Muffe lucht in meterkast - oorzaak en oplossing?

Grondig

  • #1
Ik vind dat in mijn meterkast een nogal muffe lucht hangt.
De situatie is als volgt: mijn huis heeft een kruipruimte van ca. 90cm hoog die verder droog en passief geventileerd is middels roosters in buitenmuur. De meterkast is direct boven de kruipruimte en via de vloer worden de nodige leidingen de mk ingevoerd (gas, water, diverse elektra). Deze leidingdoorvoeren zijn niet luchtdicht afgedicht dus er is 'luchtcontact' met de kruipruimte. Boven het 'plafond' van de meterkast is een soort schacht die naar 1e verdieping van het huis doorloopt en daarboven is dan een 'echt plafond' waar de meterkast eindigt.

Nu is de lucht in de kruipruimte zelf niet muf of vochtig. Maar gezien de meterkast zelf niet geventilerd is kan er zich misschien lucht ophopen en na verloop van tijd muffig worden?

Voor zover ik kan zien zijn er ook geen lekkages van waterleidingen of andere potentiele vocht/schimmelproblemen die en onfrisse lucht kunnen veroorzaken.

Graag hoor ik jullie inzichten en tips wat de oorzaak en oplossing kan zijn van de muffe lucht.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De bodem moet afgedicht worden. Plaats eens een foto hiervan.

Zit er een gasmeter in de meterkast? Dan moet deze wel geventileerd worden!
 

Grondig

  • #3


Er is inderdaag een gasmeter. Achter de zijwandjes lopen nog wat elektraleidingen door de vloer, dus daar zijn ook nog wat luchtkieren.

Hoe ventileer je een meterkast?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Die kieren in de vloer kan je dichtkitten. Voorzichtig een laagje maken, niet te diep erin spuiten. Eerst een propje (plastic zakje ofzo) erachter maakt het makkelijker.

Over de ventilatie staat op deze site het nodige uitgelegd:

Ventilatie
Heeft de meterruimte een voorziening voor gas, dan moet de luchtverversing ten minste 2 dm³/s per m³ netto-inhoud van de meterruimte bedragen met een minimum van 2 dm³/s. Zie de artikelen 3.68 en 3.69 van het Bouwbesluit. De aan te ventilatie van een meterruimte gestelde eis strekt ertoe dat, indien nabij een aansluiting van een gasmeter onverhoopt enige gaslekkage optreedt, dit gas in voldoende mate wordt verdund, zodat de kans op explosie beperkt is. Als in het gebouw geen voorziening voor gas aanwezig is (bijvoorbeeld bij stadsverwarming) hoeft de meterruimte niet te worden geventileerd.

Voorbeeld
Woning met voorziening voor gas, afmetingen meterruimte 0,75 x 0,31 x 2,1 meter.

Inhoud meterruimte is: 0,75 x 0,31 x 2,1 = 0,488 m³
Minimale luchtverversing = 2 x 0,488 = 0,98 dm³/s
0,98 < 2, dus de luchtverversing in de meterruimte moet minimaal 2 dm³/s bedragen.

De luchtverversing kunnen we realiseren door een spleet onder de meterkastdeur voor de toevoer van lucht en een spleet boven de meterkast voor de afvoer van de lucht.

Voor een luchtvolumestroom van 1 dm³/s is een doorlaat nodig van 40 cm² . Dit kunnen we afleiden uit de NEN 1087 (zie onderstaande berekening) Deze norm geeft aan dat er gerekend mag worden met een luchtsnelheid van 0,25 m/s mits aan de volgende voorwaarde wordt voldaan&#58;

Het hoogteverschil tussen toe- en afvoeropening moet ten minste 1,8 m bedragen. Bij een deurhoogte van 2,1 meter wordt hier aan voldaan.
Er mogen zich geen interne weerstanden, zoals gaas, in de openingen bevinden. Bij een spleet onder een deur is hiervan geen sprake.
De spleetbreedte van een dergelijke opening moet ten minste 6 mm bedragen.
Met de formule qv = A x V kan eenvoudig de benodigde doorlaat oppervlakte worden uitgerekend voor 1 dm³/s luchtvolumestroom:

1 dm³/s = A x 2,5 dm/s
A = 0,4 dm² of 40 cm² .

Met dit gegeven kunnen we de breedte van de spleet berekenen:
Benodigde oppervlak is 40 x 2 = 80 cm²
Stel deurbreedte is 70 cm, dan wordt de spleet 80/70 = 1,14 cm = 12 mm

Het Bouwbesluit stelt tevens nog de eis dat de voorziening voor de luchtverversing niet afsluitbaar mag zijn(artikel 3.70) Een afsluitbaar rooster als ventilatievoorziening in een meterruime is dus niet toegestaan.
 

Grondig

  • #5
De woning is uit jaren vijftig, dus het verrast niet dat toen geen ventilatie per normen anno 2017 is aangebracht. De berekening hierboven zegt dus dat twee kieren van 1cm boven en onderaan de deur zouden volstaan. Nu is dat verreweg een fraaie oplossing: een deur die niet aansluit op het kozijn. Bovendien geeft dat nog geen trek of actieve doorstroming van de lucht.

Welke andere oplossingen zijn er?
 

Marcn88

  • #6
Geen zosnel er iets aan de meter opstellingsruimte wordt verandert moet deze voldoen aan de huidige eisen en zo erg storend kan een spleetje van 12mm toch ook niet zijn
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Roosters in de deur: 1 boven en 1 onder
 

Grondig

  • #8
De deur heeft aan de buitenzijde over bijna het gehele oppervlak een spiegel.
Bovendien is het een stompe deur, dus de bovenste en onderste 2cm vallen tegen het kozijn aan en dus een evt/ spleet/rooster zou dan daar nog onder moeten komen. Verre van ideaal en mooi.

Los daarvan, is het naar mijn idee geen echte oplossing omdat zoals eerder gezegd de meterkast naar boven toe doorloopt (t/m 1e verdieping), dus evt. lucht zal zich daarboven ook kunnen ophopen. En er is nog steeds geen actieve circulatie/afvoer van de lucht

Beter zou zijn om ergens daarboven een rooster te maken met tijdklok-gestuurd ventilatortje dat enkele minuten per dag/week even actief wordt. Ik kan op de eerste verdieping een opening maken van binnenzijde meterkast naar trappenhuis (binnenshuis) of door buitenmuur naar buiten. Maar het probleem hier is dat ik natuurlijk niet van binnenuit de meterkast kan werken, want de schacht naar boven is veel te smal om er werkruimte te hebben.

Andere optie's:
- doorgang naar buitenmuur maken ter hoogte van plafond bgg.
- bovenin de deur een kleine opening/rooster maken en dan met ventilator werken (voordeel: zit er net uit, je hebt actieve circulatie).

Nadeel van binnenshuis ventileren lijkt me wel dat de muffe lucht lekker in de woning geblazen wordt.

Ik ben er dus nog niet uit hoe ik dit het beste kan aanpakken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Door het afdichten van de kieren in de kast krijg je geen toetreding van stoffen uit bv. kruipruimte.

En door op natuurlijke wijze in de meterkast te ventileren zullen eventuele geurtjes die daar ontstaan zich verdunnen ipv ophopen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik zelf zou een ruimte waar de gasmeter hangt niet zonder ventilatie willen. Je wil het gas bv. ook zo snel mogelijk ruiken.

De oplossing met een ventilator is niet de juiste. Je probleem zijn immers de gaten in de vloer van de meterkast. Maak die dicht en je bent van het probleem af.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu