Onbekend kastje in de meterkast.

R van Lune

  • #1
Beste Lezers,

Wij hebben een nieuw huis gekocht. Nu heb ik een fototje van de meterkast gemaakt omdat er een kastje in zit wat we bij ons huidige huis niet hebben. Zouden jullie mij kunnen vertellen waar deze voor is?

Ik ben benieuwd.



 

Bartjebart

  • #2
Voor zover ik kan zien, is het een oude toonfrequent ontvanger (TF-ontvanger)

Deze wordt aangestuurd door de netbeheerder. Hiermee kan de elektrischiteitsmeter bijvoorbeeld op 2 telwerken registreren. Bij een dubbel tarief contract (energie leverancier) zal overdag telwerk 1 lopen, en zodra 's Avonds het goedkopere nacht tarief ingaat, zal met behulp van de TF ontvanger worden overgeschakeld naar het 2e telwerk.

Op die manier krijgt de energie leverancier inzicht, hoeveel je overdag hebt verbruikt en hoeveel snachts.

Snappie?
 

R van Lune

  • #3
Bedankt voor de reactie. Ik dacht dat dat wel in de meter zou zitten. Wij hebben nu ook een dubbeltariefmeter maar niet zo'n los kastje erbij.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Bijna goed. Vermoedelijk is dat kastje een boilerrelais, dat idd gebruik maakt van het TF signaal. Het kastje schakelt echter niet het telwerk voor nachttarief in de meter maar meestal een elektrische boiler, die dan op op het moment dat het nachttarief ingaat, gaat opwarmen. Is die groep erboven toevallig als boiler gemarkeerd?
 

R van Lune

  • #5
Er zit in de keuken wel een close-in boiler. ik kan helaas nog niet de bekabeling volgen, we hebben de sleutel van het huis nog niet. ik dacht dat het gewoon zo'n klein wit boilertje was wat gewoon op een normaal stopcontact zit. verder is er een combiketel daar zal hij toch ook niet voor nodig zijn.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Wat staat er bij die groep vermeldt in het kastje boven dat relais?
 

R van Lune

  • #7
Dit is het beste wat ik van de foto kan maken. Ik dacht dat die kast van attema voor de kookplaat (keramisch) was. de andere groepenkast is voor de rest van het huis.

Er staan alleen maar groepnummers bij meer niet. In dat relaiskastje zit wel een aansluitstrook.
Sxnder schreef:
Wat staat er bij die groep vermeldt in het kastje boven dat relais?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Dat is gewoon een TF voor het omschakelen van het telwerk, er zit een oude dubbeltariefteller in, modernere hebben dat idd ingebouwd.
 

R van Lune

  • #9
Oh okay, dus als er een nieuwe meter wordt geplaatst zal deze weg gaan?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10


Gezien de verbindingen (wit omcirkeld) lijken die groepen toch iets met dat relais van doen te hebben maar misschien dat schijn bedriegt.
De gekoppelde groepen (geel omcirkeld) zijn waarschijnlijk de kookgroep.
 

R van Lune

  • #11
Ik kan helaas nu nog niet verder op onderzoek uitgaan. Het wachten is op de sleutel. Dan zal ik zeker laten weten wat het kastje dan nu echt is.....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu