Nieuwe HR ketel in 2022, keuze-advies gevraagd

Niekey

  • #1
Mijn ketel is denk ik volgend jaar zomer wel aan vervanging toe dus ben me alvast wat aan het oriënteren. Heb nu een * 5CW uit 2010. Daar heb ik veel problemen mee gehad (lekkend hydroblok, pomp is vervangen, printplaat ook)

Ik heb een vrijstaand jaren 30 huis, niet heel goed geïsoleerd. Het totale oppervlak van de woning is 130m2 en de benedenvloer is 50m2 is voorzien van vloerverwarming met 2 groepen. Het is een gescheiden systeem. Het huis heeft twee badkamers.

Heb vandaag wat zitten Googelen en zit te denken aan een * of een * in plaats van een *. Lees dat de nieuwe * ketels van binnen modulair zijn opgebouwd dus hoge kosten als er wat stuk gaat op termijn.

Nu zit ik te kijken of een van deze twee ketels een goede vervanger zouden kunnen zijn.

* (model 2017)

* - CW5


Kan iemand mij adviseren wat de grootste verschillen zijn tussen * en *? Dan met name op het gebied van garantie, de kans op storingen en de kosten die daarmee gepaard gaan.

De een zegt dat een * een speelgoed merk is tov de * en de ander beweert het omgekeerde.

Als iemand een tip heeft voor een ander merk of type ketel voor mijn situatie hoor ik dat ook graag J

Merken verwijderd, zie forumregels - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Auto-Geen

  • #2
Je kan beter niet om een persoonlijk advies vragen, is voor iedereen verschillend. Er zijn genoeg site' s met reviews.
 
  • Like
Waarderingen: Niekey

Niekey

  • #3
Dankje, die sites heb ik al bekeken gisteren de hele dag. De een is heel positief en de ander negatief. Dat zijn vaak consumenten die geen verstand hebben van de techniek in de ketel.

Daarom dacht ik hier wat betere kansen te maken van mensen die ketels installeren en ketels vaker tegenkomen met veel of juist weinig problemen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Hier op het forum worden geen merkadviezen gegeven volgens de regels van het forum.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Los van het gevraagde merkadvies, waar maak je uit op dat je ketel naar 11 jaar al aan vervanging toe is? Dat lijkt me nogal kort, zeker als er ook al veel dure onderdelen vervangen zijn.
 

Niekey

  • #6
Vorig jaar is mijn pomp stuk gegaan en ook de printpraat. De man van * zij dat het helemaal niet meer waard om die dingen te vervangen (kostte me 900 euro, maar het was hartje winter). Hij adviseerde een nieuwe te kopen maar dan had ik een week in de kou moeten zitten. Daar had ik geen zin in.

Hij gaf aan dat ketels tegenwoordig maar ongeveer 12 jaar meegaan en dat de kans groot is dat de driewegklep of iets anders ook snel stuk zou kunnen gaan

Hij lekt ook water, dus ik moet wekelijks de ketel bijvullen.

De kans is dus groot dat deze aan het einde van zijn leven is....
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Goed, de reparatie heb je wel laten uitvoeren, dus dat geld zit er al in. Verder is het verhaal dat een ketel maar 12 jaar meegaat onzin en een driewegklep gaat in alle ketels stuk en kost ook de hele wereld niet.

Wat betreft het bijvullen van het systeem, dat kan ook andere oorzaken hebben dan de ketel. Dus ik zou eens beginnen om uit te zoeken waar dat in zit.

Als de lekkage gevonden is en niet in de warmtewisselaar van de ketel zit, zou ik zeggen lekker doorstoken zolang de ketel het doet.
 

Niekey

  • #8
Dank, het is ook mijn idee om door te stoken, maar mocht ie onverhoopt deze winter toch stuk gaan dan wil ik mijn "huiswerk" vast gedaan hebben zodat ik weet wat erin wil hebben. Ketels hebben ook niet het eeuwige leven. Ik lees op bijna alle sites dat de levensduur van een ketel tussen de 10 en 15 jaar is.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Niet teveel waarde aan hechten aan commerciële uitingen die je leest. Een beetje ketel gaat zonder problemen 15 jaar mee en ketels uit het wat hogere segment nog wel langer ook. Ter vergelijk, een woningbouwvereniging vervangt de ketels in haar woningen ook niet na 10 jaar, een jaar of 18 is gangbaarder en dan heb je het meestal ook nog over projectketeltjes uit de goedkopere klasse.

Hier in het gebouw hebben we nog een stuk of 10 * ketels hangen van inmiddels bijna 19 jaar oud. Bijzonder weinig problemen moet ik zeggen. Onderhoud en de intensiteit van het gebruik zeggen meer dan de leeftijd.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Niekey

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik heb alle merken verwijderd, zie de forumregels.

Mijn advies is om een totaalplan te maken. Haal minimaal voor de laatste (!) stap (de ketel) er een adviseur bij die uitrekent wat voor verwarming nodig is. Anders is het dubbel weggegooid geld (voor de nieuwe ketel+stijgende stookkosten).
 

Niekey

  • #11
Bedankt, ik heb een CW5 ketel nodig die tussen de 30 en 40Kw heeft vanwege de grote van het huis, de slechte isolatie, de vloerverwarming en het willen gebruiken van 2 badkamers tegelijk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Je kan natuurlijk eerst die 30 tot 40 kW gaan verlagen. Maar ik begrijp dat je dat niet van plan bent... Misschien heb je geld teveel, dan hou ik verder m'n mond dicht :wink:
 

Niekey

  • #13
Wat bedoel je met verlagen? Ik stook maar 2600m3 per jaar. Voor een vrijstaand huis is dat niet bijzonder veel.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #14
@IJkenhout,

Ik zie even niet in waarom in mijn bericht het merk ketel verwijderd moet worden. Het gaat om een feitelijke bevinding. Niet om een waardeoordeel over het betreffende product. Als iemand een vraag stelt over een defecte ketel wordt het merk ook genoemd.

Maar goed, dit soort correcties gaan erg ver en doen afbreuk aan het plezier om vragen te beantwoorden. Wellicht iets voor moderatoren/eigenaren om in overweging te nemen dat er ook afhankelijkheid bestaat van beantwoorders om het verdienmodel te laten werken.
 
  • Like
Waarderingen: Niekey

Lange Herman

  • #15
Toch zou ook mijn advies zijn om eerst (als in zsm) uw woning te isoleren en gereed te maken voor de gas loze toekomst.
Uw vloerverwarming is zeker niet optimaal te noemen, hou er rekening mee dat die ook aan vervanging toe is.
En ja ik vindt 2600 m3 best veel.
 
  • Like
Waarderingen: Klussen.

Niekey

  • #16
Waarom is mijn vloerverwarming niet optimaal? ik heb een 50m2 travertin vloer die aan de onderkant geïsoleerd is. Vorig jaar is er een compleet nieuwe unit op gezet. Het systeem is nu met een warmtewisselaar gescheiden van de ketel, heeft een nieuwe pomp en een eigen expansievat. Ook heb ik van die vuilafscheiders laten plaatsen. Zowel voor de ketel als voor de vloerverwarming.

De zolder is ook geïsoleerd (de vloer).

Het huis is aan de buitenkant helemaal strak wit gestuct. Als ik de muren laat isoleren dan worden daar lelijke gaten in geboord. Bovendien hoor ik vaak dat oude huizen isoleren vaak problemen op gaan leveren doordat er vocht issues gaan ontstaan. Huizen uit die tijd zijn niet ontworpen om volgespoten te worden met balletjes of ander spul tussen de muren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Zijn ook niet ontworpen om het comfortabel te krijgen met een vloerverwarming. De woonkamer daar stond de kachel en dat was het.
 

Niekey

  • #18
Dit huis heeft ook radiatoren beneden, dat is de hoofdverwarming. Het is zeer comfortabel beneden door de vloerverwarming omdat het oppervlak gelijkmatig verdeeld wordt. Het huis is beneden ook uitgebouwd en vernieuwd in de jaren 80.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #19
Naisoleren geeft tegenwoordig veel minder problemen dan vroeger. Als je geen gaten in de buitengevel wil boren, kun je het ook vanuit de binnenzijde laten doen. Zo heb ik het vorig jaar in een bijgebouw van mijn ouders laten doen.

Geen kans op kleurverschillen in het voegwerk aan de buitenzijde en ook aan de binnenzijde zie je er niets van.
 

Niekey

  • #20
Bedankt voor de tip!

Ik heb besloten voor een ketel te gaan die begint met de 9e letter van het alfabet. Die hebben geen ingebouwde driewegklep dus minder kans op storingen.

Lees dat je er een tweewegklep onder kan laten zetten zodat deze ketel toch geschikt is voor mijn vloerverwarming.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu