Nieuwe verdieping voor badkamer bouwen

Bvdalen

  • #1
Hallo,

Een veel gevraagde vraag hier maar kan het specifieke antwoord niet vinden dus ik post mijn vraag toch maar even hier.

Ik heb een zolderverdieping die in de nok meer dan 5 meter hoog is. Ik wil hier graag een badkamer bouwen. Het gaat om een schuindak met in het midden een dwarsbalk (5 meter, niet dragend) die ondersteund wordt door een gording aan beide kanten. Ik wil graag een verdieping bouwen van balken die op die dwarsbalk steunen aan de ene kant en op de (dragende) muur aan de andere kant.

Ik loop nu tegen twee zaken aan. Het eerste is; een badkamer is zwaar, is dit idee überhaupt mogelijk ? En als het mogelijk is, hoe bereken ik de balken die ik nodig heb ? Maw, hoeveel gewicht kan een balkenplafond hebben ? Mijn idee was 40 x 145 mm balken (overspanning is 2,50m max) met een hart-op-hart van 40 cm. Daar een lewis vloer op (licht gewicht beton). Wanden van geberit platen (gips met bewapening van glasvezel) omdat ik daar goedkoop aan kan komen. Daar natuursteen over. Een fors gewicht dus.

Een ander idee zou zijn om een ingenieur in te huren maar waar vind je die voor een doe het zelver ? Google komt met weinig echt bruikbare resultaten en een aannemer is te duur.

Alvast bedankt voor jullie hulp.
Bas
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Nou, dat wordt nogal wat. Ik denk niet dat hier iemand iets zinnigs over gaat zeggen, zo achter het toetsenbord. Want dit is een constructie die doorgerekend moet worden.

Je hoeft geen aannemer in te schakelen want die rekenen zoiets ook niet zelf uit. Zoek gewoon een constructeur in de buurt op of een bouwkundig adviesbureau (bijv. via gouden gids), leg uit wat je wilt, vraag om een offerte en laat de boel desgewenst doorrekenen. Zo'n rapport kost een paar honderd euro, staan ook de gebruikte materialen in en daarmee kan je dan zelf aan de slag. En het maakt zo'n adviesbureau niet uit voor wie hij het rapport maakt, een particulier of aannemer (tenminste dat is mijn ervaring).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Die balk in het midden is een trekbalk, die houdt de constructie overeind, ik zou hem zeker laten zitten tot er een constructeur/bouwkundige is geweest die de zaak bekeken heeft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu