NEFIT 3030V combi (1996) verwarmt niet?

Lex47

  • #1
Probleem: CV Slaat (nog voor hij de radiatoren gaat verwarmen) af op code 4(CV temperatuur bereikt) of 5(tapwater boven 85oC) geven. Alle radiatoren staan open. Potmeter instellingen: CV temperatuur 80oC, tapwater 50oC. Enkele keer gaat het goed en verwarmt hij (meestal na 30 minuten). Wat opvalt is dat de driewegklep vaak op boilerverwarming staat, maar als ik de stroom (rode draad) van deze klep afhaal springt ie gewoon naar CV-stand en verwarmt het huis prima door. Draden weer aansluiten en hij springt weer naar boilerstand en gaat boiler opwarmen totdat CV temperatuur bereikt is (code 4) en soms bij tappen (code 5). Het water is ook echt loeiheet. Dus de klep is niet kapot. Het lijkt erop dat hij het tapwater veel te heet wil maken en daardoor afslaat, nog voordat hij de radiatoren kan opwarmen.
Graag jullie adviezen. Ik dacht aan hetvolgende, maar weet niet wat wijsheid is.

Vraag 1: waar zit de sensor die de tapwatertemperatuur meet?(met potmeter ingesteld op 50oC, maar wordt duidelijk heter) Zou deze kapot kunnen zijn?

Vraag 2, zou het kunnen zijn dat de “comfort
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Vraag 1....Tapwater wordt geregeld via de comfortknop (witte) aan de voorzijde van de ketel.

Vraag 2....Dit kan heel goed, kan ook wezen dat er weerstand tussen de contacten van de comfortth blijft zitten.

Vraag 3....Er kan idd nog lucht in uw tappotje zitten, het koperen leidinkje bovenop de tappot(boiler) kunt u met sleuteltje 10 een stukje losdraaien om zo de lucht eruit te halen.

Vraag 4... waar is deze vraag gebleven??

Vraag 5...Het cappilair zit in uw tapwater, dit is dus GEEN droge maar een Natte voeler.Draai eerst de inlaatcombinatie (kraan onder de ketel) dicht als u de cappilair eruit wilt halen.

oplossing.... Uw probleem zit in uw comfort knop aan de voorzijde (de boilerthermostaat) of in uw driewegklep.
Aan de achterzijde van uw comfortknop zitten 2 draden (meestal geel) trek eens 1 draad los.Als de ketel nu goed functioneerd op cv dan is idd de comfort knop defect en moet vervangen worden.Zie hiervoor vraag 5.

Werkt de ketel met losse draad niet goed op cv dan is het magneetspoeltje boven op de driewegklep defect.
 

Lex47

  • #3
Bedankt voor deze zeer bruikbare informatie.
(sorry vraag 4 was een domme vraag)

Heb ik nog 2 vragen:
6. In de brainbox kun je met een potmeter de tapwatertemperatuur instellen. uit uw antwoord begrijp ik dat je de tapwater temp met de comfortknop instelt. Welke temperatuur stel ik in met de potmeter?
7. Is de confort knop en het capilair een geheel? en zo ook te betsellen?Of kan ik er nog iets aan repareren.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #4
De potmeter in de box hoort men niet aan te zitten.......Zet deze ongeveer op 55 graad. Standaard staat deze op 60-65,maar dan krijg je ontzettend veel kalkafzetting in het tappotje.

Vandaar instellen op 55 graden.

Het capp en de comfort knop zijn 1 geheel, En ook in 1 geheel te verkrijgen. onder de naam BOILERTHERMOSTAAT.

Zodra de boel losgehaald wordt (lees opengehaald wordt) kan je hem weggooien. Ze zijn niet zomaar te repareren.

groet
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
55°C lijkt mij aan de lage kant vanwege legionella.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
Wanneer men de tap temperatuur electronisch op 55 graden zet zal blijken dat de werkelijke temp rond de 60 graden zal zijn.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Links onder de voorplaat zit een sensor in de CV buis met twee rode draadjes, die is verantwoordelijk voor de temperatuur meting van de regeling.

De tapthermostaat (witte knop aan de voorkant) is alleen maar voor de maximale warmhoudstand. Zet deze altijd zo laag mogelijk.

Zet de instel potmeter voor ww op 60 graden en voor de CV op 85 graden en doe daar verder niets meer mee.

Vervang de aansluiting van de stekker van de sensor door een kroonsteen en kijk wat er dan gebeurd.

Als de afwijkingen in de electronica blijven, eerst de sensor vervangen die zijn redelijk vaak afwijkend zodat de ketel heet loopt.

Vr Gr
 

Lex47

  • #8
Met losgekoppelde boilerthermostaat werkt de CV inderdaad perfect. Bedankt Screech!. Lucht zat er niet in, dus ik heb een nieuwe boilerthermostaat besteld.
Het vervangen van de stekertjes van de temperatuur sensor door een kroonsteen, had ik inderdaad een paar jaar terug ook gedaan. (na meerdere malen een knipperende 4 gezien te hebben, zonder dat het toestel warm werd. (heeft me wel 2 keer voor een nieuwe temperatuur sensor gekost voor ik erachter was).

Vraagje: is de temperatuur-sensor waar de CV-temp mee gemeten wordt dezelfde als waar de taptemperatuur mee gemeten wordt. Ik bedoel dus de beide temperaturen die via potmeters in de brainbox ingesteld kunnen worden.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Ja, met die ene sensor wordt de ketel water temperatuur gemeten.

Dat is de maat voor het tapwater en de boiler thermostaat is de warmhoud instelling waarop de bewaar temp staat ingesteld.

Vr Gr
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #10
Klopt wat betreft de aanvoer sensor, die boven de manometer zit.
De boilerth. is niet alleen voor de warmhoudfunctie, deze schakelt ook uit als de ww temp. TE hoog wordt
 

Lex47

  • #11
Ik vind het een fantastisch forum met al die deskundigen en mij als leek.

1. Nog een probleempje met ontluchten van de boiler. Toen ik met het 10mm steeksleuteltje de wartel los wilde draaien (bovenop de boiler) draaide het dunne buisje mee. (blijkbaar vastgecorrodeerd aan wartel). Ik durfde niet verder te draaien en dus maar weer vastgedraaid. Er kwam overigens geen lucht of water uit.
Omdat het dunne buisje bij opwarmen van de boiler snel warm wordt, heb ik aangenomen dat er dus geen lucht, maar water instroomt.
Wat denken jullie: is dat een correcte aanname?
Is dat meedraaien van het buisje normaal. (Ik ben bang dat ik de hele zaak aan gort draai als ik het warteltje echt los draai, buisje wellicht afbreekt en dan ben ik verder van huis.

2. Met die tapwatertemeratuur is me trouwens nog steeds niet duidelijk. het lijkt me dat ik de taptemperatuur op 2 manieren kan instellen. met de potmeter in de brainbox(die op 55-60 moet staan) en de boilerthemostaat. (het zou toch maar op 1 manieer moeten kunnen?) Wat doet welke instelling?

3. Tot mijn schrik zag ik dat er bovenop de aansluiting van de pomp. (op de wartelverbinding met koperen pijp) af en toe wat water ligt. Bij temperatuur wisseling af en toe een druppel eruit. Het ziet er allemaal een beetje gecoroodeert uit, maar nog gvoed mee te leven. Zal ik de wartel met een moordenaar proberen aan te draaien, of zeggen jullie beter mee leren leven, want dan gaat de rest ook lekken. (het is allemaal 11 jaar oud).
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #12
Niet meer aan het warteltje draaien, Mogelijk zal uiteindelijk het leidinkje kunnen knappen.

De tapwater temp wordt alleen electronisch aangestuurd via de brainbox.De comfort knop is bedoeld als warmhoud stand.Wanneer u de kraan dichtdraaid zal deze knop het tappotje bij zuinig opwarmen tot +/- 43 graad en op comfort tot +/- 55-60 graad

Niet aan de pomp wartel draaien, Deze zal hoogst waarschijnlijk harder gaan lekken.Wilt u van de lekkage af zijn, dan alles aftappen pompwartels losdraaien en nieuwe pomppakkingen plaatsen.
In de ragel zitten deze wartels dermate vast dat je ze niet zomaar los kan draaien (door oa corrosie) Hierbij is een hamer een nuttig hulpmiddel.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #13
De ontluchting leiding zijn los leverbaar.

De pomp pakkingen vervangen,is geen alledaags klusje.

Die zitten vastgeroest aan de pomp.

Kruipolie wil ook wel eens helpen.

Het beste is om onder de pomp met de hele aansluitng bij de koperen koppelingen en boven en onder de pomp los halen.

Als u de hele pomp eruit heeft kunt u meer kracht zetten met 2 tangen.

Ook helpt warm stoken van de koppelingen ook weleens.

succes.
 

Lex47

  • #14
Dat met die boilerthermostaat heeft gewerkt, nu vervangen door een nieuwe en hij werkt weer geheel naar behoren. (wel verwarrend met die extra koppeling en siliconenslangtje, zonder handleiding erbij. Maar nefit gaf per telefoon een goede uitleg.

De pomp kijk ik nog even aan, want het lijkt me een hele klus als ik het zo hoor. Ik hoop dat het weer dicht slibt. en nu die temperatuur sprongen niet meer zo groot zijn, heb ik er ook geen water meer onder gezien.

bedankt allemaal,

Alex.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu