houtenplafond. Deze is op de balken gespijkerd. Daartegen aan zitten de giplsplaten.

Geeft die extra laag stucplaten + stucwerk niet te veel extra gewicht?
 

Sander02

  • #12
Als ik stucplaten ertegenaan zou schroeven, moeten die aan de lange zijde nog paar mm uitelkaar? Ik las op de site van de fabrikant 5-8 mm omdat de het voegmiddel dan een dikke rand aan achterkant plaat vormt. Maar als je over bestaande gipsplaten heen gaat, heb je dat natuurlijk niet. Sowieso paar mm uitelkaar?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #13
Dat veschilt van stucadoor tot stucadoor: de ene wel, de andere hoeft geen ruimte op de kopse ( en ook langszijden) van de stucplaat. Zolang er gaasband over de naden wordt aangebracht is het voor beide methoden geen probleem.

Als u nu de bestaande platen eraf sloopt lost u en groot aantal problemen tegelijkertijd op:

Zoals al geschreven: geen moeilijkheden met de hechting van een nieuw afwerkingsmateriaal, en u kunt de stucplaten direct op de houten rachels aanbrengen en het gewicht wordt niet te groot.

Bovendien kunnen de platen dan geschroefd worden omdat deze ook door omgevingstrillingen door de nieten kunnen zakken. Stucplaten zijn relatief goedkoop.
 

Sander02

  • #14
Dank je Kees. Ik ben er toch nog niet helemaal overuit. De duurste oplossing is huidige gipsplafond verwijderen en vervangen door nieuw.
De goedkoopste is het schuren van de gipsplaten, heb inmiddels geconstateerd dat je met een schuurpapier veeg zonder kracht de bovenste laag verf eraf haalt. Wat daar eronder zit is wel erg sterk en goed om overheen te stucen. Met schuurmachine zal dat dus makkelijk gaan.
De oplossing met de stucplaten eroverheen, is de midden weg. Stucplaten zijn goedkoop, zijn makkelijk door 1 persoon aan te brengen. Ideale ondergrond voor stucen. Alleen het gewicht twijfel ik dus over. 8.3 kg/m2.
Dan nog de stuclaag.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #15
Gipsplaat kunt u niet schuren: de papieren toplaag beschadigd hierdoor. Wat daarop aangebracht zit ( stuc- of muurverf ) oppervlakkig.

Is dat draagkrachtig genoeg ( zeer goed ontstoffen ) dan kan er opnieuw een gipslaag op aangebracht worden. Omdat de ondergrond al was gesausd en door het schuren gedeeltelijk wordt verwijderd moet deze eerst worden voorgestreken.

Zit u nog met de gele vlekken: als dit doorslagvlekken zijn van nicotine ( wat gewoon vet is) dan moet u voorstrijken met een isolerende watergedragen renovatie muurverf anders komen deze echt door de stuclaag heen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu