Onbekende (overbodige) aansluitingen in de woonkamer.

EHVklus

  • #1
Beste klussers,

Ik ben sinds een tijdje eigenaar van een appartement uit begin jaren 60. Het is momenteel ouderwets en goedkoop afgewerkt, ik wil het appartement dan ook volledig opknappen. Een van de aspecten die ik wil aanpakken zijn de stopcontacten, die zich op ongeveer 150 cm bevinden, verplaatsen naar 30 cm boven de vloer. Naast deze stopcontacten zitten er nog andere aansluitingen op deze hoogte en dus erg in het zicht, zie de foto's.

Mijn probleem op dit moment is dat ik niet weet wat voor soort aansluitingen dit zijn. Met mijn beperkte kennis denk ik dat het iets te maken heeft met telefonie (foto 1 en 2, PTT type U1 en U2?) en analoge televisie (foto 3). Ik maak geen gebruik van deze aansluitingen want ik heb glasvezel in de woning.

Mijn vraag is dan ook als volgt: waarvoor zijn deze aansluitingen en zijn ze anno 2020 nog noodzakelijk of inmiddels overbodig geworden?

Op basis van uw input kan ik dan de keuze maken om de aansluitingen ook te verplaatsen of volledig te verwijderen, er vanuitgaande dat dit laatste uberhaupt mogelijk is.

Alvast heel erg bedankt.

Foto 1

Foto 2

Foto 3
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Alles vanaf het ISRA-punt mag je verwijderen. Het ISRA-punt zelf mag je niet verwijderen, want dat is eigendom van KPN resp. Ziggo.
https://nl.wikipedia.org/wiki/ISRA
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Kun je eens kijken of er in de meterkast of kelderkast
ook een telefoon of antenne aansluiting aanwezig is?
 

EHVklus

  • #4
Bedankt voor de snelle respons. Ik heb even gekeken in mijn meterkast, daar is niets anders aanwezig dan een meter voor de elektriciteit en het gas. Ik heb ook even het frontje van de 2 aansluitingen gehaald, zie de foto.

Op de wikipedia pagina die hier gestuurd werd staat: "In oudere huizen (gebouwd voor/rond de jaren zeventig) is het ISRA-punt meestal in de woonkamer te vinden. Gebruikelijk is een vierpolig telefoonstopcontact." Kan iemand dat aan de hand van onderstaande foto bevestigen. Als dat het geval is moet ik denk ik contact opnemen met KPN of Ziggo, als ik dat wil verplaatsen of verwijderen.

Verder staat er ook iets over een kabelantenneaansluiting met twee coax aansluitingen, is dat dan wat ik gefotografeerd had op foto 3?

Als dat allemaal zo blijkt te zijn heb ik in ieder geval duidelijk wat alles is. De vervolg vraag is dan of ik dat nu nog nodig heb aangezien ik ook glasvezel heb en in de toekomst geen vaste telefoon in mijn huis hoef te hebben. De twee coax aansluitingen zijn wellicht ook overbodig dan. Of zijn er nog andere toepassingen voor deze aansluitingen en kan ik ze daarom beter sparen?


Foto 4
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
De rechter aansluiting op de laatste foto is het KPN ISRA punt, dus voor telefoon of ADSL. Mag je niet zomaar verwijderen, eigendom KPN, als hij weg is kan lastig zijn bij verkoop of pech voor de volgende koper als die niet op let.
Het bijgemaakte telefoonstopcontactje links is van jou en mag je mee doen wat je wilt. Net als waarschijnlijk met het losse kastje op foto 2.
Inderdaad, de twee-gats coax aansluiting is waarschijnlijk de hoofdaansluiting van de TV kabel. Ook die mag je niet weghalen, eigendom kabelbedrijf, zelfde verhaal.
Zonder de situatie ter plekke te zien weet je dit nooit 100% zeker, geen aansprakelijkheid.
 

EHVklus

  • #6
Bedankt, dan weet ik voorlopig genoeg. In dat geval ga ik contact opnemen met KPN wellicht dat zij mij verder kunnen helpen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Tv via coax is niet analoog meer, alleen nog digitaal.
Je hebt glasvezel, maar of je die gaat en blijft gebruiken is een 2e. Abonnementen kunnen wel eens duurder dan kabel internet gaan worden en in de praktijk zijn er weinig die de extra snelheid gebruiken.

Het telefoon lijn (ptt) isra punt zou wel eens overbodig kunnen gaan zijn, maar voorlopig is het zoals door AvDijk beschreven.
De twee opbouwkastjes kan je waarschijnlijk wel verwijderen.
Eerst dat kastje van foto 2 openen en kijken of er niks binnenkomt en dan de kabel over de muur volgen. Als die naar foto 2 loopt kan je dat zelf verwijderen.

Het (ptt) isra punt laten verplaatsen is een dure grap (rond de 360,- maar dat kan veranderd zijn))
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu