Openingen in dragend knieschot maken

Check

  • #21
Bedankt voor alle reacties weer. Goed dat er discussie is! Ook een handige infobron voor anderen. Het is overigens niet de bedoeling stijlen weg te halen, enkel om delen beplating weg te halen, zodat ik makkelijker en op meer plekken achter het schot kan.

Er zit een oranje sticker op dat het constructief is. Bijgevoegd wat foto's.

20240206_211317.jpg 20240206_211306.jpg 20240206_211241.jpg 20240206_211223.jpg 20240206_211024.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #22
Wat wil je nog meer. Netjes dat ze het zo gedaan hebben.
 

Check

  • #23
@Edwinnn Het is ook zeker netjes, maar ik wil er gewoon meer openingen in hebben...zodat het naast netjes ook praktisch is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #24
"Geheel intact houden" geeft al aan dat daar geen mogelijkheden voor zijn. Ik zou hier vooral zaken plaatsen waar je niet of heel weinig gebruikt van gaat maken.
 

Check

  • #25
Dank voor al jullie reacties. Ik denk dat ik het eerdere advies nog even ter harte neem en contact opneem met een bouwkundige. Het vreemde is dat aan de voorkant van het huis 2 openingen zij gemaakt en aan de achterkant 1 opening. Terwijl de constructie aan beide kanten hetzelfde is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #26
Check schreef:
Er zit een oranje sticker op dat het constructief is.
Een volgende keer deze informatie eerder delen voorkomt een hoop onduidelijkheid. Hoewel ik eigenlijk niet twijfel als ik de plaats en samenstelling van de knieschotten zie.
 

Check

  • #27
@Walker dit staat in mijn openingspost.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #28
hoe hoog zijn die schotten als je schets in verhouding is bijna 3* de afstand tussen de stijlen 1800 is wel erg hoog ?
 

Check

  • #29
Om precies te zijn zijn er 7 schotten van tussen de 54 en 58cm breed (tussen de stijlen) en 2 schotten van 30cm breed. Een stijl is ca. 92cm hoog. De bovenste ligger is 7cm hoog en de onderste ligger 3.2cm hoog.

De afbeelding was enkel ter indicatie en dus inderdaad niet op schaal.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #30
Goed die foto's.
1 t/m 4: dat is echt niet constructief en dan de sticker!! Oops toch wel.. :denk:

Multiplex tegen de delen aan die je wilt laten zitten, je krijgt dan extra dikte en extra verband. Tegen de voor of achterkant maakt niet zoveel uit.
Dan kan je al veilig wat weghalen.
Twee naast elkaar zou ik nog even over nadenken. Soms is er al best op de grens gebouwd.
Staan er meerdere dezelfde huizen naast elkaar? Kijken dan eens naar de daken, golven ze en misschien bij sommige een stuk meer, dan kans dat er daar teveel weg is gehaald.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #31
Ik ben geen expert in bouwkunde, dus neem dit niet zomaar over. De platen lijken bij voornamelijk te voorkomen dat de paaltjes zijdelings kunnen wegzakken, dus dat je rechthoek van de stijlen en de boven en onderbalk een parallellogram wordt. Dit moet je dus voorkomen.

Vraag aan de bouwkundige experts, zou het geen optie zijn om bij 1 weggehaalde plaat op alle vier de hoeken een grote, dikke beugel zoals onderstaand toe te passen, daarmee kun je het wegzakken toch ook aardig beperken?

1707291586115.png
 

Charel

  • #32
In ieder geval, als ik nu de laatste foto's bekijk, lijkt me de manier hoe dat knieschot is geïnstalleerd niet erg constructief en zeker niet professioneel met die opvulblokjes en spieën.
Zulke winkelhaken er op vastschroeven kan helpen maar ik zou dan eerder aan de achterkant van het kader een goed op de vloer aansluitend balkje tegen de onderregel van het kader bevestigen zodat dit over de gehele lengte goed wordt ondersteund.
Het zijn de verticale krachten die hier gelijkmatig moeten worden afgedragen naar de zoldervloer en dat is met die plaatselijke opvulblokjes en spieën niet het geval.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #33
Laat ik het eens anders formuleren. Een (deze) wijziging in draagconstructie is vergunningplichtig. Je moet een berekening laten maken door een deskundige. En de reden hiervoor is in dit topic keurig geillustreerd.

Montage met opvulblokjes (onder elke stijl) is gebruikelijk en prima.
 
  • Like
Waarderingen: Job_04

Check

  • #34
Voor eenieder die heeft gereageerd en voor eenieder die dit topic later raadpleegt met de vraag of dit nu wel of niet kan; inmiddels een specialist ingeschakeld, de conclusie is dat de platen gewoon mogen worden verwijderd.

Bedankt aan allen voor het meedenken en reageren.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #35
Het zal van situatie tot situatie verschillen... Maar ik heb echt mijn bedenkingen bij dit advies. Wellicht is de kans dat het fout gaat klein, maar de gevolgen zullen dan wel groot zijn.
 

Charel

  • #36
Altijd leerzaam zo'n terugkoppeling. En een nuttige afsluiting van het topic.
Veel dank hiervoor.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu