Onderhoud gaskachel

T-M

  • #1
Hallo,

Even een vraagje aan de specialisten hier. Wij zijn onlangs een huurappartement betrokken en hebben daar twee gesloten gas-gevelkachels staan. Op ons verzoek zijn deze door installateur nagekeken. Daarbij is voor 1 kachel van buitenaf het aan/afvoerkanaal optisch gecontroleerd (dus niet erin gekeken) en aan de andere zijde niet (daar bevindt zich het kanaal op 9m hoogte en kan je van binnenuit niet bij). De kanalen zijn van binnenuit niet geinspecteerd, dan zouden de kachels losgemaakt moeten worden en dat is niet gebeurt.

Navraag bij de woningbouwv hierover kwam met antwoord dat inspectie/schoonmaken nooit gebeurt (is) omdat dergelijke gassystemen een relatief schone verbranding hebben. Er wordt alleen even gekeken of er buiten een vogelnestje of iets dergelijks te bspeuren is. Erbij werd gemeld dat mocht er onverhoopt verstopping optreden het systeem zich vanzelf uitschakelt. De WBV kon ook niet aangeven hoeveel jaar geleden de gevelkachels zijn geplaatst.

Op diverse sites van intallatiebedrijven en schoorsteenvegers lees ik hier verschillende verhalen over of het al dan niet laten inspecteren/schoonmaken van kanalen.

Nu branden onze gaskachels verder zonder problemen. Is het verstandig een schoorsteenveger een inspectie te laten doen, of kan ik de komende jaren voorruit zonder zorgen te hoeven maken voor evt vervuiling/verstopping.

Alvast dank voor jullie reacties.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als de kachels goed branden hoeft u zich niet zorgen te maken.

De installateur weet wat die doet,of de kanalen goed trekken.

Als het een stenen kanaal is kan er een vogelnestje in komen,alleen niet als er een kap op de schoorsteen zit.


U kunt altijd een schoorsteenveeg bedrijf inschakelen om jaarlijks de schoorsteen te vegen/controleren.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #3
@Utreg, hij heeft geen schoorsteenkanaal het zijn gevelkachels. Het is inderdaad zo dat deze muurdoorvoeren wel eens willen dicht zitten, de kachel gaat gaat dan inderdaad uit omdat hij te weinig zuurstof zal krijgen. Het is vaak mogelijk om het binnenwerk eraf te halen en dan de doorvoer te inspecteren. Echter vaak valt het wel mee met de vervuiling.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
@ Utreg, gevelkachels hebben geen schoorsteenkanaal nodig, de afvoergassen gaan direct naar buiten.

@ T-M, gevelkachels zuigen de lucht direct van buiten aan, stof of andere rommel zit er vrijwel niet in, wat erin zit wordt verbrandt en weer afgevoerd.
Als de afvoer gecontroleerd is en vrij van rommel hoeft daar verder niet naar gekeken worden.
Visuele controle van de waakvlam en de brander tijdens het branden is normaal gesproken voldoende.

Bij een gewone gaskachel komen er veel stofdelen, katten en/of hondenharen en tapijtdeeltjes etc. in de kachel, deze kachels moeten vaker onderhouden worden.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #5
@Jan, gevelkachels willen nog wel eens spinnenwebben hebben in de luchttoevoer van de doorvoer. Vooral als ze beneden zit er ook nog wel eens andere rommel in. Vaak te zien aan een wapperende vlam als hij brand. Maar 9 van de 10 keer stikt de waakvlam al als dit het geval is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Klopt.
 

Speedypul

  • #7
Wanneer bij een "gesloten" gevelkachel de luchttoevoer of rookgasafvoer teveel weerstand ondervind zal hij in het ongunstigste geval uitgaan omdat er te weinig zuurstof overblijft om de verbranding voort te kunnen zetten, thermokoppel word dan niet meer verhit en bouwt geen spanningkje op om magneetklep van gasklep open te houden waardoor toestel uitgaat!

Heeft u geen gesloten gaskachel en heeft deze een open verbranding dan word het een geheel ander verhaal als er eventueel een blokkering in zowel zuurstof toevoer als rookgasafvoer plaatsvind.
DIT IS ZEER GEVAARLIJK!!
De meest belangrijke veiligheid die u dan in het toestel kunt hebben is een rookgas beveiliging, oftewel TTB. (Terugslag Trek Beveiliging) Die het toestel uitschakeld.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8

Speedypul

  • #9
Had ik gelezen, wilde alleen even wat benadrukken!
:?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu