Oplossing gezocht

Renovatie33

  • #1
Beste klussers, ik heb een nogal specifiek probleem. Ik probeer het kort uit te leggen.

Ik heb een compleet nieuw dak laten leggen op mijn boerderij (renovatie33 op instagram voor de geinteresseeden; niks commercieels, dus gewoon een profiel om mijn voortgang bij te houden). De platen van UNILIN, met rc waarde 6.3 zijn dus 20cm dik. Omdat het een oude boerderij is wilde ik geen plastic met strips aan de binnenkant (de gangbare nieuwbouw afwerking zeg maar). Unilin levert in België wel de platen met gipsplaten an de binnenkant, maar in NL niet. Dus ik moest volgens unilin maar kiezen voor schrootjes of een spaanplaat afwerking (groen). Ik koos voor dat laatste met het idee om daar renovlies tegenaan te behangen voor de stuc look. Dat zou kunnen volgens Unilin.

Na plaatsen van de dakplaten bleek echter dat aan de binnenkant de dakplaten niet goed op elkaar aansloten... op sommige plaatsen een centimeter uit elkaar weken en dat de ondergrond verre van vlak was. Spaanplaat tegen elkaar aangeperst waardoor oneffenheid, en platen onderling 4-5 mm van elkaar van hoogte verschillen dus ontstaan er richels thv de naden. Naden zijn onoverkomelijk, maar nu zaten er hier en daar gewoon 4- 5 mm verschil tussen de platen.

Unilin gebeld, vertegenwoordiger gekomen... oplossing: alle spleten en kieren vullen met epoxyhars en hele dak vlak schuren... gedaan.... maar schilders die dit deden zijn gestopt omdat t bijna niet te doen was om alles vlak te krijgen. Zij gaven aan dat door renovlies niet mooi zou zijn door de slechte aansluitingen van de platen. In de tussentijd Velux dakramen geplaatst. En de aannemer heeft dit afgetimmerd met okoume watervast verlijmd en gegrond multiplex ipv met gipsplaten, met het idee dat er dus renovlies tegenaan zou gaan. Maar dat is voor het hele dak dus geen optie. Maar dat hout zit dus wel op de plaats waar normaal de gipsplaat in wordt geplaatst.
Nieuwe oplossing van unilin was om er nieuwe spaanplaat tegenaan te schroeven aan de binnenkant en dan te schilderen, maar dat is en duur en behoorlijk arbeidsintensief, gezien de vele balken en hoekjes.

Dus ik dacht waarom niet toch gewoon stucplaten er tegenaan en stucen....

Dus nu t probleem..ik wilde dus aanvankelijk renovlies ipv stucen, maar dat gaat niet ivm de vele gaten, kieren en bobbels... en dus nu heb ik nu besloten om de binnenkant toch te beplaten met 9mm stucplaten. En het plafond dan te laten stucen, met het risico op scheuren vandien (de aannemer gaf namelijk aan dat de dakplaten mogelijk bewegen bij windvlagen en dat het stucwerk dan scheurt; nu zijn de dakplaten 300 kilo per stuk, dus vraag ik me af hoe die bewegen bij wind, dus ik ben begonnen met gipsplaten)

MAAAAAR... nu zit ik dus met die houten afwerking rondom de Velux dakramen. Hoe werk ik dat af, zonder dat het te veel afsteekt?? Eigenwijs als ik ben ben ik er al aan begonnen en ik dacht aanvankelijk hout goed primeren, dan renovlies er heel goed opplakken... en dan daaroverheen een dunpleister, maar nu lees ik toch overal dat dat afgeraden wordt (het zijn overigens stukjes van 20 xm x 113 cm en 20 cm x 136 cm). Als ik het goed begrijp wordt het afgeraden vanwege de werking van het hout en het feit dat renovlies niet altijd goed vast zit, maar geldt dat ook voor deze kleine stukken?

Ik heb t.o.v. van de velux niet veel ruimte om verder naar binnen te komen omdat de 12 mm okoume plaat in de regel zit waar normaal de gipsplaat in zit.

Dus mijn vraag is... is de afwerking zoals op de foto's (dus hout geprimerd, renovlies (zit echt goed vast en dunpleister) het proberen waard of moet ik toch iets anders (laten) maken?

En als het anders moet, is het dan een oplossing om bijvoorbeeld een 4mm Qboard plaat te lijmen tegen de okoume plaat en dan met 2mm dunpleister te bepleisteren?

Kun je met alabastine muurglad een goed resultaat krijgen op de renovlies? De renovlies stukken hebben overigens geen naden, alleen in de hoeken.

Of is het aangeraden om de renovlies gewoon te schilderen en de rest te stucen en dan met dunne hoekprofielen de overgang van renovlies naar stucwerk af te werken? (Dat vind ik het minst mooi, dus die optie is eigenlijk geen optie).

Ps de ramen zitten redelijk hoog, de isolatie is 20cm dik, de veluxen hebben driedubbelglas, dus stoten en temperatuurschommelingen zijn beperkt denk is.

Ik hoor graag van jullie hoe ik verder zou moeten gaan..

20220611_111820.jpg 20220814_182150.jpg 20220814_182147.jpg 20220814_182137.jpg 20220814_182154.jpg
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Het is nogal een lang verhaal en de titel van je bericht zegt niets. Wellicht krijg je meer reactie als je je vragen even kort en bondig in een bericht zet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Heel eerlijk gezegd heb ik er (kort nadat het topic verscheen) naar gekeken en besloten dat het me teveel tekst is om precies te gaan lezen.
Typisch een geval van TLDNR...
Met dan inderdaad een nietszeggende titel!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Te lang dus nu roken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik heb er maar even een link onder gezet, dan begrijp jij het ook! :mrgreen:
 
  • Geweldig
Waarderingen: Vonken_trekker

Renovatie33

  • #6
Zonde dat er enkel kortzichtige, nietszeggende reacties geplaatst worden op een vraag. Schrijf dan niks. Het is nu eenmaal voor mij geen dagelijkse kost, en niet iets dat ik elders kon vinden, dus ja dan is enige uitleg noodzakelijk. En als je dan slechts de aandachtsspanne hebt van een soepstengel, maar wel populair wil doen met je afkorting, nou applaus hoor.

Leg je het niet goed uit dan komen de reacties, we snappen het niet, meer uitleg, meer foto's.

En voor mij is TLDNR: too loud, do not resuscitate
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Graag gedaan :super:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Renovatie33 schreef:
En als je dan slechts de aandachtsspanne hebt van een soepstengel, maar wel populair wil doen met je afkorting, nou applaus hoor.
Ik geef je beleefd de tip om in een kort en bondig bericht je vragen te stellen omdat de ervaring leert dat men hier geen zin heeft om lange epistels door te nemen. Jouw reactie is alles behalve beleefd en respectvol. Ben bang dat je hier daarom weinig respons gaat ontvangen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #9
Een ding in ieder geval: als het oppervlak van die platen maar groot genoeg is, dan willen ze wel bewegen bij een herfststorm, 300 kilo of niet. En misschien is dat maar een heel klein beetje, maar toch. Verder werken ze ook door temperatuurverschillen; bekend is met name de werking in de avond van hete dagen. Bij mij trekken de naden van de sandwichpanelen in de winter ook altijd wel wat open. Ik denk niet dat je aannemer hier zomaar iets gezegd heeft. Ik hoop dat je de stucplaten zodanig hebt aangebracht dat de werking op de naden iets opgevangen wordt.
 
Laatst bewerkt:

Hharbers

  • #10
Dagkant van de velux welke met hout is afgetimmerd lakken, als je klaar ben met de gipsplaat hoeklat op de buitenhoeken.
Naden kitten en ook mee schilderen .

Of je gipsplaat gast schuren door werken van de dakplaten? Tijd zal het leren. Voordeel van renovlies is dat het sterk en flexibel is dus al komt er scheur in de gips hoeft niet zichtbaar te zijnjn
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu