Nefit ketel slaat 's nachts repeterend aan/uit

Boesbeek

  • #1
Hallo,

Bij mijn ouders hangt op zolder een Nefit VCR 245 B [1998].
Onlangs begon de ketel spontaan al rond 6:00 uur des morgens te stoken, terwijl de kamer-thermostaat op 8:00 uur staat. Ondanks alle tijden v/d week opnieuw in te stellen, bleef het.

Afgelopen week is de kamer thermostaat vervangen en ja hoor de ketel volgt weer de kamer thermostaat....... :( , alleen, het andere kwaaltje is er nog:

Ondanks nacht stand en tapwater afgeschakeld, slaat ketel 's nachts aan....... en gelijk weer uit ! Na een uurtje of twee zo schakelen, lijkt alles weer normaal.

Wat is vervangen/gecontroleerd: Kamer thermostaat deze week, driewegkraan [2 jaar geleden] en warm water kranen lekken niet.
Er verschijnen geen fout codes in het display

Wie o wie heeft een idee over deze 'spook' cv ?

Alfred
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
Om welke thermostaat gaat het ? merk/type
 

Patrick nf

  • #3
Je zegt dat de ketel even aan en gelijk weer uit gaat. Zodra die aan is geeft is in de display waarvoor ie brandt is dit -. (cv vraag) of =. (warm water vraag) Hiermee kun je bepalen waar de vraag vandaan komt en dus ook een mogelijke oorzaak achterhalen.
 

Aadje

  • #4
Helaas geen remedie voor je, kan alleen je smart maar delen. Heb sinds november 2005 een Nefit VRC24 en de driewegklep is al 1x vervangen ( dus binnen 1 jaar al in de onderhouds werkzaamheden) omdat mijn ketel ook bleef stoken ook snachts.

Ik heb geen goed gevoel bij deze ketel - ik verlang naar mijn oude AGPO'tje die het 17 jaar lekker zuinig heeft gedaan.
 

Geert Henk

  • #5
Als de ketel 's nachts aanslaat terwijl het de CV nog warm genoeg is komt dat omdat de warmwaterboiler te koud is geworden.
Dit kun je instellen op je thermostaat.
Voor de ecomline zie bijv. hier.
Daar kun je zien dat je de boiler bijv. op auto moet zetten.
Suc6
GH :idea:
 

Boesbeek

  • #6
Hallo,
Het heeft even geduurd voordat ik weer reageer, maar we moesten de cv eerst "betrappen" en aangezien het 's nachts gebeurt duurde dat even:
Dit zijn we te weet gekomen:

Cv slaat laat in de nacht aan en uit, aan en uit.....brandt nooit langer dan een minuut. Radiatoren worden nauwelijks warm. Display op kachel geeft in rust een 0 (nul). Tijdens branden: -. (= streepje punt); gaat binnen een minuut weer uit 0 (nul) en daarna weer aan etc, etc; uren achterelkaar (dus geen foutmelding op het display).

De kamerthermostaat staat op nachtstand (=maantje) en tapwater staat af (=kraantje met kruis erdoor). Verder op het display het klokje, wat aangeeft dat hij op programma staat. Tijdens het 's nachts aanslaan, gaat op de kamerthermostaat het teken van branden aan (=vlammetje). Je zou dus denken dat de thermostaat kuren heeft, maar die is twee/drie weken geleden vervangen.

Type thermostaat Nefit Fasto, Moduline 30, nummer 18127.
Ik hoop dat iemand nog goeie tips heeft.
Groeten Alfred
 

Patrick nf

  • #7
De instellingen staan, zoals je het beschrijft, waarschijnlijk goed. Het enige wat je niet vermeldt is welke temp de ECO waarde heeft en welke temp de mod30 aangeeft als dit voorkomt.
De kamerthermostaat is in nacht verlaging en ww staat uit.
De mod30 is kort geleden vervangen dus hoeven we niet te verwachten dat het daar aan ligt.

Het is nog steeds mogelijk dat de 3wegklep op ww blijft hangen maar dat de woonkmr 's nacht afkoelt en toch de ketel aanstuurt waarna de gemaakte warmte naar het boilertje gaat. Om dit uit te sluiten kun je tijdens het schakelen het beste controleren of het witte palletje, op het grijze kastje midden onder de ketel, geheel naar links staat en deze niet met de hand (zonder weerstand) heen en weer te halen is.

Het is ook mogelijk dat de ketel reageert op een externe invloed waardoor het toestel aan gaat.
Als het fenomeen zich elke nacht manifesteert kun je de mod30, bij wijze van proef, ook even met een kort draadje naast de ketel hangen en kijken of het dan nog aanhoudt.
 

Tukker2

  • #8
Wat ik lees over het aanslaan van de cv ketel is heel normaal.

Als ik mij niet vergis staat er in de handleiding van de modulerende kamerthermostaat iets over de werking van de modulerende kamerthermostaat.

Als je de thermostaat instelt op 8 uur in de morgen dan wil je als je beneden komt ook dat de ruimte waar de thermostaat hangt ook lekker verwarmt is. Daar zorgt de modulerende kamerthermostaat voor. De cv ketel begint al om 5 a 6 uur in de morgen te werken om het cv water steeds een klein beetje te verwarmen zodat je als je beneden komt een aangename temperatuur hebt.

De werking van de modulerende kamerthermostaat dus ook de cv ketel heeft ook te maken met het dalen van de temperatuur van de kamer over de nacht. Daalt de kamer met meer dan 5 graden dan zal de modulerende kamerthermostaat ook eerder aanslaan. Er zit in de modulerende kamerthermostaat een soort geheugen die onthoudt hoeveel de temperatuur in de kamer 's nacht daalt. Aan de hand daarvan begint de cv ketel te branden.

Alfred, laat de modulerende kamerthermostaat en de cv ketel het werk doen er is echt niets aan de hand. Tip lees de handleiding van de modulerende kamerthermostaat nog eens goed door
 

Boesbeek

  • #9
Hallo,

Jongens hartstikke bedankt voor jullie reakties. Wat de reaktie van Tukker2 betreft: Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat een CV in 7 minuten 5 maal aanslaat. Klinkt niet als modulerend, meer als aan/uit en dan te snel.
Ook het tijdstip klopt niet helemaal met voorbereiden om de woonkamer om 8:00 warm te krijgen. Afgelopen nacht is opgemerkt dat het rond 4:00 's nachts begon.

Maar ik geef niet op en wie weet, om de kamerthermostaat echt uit te sluiten, moet ie uitgeschakeld worden. Daar wacht ik even mee tot het echt helemaal niet meer vriest 's nachts.
Het 'hangende' wisselklep idee ga ik in ieder geval controleren.

:?: O ja, Patrick: wat bedoel je met ECO-waarde ?

Groet Alfred
 

Boesbeek

  • #10
Hallo,
Marco, bedankt voor je reactie. En ja, de ECO-waarde staat ingesteld op 16 'C......Enne Letter achter de service knop :? . Ieder berichtje leer ik weer een kreet erbij. Wat bedoel je? Begrijp ik je goed als ik stel dat de watertemperatuur omlaag moet?

groet Alfred
 

MarcoDezicht

  • #11
Achter de toets service zit een letter deze is in rust 0 H en als de ketel op de door hem berekende temp is dan zal het O Y kunnen zijn .
Dan heeft hij de berekende temp bereikt die hij nodig heeft om de ruimte op temp te houden dit kan wel eens vaak achter elkaar aan en uit kunnen schakelen .
Door dat de kamer thermostaat op 16 graden staat (eco) kan het wel eens voorkomen dat de ketel 's nachts kort aan schakelt om de ruimte op temp te houden.

PS. Je kan de letter en de bedrijfscode ook in één opslag zien op de kamerthermostaat.
Dit doe je door op het toetsje links onder te drukken.
Deze zit onder het klepje van de thermostaat.
 

Patrick nf

  • #12
V.w.b de 'service knop' deze zit niet op de thermostaat maar op de ketel. je kunt dan inderdaad de exacte status van het toestel vast stellen.
 

Boesbeek

  • #13
Patrick en Marco, bedankt voor de reactie...
Ik heb weer wat te doen... effe van r'dam naar best vica versa.
Groet Alfred
 

Addie

  • #14
Het kan ook de vorstbeveiligings thermostaat in de ketel zijn die inkomt, door een kombinatie van korte afvoer , wind en vrieskou.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Is geregeld

Ik haal ook dit bericht straks weer weg. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu