Opzetten van een rioolplan

Fiesiekus

  • #21
Ik heb 4 x 80 mm afvoeren voor 70 m² dakvlak.
 

Fiesiekus

  • #22
Praktisch wordt aangenomen dat men tenminste 1 cm² doorsnede moet hebben per m² horizontale projectie van het betrokken dak. Voor 23 m² dakvlak (klopt dat?) kom je dus prima uit met HWA rond 100 mm diameter.
 

Prz

  • #23
Fiesiekus, bedankt, die zinsnede 'horizontale projectie' gaf 'n hoop interessante zoekresultaten ( https://www.google.com/search?hl=en&as_q=horizontale+projectie+HWA )

Volgens deze vuistregel zou een buis van rond 80mm, rond 100mm resp. rond 120mm dus 50, 78 resp. 113 m² horizontaal geprojecteerd oppervlak aankunnen!
Beide dakvlakken zijn zo'n 23 m², en horizontaal geprojecteerd zo'n 19 m². We zouden dus theoretisch gezien zelfs met 'n buis van rond 50mm toekunnen. Ergens las ik dat dit toch minimaal rond 80mm moet zijn.

Op een site tussen de google-resultaten werd gerekend volgens NEN 3215 en NTR 3216. Hierbij wordt niet uitgegaan van de horizontale projectie.
In ieder geval blijkt dan dat bij een hellingshoek kleiner dan of gelijk aan 45° (maar niet plat), en bij een dergelijke grootte de hemelwaterbelasting in liters/minuut te berekenen is met
Qh = l x b x i
Waarbij i de regenintensiteit 1.8 liter/minuut/m² is.
De hemelwaterbelasting in mijn geval is dan zo'n 40 liter/minuut per dakvlak, waarbij uit 'n tabelletje op die site blijkt dat rond 80mm ruim voldoende is.

Ik kwam trouwens ergens anders een regenintensiteit van 3 liter/min/m² tegen, maar zelfs dan nog is rond 80mm ruim voldoende!



Ik zal zelf antwoord geven op m'n andere vraag :-)

Ik kwam ergens de volgende gegevens m.b.t. basisafvoer in liter per seconde tegen: wastafel 0.5, douche 0.5, wasautomaat 0.75, keukengootsteen 0.75, badkuip 1.0 en WC 2.0 liter/ seconde.
De 'basisafvoer' van het totale dak is 80 liter/min = 1.33 liter/s (zo'n 2.25 bij regenintensiteit van 3 l/min/m²) !
De som van de basisafvoeren is 0.5 + 0.5 + 0.75 + 2 + 1.33 (2.25) = 5.083 (~6.0) liter/s.

Na wat gegoogle ( https://www.google.com/search?hl=en&lr=&as_qdr=all&q=basisafvoer+diameter+afvoerleiding ) vond ik een mooi technisch document met 'n kruistabel waarbij grootste basisafvoer tegen de som van de basisafvoeren is afgezet ter bepaling van de diameter van de verzamelleiding. Zeker gezien de lage som van de basisafvoeren is rond 110mm ruim voldoende. Fijn!

(P.S. Ik neem aan dat het niet veel uitmaakt dat dit voor PP i.p.v. PVC binnenleidingen geldt.)

Misschien is het 'n idee om het ontstoppingsstuk stroomafwaarts te zetten van waar HWA (via 'n 110 ofzo indirect) op de verzamelleiding uitkomt, kan ik vastzittende bladeren uit de HWA laten spuiten :-)
 

Fiesiekus

  • #24
Prima, je hebt alles goed uitgerekend en geanalyseerd. Gaan we nu fijn aan de slag met die afvoeren?
 

Prz

  • #25
Ik neem de moeite om het te delen opdat anderen er de vruchten van plukken....
 

Xr8

  • #26
In de grond kun je met beide soorten moffen werken, echter manchet heeft de voorkeur ivm de werking van de grond, een lijmverbinding zal sneller afbreken dan een manchetverbinding.

Bij een expansiestuk beugel je de leiding vlak onder het expansiestuk, om er voor te zorgen dat het onderste deel van het expansiestuk op zijn plaats blijft. Het losse deel of de pijp welke er boven inzit kan dan schuiven in het vaste gedeelte.

Succes.
 

Prz

  • #27
Inmiddels zijn we alweer 'n paar stapjes verder, maar hierbij dan toch nog 'n fotootje ter afsluiting van dit topic.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu