Veranda weg. Van inbouw naar opbouw?

Bert__

  • #1
Dag allen

Ik heb dit weekend mijn veranda verwijderd, waardoor die lichtschakelingen tegen de buitenmuur (schakelaar + lamp) zich nu buitenshuis bevinden. Als ik het goed heb, moet dat nu ook op aparte kring na diff van 30mA. Mijn vraag gaat echter over de inbouwpotjes.

Hebben jullie ideeën over wat daarmee te doen? Ik weet dat er inbouwschakelaars voor buiten bestaan, maar dan moet ik toch gaan slijpen gok ik, want potje dat er nu in zit is erg klein en oud. Liefst zou ik er een opbouwschakelaar van maken door kabels naar buiten te trekken en potje dan toe te metsen.

Mag dit? Zo ja, moeten VOB-kabels die nu in inbouwpotje zitten beter beschermd worden?

Bedankt alvast!
Bert
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Plaats even wat foto's en geef ook wat meer informatie over welke draden er van waar naar waar lopen.
 

Bert__

  • #3


Dit is enige afbeelding die ik bij de hand heb, sorry. In de hoek zit de schakelaar. Zit een wat vreemd plaatje en een opbouwschakelaar op, maar daaronder zit wel degelijk een inbouwpotje in de muur.

In dat potje dit gewoon één fasedraad die door de schakelaar onderbroken wordt en naar de lamp gaat, en één neuter die met lusterklemmetje verbonden is.

Bedankt!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
De lamp moet je als de bliksem weghalen en vervangen door een spatwaterdicht exemplaar of de aansluiting provisorisch beschermen tegen binnendringend water.
Hetzelfde geldt voor de schakelaar.
Deze kun je het makkelijkst vervangen door een spatwaterdichte inbouwschakelaar.

Anders het hele gebeuren binnenshuis afklemmen en de dozen dichtsmeren. Vervolgens een kabel naar buiten brengen en een opbouwinstallatie aanleggen.
 

Bert__

  • #5
Bedankt Tom!

Ik onderzoek de inbouwoplossing, ook al betekent dat nog wat bij slijpen. Ik dacht bij opbouw eerst alleen aan de schakelaar en de rest niet, zodat de kabel naar de lamp in de muur blijft zitten, maar die combinatie lijkt dus niet echt mogelijk.

P.S. Die lamp werd meteen na de foto verwijderd :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu