Onderkant radiator koud

Suzana

  • #1
Hallo,

Ik zit met het volgende probleem mbt een radiator die op de 3de verdieping staat. Het is een enkelvoudige radiator op een slaapkamer. De CV ketel staat op de 2de verdieping.
radiator 1.jpg
radiator 2.jpg
radiator 3.jpg

Deze radiator blijft echter aan de onderkant steenkoud alsook de afvoerbuis is koud. De toevoer is gloeiend heet alsook de bovenkant van de radiator (1/3) ongeveer.

Nu las ik dat het kan liggen aan een verkeerde aansluiting. Echter hij wordt wel heet en de toevoer gaat naar boven en is dus gloeiend heet. Ook las ik dat er lucht in kan zitten maar we hebben al 3 keer onlucht en komt alleen water uit. De draaiknop draait maar wel 1 cirkel om. En lijkt dan te klemmen. Maar dit lijkt ook niet het euvel want de bovenkant van de radiator wordt hierdoor wel warm. Ik durf ook niet aan de knop te draaien (na het loshalen van de witte knop) uit angst dat die doordraait of mis gaat. Het is een ouderwetse knop en zit geen ventiel in. Maar goed dit lijkt me niet het probleem vooralsnog. Ik heb het idee dat er ergens misschien een verstopping zit maar eerder dat het iets met de afvoer te maken kan hebben.

De toevoer zit rechtsonder alsook de afvoer. De knop zit rechtsboven. De ontluchter zit linksboven en linksonder zit nog een 'noem het een knop/uiteinde buis' waar een 6 kantige dop aan zit. Ik heb de neiging om deze eens los te draaien en om te kijken of daar iets van een 6 kantige inbus in kan om de afvoer open te draaien (ook al zit deze aan de linkerkant). Ik ben een leek en een vrouw dus en indien ik nu iets zeg dat nergens op slaat dan ligt dat daaraan :-P

Maar wellicht kan iemand me op weg helpen voordat ik een loodgieter erbij moet halen of iets losdraai dat falicant mis gaat.

Zie ook foto's

Dank!
 

cool1

  • #2
Goed idee om je hier te melden : binnen no-time krijg je diverse mogelijke oplossingen. Het zal voornamelijk lucht zijn en ik vend het merkwaardig dat de ontluchter bovenin aan de zijkant zit en zo vermoedelijk niet de bovenkant van de radiator ontlucht krijgt. Die 6-kant linksonderin zit er als optie om aansluiting retour aan de andere kant te maken, dus blijf daar maar af. Hoe eventuele lucht bovenin eruit moet weet ik nog even niet. Maar ongetwijfeld komt hier nog hulp.
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Bij een enkele plaat zit de ontluchter bijna altijd aan de zijkant, en dat is geen probleem.
Mogelijk is de knop begrensd en dat zou je moeten kunnen zien als je de witte knop er af haalt.
Daarna bekijken of de knop inwendig toevallig tegen een aanslag aan komt en dan kun je
de knop wat verstellen zodat deze verder open gaat. Probeer dat eerst even.

PS, wordt de zijkant van de radiator toevallig wel warm aan de kant van de kraan/buizen?
 

stefan9

  • #4
Als de radiator bovenin heet wordt zit er weinig of geen lucht in. Radiator is goed aangesloten: aanvoer boven, retour onder. (Hoewel theoretisch gezien de retour aan de andere kant zou moeten zitten).
Enige reden is een te geringe doorstroming. Dan koelt het hete water te veel af voordat het bij de retour komt. Oorzaak kan de kraan zijn, maar het is ook mogelijk dat de radiator te weinig druk krijgt. Wat gebeurt er als je de overige radiatoren dicht draait?
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Als de aanvoer en retour verkeerd om zitten dan wordt de retour warm en een klein deel aan de zijkant.
(warm water gaat direct vanaf de retour naar de aanvoer) Dit is hier inderdaad niet het geval.
 

cool1

  • #6
Misschien toch ff de witte knop van de kraan eraf en foto uploaden. Misschien oplossing voor handen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu