Optimale thermostaat voor vloerverwarming?

Pamo1972

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een probeem met de honeywell thermostaat en mijn vloerverwarming.
Hopelijk kunnen jullie ons hierover adviseren :)

Wij zitten met het volgende probleem:

Onze ketel (Intergas ) wordt gestuurd door een thermostaat (Honywell Modulation).
Onze vloerverwarming (als hoofdverwarming, we hebben geen radiatoren op de begane grond) staat kompleet los van deze Honywell Modulation thermostat. De vloerverwarming wordt draadloos aangestuurd door 3 andere thermostaten.

Één thermostaat zit in de badkamer (onze badkamer is op de begane grond), een andere thermostaat zit in de slaapkamer (ook op de begane grond) en een derde thermostaat in de woonkamer (begane grond).

Het probleem is dat de thermostaat van de ketel moduleerd maar de thermostaten van de vloerverwarming niet.
Een tweede probleem is dat de thermostaat van de ketel en de 3 thermostaten van de vloerverwarming los van elkaar zijn. Dus het is een hele klus om ze tegelijkertijd te laten lopen. Het is nl. onmogelijk, want de ene is modulerend (dus gaat aan wanneer zelf denk aan te moeten gaan) en de andere niet.
Dat resulteert in een zinloos stoken met de ketel, terwijl de vloerverwarming gewoon uit staat.

We kunnen de vloerverwarming niet constant op een zelfde temperatuur laten lopen, vanwege de 3 verschillende temperaturen en de verschillende thermostaten (bedenk dat de ketel totaal apart werkt!).

Onze badkamer moet op 22,5 ºC staan (anders is het te koud) maar niet de hele dag, alleen ’s morgens en ‘s avonds. Het lijkt ons onnodig stoken ,om de hele dag de vloerverwarming in de badkamer op 22,5 ºC te laten lopen.
De slaapkamer is warm genoeg met 22 ºC, genoeg om de warmte onder je voeten te voelen als je opstaat en later weer gaat slapen. De rest van de dag mag het koeler zijn. De woonkamer is voldoende met 21,5 ºC, maar dus ook niet weer de hele dag.

Nu is onze vraag of er een thermostaat voor onze ketel bestaat die niet modulerend is, zodat deze tegelijkertijd kan lopen met de thermostaten van de vloerverwarming en zo de ketel niet voor niets laten lopen.
Deze thermostaat moet wel per dag programmeerbaar zijn, zoals de ene die we nu hebben.(Honeywell modulation)

Of is er een andere oplossing voor ons probleem?

Bedankt alvast voor jullie reactie!!
:mrgreen: :D
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Wat jij nu doet is 3 kapiteinen op 1 schip waarbij er 1 gaat over de ketel en de rest regelt op warmte vraag.

Beter is de modulation weg.

en dan de andere thermostaten een contact laten schakelen zodat de ketel aan gaat.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Wat voor thermostaten zijn dat precies op die vloerverwarming?
Zit er toevallig een regelaar bij je verdeler?
Wellicht kun je daarmee de ketel aansturen en inderdaad de honeywell thermostaat de deur uit doen.
 

Pigion

  • #4
Over de te gebruiken thermostaat kan ik weinig zeggen.
Echter de probleemsteller gaat geheel voobij aan het graniet harde gegeven dat een vloerverwarming zeer traag opwarmt en traag afkoelt. Reken maar op 0,1 C per uur. Dus een vloerverwarming is totaal ongeschikt om even op te regelen voor het opstaan etc. Dat zou imers betekenen dat de ketel de gehele nacht door moet lopen :(
Een vloerverwarming is grotendeels zelfregelend. De temperatuur van de vloer is meestal ca. 25 - 27 C. Komt de kamertemperatuur richting 21 a 22 C dan is er vrijwel geen warmteoverdracht meer tussen vloer en de lucht in de kamer. Dit mede omdat door het geringe temperatuurverschil er ook weinig luchtstroming over de vloer is. Er is nauwelijks transmissie van warmte doch wel lekker warme voeten. Als u het ander had gewild, dan had u geen VVW moeten nemen. Jammer dat de installateur u niet beter heeft voorgelicht. Als u gedurende de dag verlaging wil toepassen en om 17.00 weer 21 C had u naast de VVW een stevige radiator moeten installeren. Deze kan in een uurtje de temp. 2 graden verhogen.
Voor het "probleem" van de koude badkamer kan een electrische bijverwarming helpen. Bij wandmomtage b.v. boven de deur heeft u er weinig last van, ideale haardroger als een ventilator-type kiest.
Ik verheug mij al op de winter in aantocht, schaatsen uit het vet.
Pigion
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Ik neem aan dat je de vloerverwarming in 3 zones hebt verdeeld en laat aansturen door 3 thermostaten (die elk een andere zone regelen)
Op zich is dat geen enkel probleem als je de juiste aansturing naar de ketel maar toepast. Modulerend heeft dat m.i. weinig zin omdat een vloerverwarming een aan/uit systeem is.
Ik neem ook aan dat je niet met een zoneregelingskast werkt, waarop de groepen (motoren per groep) en de thermostaten (de ontvangers per zone) zijn aangesloten. Een zoneregelingskast stuurt tevens de ketel aan/uit.
Dat moet je niet met die modulerende thermostaat doen, dat werkt neit samen met een aan/uit regeling.
Wanneer je niet werkt met een zoneregelingskast, raad ik je aan eens te googlen op "zoneregeling" of "etageregeling" Daar treft je wel voorbeelden hoe het zou kunnen. Uit je hele verhaal kan ik eigenlijk niet goed opmaken hoe je nu regelt en wilt gaan regelen.

Uit je verhaal maak ik ook op dat er weinig is voorgelicht over de mogelijkheden die er momenteel zijn, want dit lijkt me een regeling die nooit echt goed gaat werken.

Er bestaan zeker thermostaten die het probleem voor je kunnen oplossen, maar zinvoller is om alles eens opnieuw te gaan bekijken en aan te passen aan uw wensen.
(een schetsje hoe e.e.a. nu geschakeld is wekt waarschijnlijk heel verhelderend)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu