Nieuwe thermostatische douchekraan

Mr. C

  • #1
Hallo,
Ik heb gisteren in een nieuwe doucheruimte een nieuwe thermostatische douchekraan gemonteerd. De elektrische boiler is momenteel nog niet in gebruik. Nadat de kraan gemonteerd was, heb ik een test gedaan om te zien of er water uitkwam en ook of er geen lekken waren. Ik ben tot de vaststelling gekomen dat er geen water uitkwam als ik aan de rechterkraan draaide (koud waterleiding). Er komt enkel water uit als ik aan de linkerkraan draai (dat is de kraan waar je de temperatuur mee kan regelen) en de rechterkraan ook open staat.
Voor mij is dit iets vreemd, maar misschien heel normaal voor de "specialisten" onder jullie. Heeft dat met de boiler te maken die nog niet in gebruik is ? Graag wat uitleg, aub! :-)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Warrig zo.
wat voor kraan is het heb je een foto, merk en type van?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Indien de knop aan de linkerkant (temperatuurknop) op zijn heetst staat, zul je met de knop rechts open geen water krijgen bij niet-aangesloten boiler.
Indien die knop op zijn koudst staat wel.

Indien de temperatuurknop ertussen in staat, zal het water waarschijnlijk terecht komen in de ruimte waar de boiler staat, want daar zal nog een open leiding zitten. Tenzij je die leiding tijdelijk afgesloten hebt, dan krijg je koud water naar gelang de temperatuurknop kouder (meer water) of warmer (minder water) staat.
 
Laatst bewerkt:

Mr. C

  • #4
mijn excuses voor de verkeerde uitleg; temperatuurregeling is rechts en open/dicht is links
het gaat om dit model
1689076819201.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Oke , net wat @Kees zei.
Als je de temparatuur knop naar het heets verdraaid komt er geen heet water omdat boiler niet doet.
Zet je op 38 dan zou je heet water +koud water krijgen gemengt dus bij jou alleen iets van koud water.
Zet je hem op ze kouds dan heb je alleen koud water.
 
  • Like
Waarderingen: Mr. C

Mr. C

  • #6
Dat klinkt logisch nu ik het hier zo lees... Bedankt!
 

Mr. C

  • #7
Ook in verband daarmee het volgende: stel dat ik gedurende enige tijd de boiler wil loskoppelen, omdat de ruimte niet gebruikt wordt, welke zijn de maatregelen die in acht genomen moeten worden om legionella te voorkomen bij het eerste gebruik na die periode ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Lekker een flinke tijd laten doorstromen.

De vraag is echter hoe lang enige tijd is. Want een loze leiding die lange tijd niet gebrukkt wordt levert ook gevaar voor legionella op.
Tenzij de betreffende leiding aan beide zijden afgesloten kan worden (bijv. aan boilerzijde met de afsluiter op de inlaatcombinatie en aan de kraanzijde door de kraan helemaal op koud te draaien.

Ook dan moet je hem voor ingebruikname eerst goed door laten spoelen.

Je zult wel moeten zorgen dat de leiding op wat voor manier afgesloten is wanneer je de boiler er eventueel helemaal nog niet op aansluit. Want zoals hierboven al opgemerkt, heb je kans dat het water dan de weg van de minste weerstand volgt wanneer de kraan niet helemaal op koud staat en dat het water er aan de boilerkant uit loopt.
 

Mr. C

  • #9
Komt veel bij kijken precies... Aangezien het om een buitenverblijf gaatwaar niet altijd gebruik van gemaakt zal worden, lijkt het me niet zo zuinig om die boiler de hele tijd in werking te laten. Vandaar mijn vraag ivm afsluiten/legionella...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dan hoef je die boiler toch niet (watertechnisch) af te sluiten?
Uitzetten (met de stekker of de betreffende groep uitzetten indien mogelijk) is dan voldoende.

Bij terugkomst spoel je de zaak dan even grondig door, maar dat moet je normaal gesproken ook doen met de koudwaterleidingen.
Omdat de boiler veel water bevat, zal je het doorspoelen langer moeten laten duren (en doen vóór je hem aanzet). Misschien kun je het water dan gebruiken om de tuinplanten water mee te geven (gieter onder de kraan en meerdere keren vullen). Gewoon weg laten lopen is zonde natuurlijk.

Wil je de boiler ook watertechnisch afsluiten, bijv. met het kraantje op de inlaatcombinatie, dan is dat in principe geen bezwaar. Maar dat doe je dan eerder om een eventueel waterballet te voorkomen dan voor legionellagevaar. Want of de kraan nou afgesloten is of niet: het water staat stil, neemt de omgevingstemperatuur aan en dat daarin kunnen zich de legionellabacterien ontwikkelen (afhankelijk van de temperatuur van de omgeving). Je kunt ook in één keer de hoofdkraan van het verblijf afsluiten en bij terugkomst weer openzetten. Tenzij iemand anders in de tussenliggende tijd de planten water moet geven, dan heeft ie natuurlijk een werkende kraan nodig.
 
Laatst bewerkt:

Mr. C

  • #11
bedankt voor deze heldere uitleg! Komt zeker van pas! :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu