Nuldraad andere centraaldoos gebruiken

Rwoudstra

  • #1
Ik heb op mijn zolder drie shakelaars voor lichtpunten in het midden en elk een onder het dakkapel. Voor de schakelaar van het middenlichtpunt gebruik is de blauwe nuldraad in de centraaldoos. Voor de andere 2 lichtpunten gaat de zwarte schakeldraad via een andere ruimte naar het lichtpunt. Mag ik de blauwe nuldraad in de centraaldoos van de andere ruimte gebruiken voor het lichtpunt onder het dakkapel? Of moet ik de blauwe nuldraad van de zolderkamer doortrekken naar de schakelaar en samen met de schakeldraad naar het lichtpunt onder het dakkapel? De hele zolderverdieping zit op dezelfde groep.
 

@$T

  • #2
Zolang het dezelfde groep is mag dat.
 

Leensen

  • #3
Als je de nul wel uit de zolderkamer weghalen en via de schakelaar naar de centraaldoos in de andere ruimte gaan, dan kom je daar dezelfde nul weer tegen. Dat zou wel heel onlogisch zijn.
 

Rwoudstra

  • #4
Het is m.i. niet onlogisch. Ik heb het schuine dak van mijn al zolder geïsoleerd en met gipsplaten voorzien. De plafonds van het dakkapel liggen nog open. Hier komen een aantal spotjes. Van de schakelaar in de zolderkamer moet een schakeldraad naar de lichtpunten voor het dakkapel gaan. Omdat de zolder al gedeeltelijk dicht is, kan ik de schakeldraad alleen via een omweg via de andere ruimte naar het plafond in het dakkapel leiden. De nuldraad in de centraaldoos op de zolderkamer zou ik alleen kunnen gebruiken om deze via de schakelaardoos samen met de zwarte schakeldraad naar het spotje te leiden, maar ik kan ook alleen de schakeldraad naar de centraaldoos in de andere ruimte leiden en de nuldraad daar gebruiiken voor de leiding naar de spotjes. Mijn vraag is dus of dat mag of dat ik de nuldraad van de zolder moet blijven gebruiken?

Ik wil trouwens in de andere centraaldoos de zwarte en blauwe draad met WAGO klemmen verbinden met siliconensnoer voor de spotjes.
 

Leensen

  • #5
De centraaldoos in de andere ruimte heeft al een nul. Als je dan vanuit de zolderkamer de nul ook nog eens naar de centraaldoos in de andere ruimte zou brengen, dan heb je daar 2x dezelfde nul. Dat is wat ik bedoelde met "onlogisch".

Oftewel, je kunt gewoon de nul gebruiken uit die andere centraaldoos. Maar dat antwoord was door @$T al gegeven.
 

Rwoudstra

  • #6
Dat is precies datgene wat ik wilde weten. Hartelijk dank.

Gr,

Rein
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu