Mijn 1e badkamerproject

Brrron

  • #21
Zo... speciaal voor Wgb... een paar mensjes erin getoverd om beetje indruk te krijgen...


 

Droid

  • #22
Ziet er gezellig uit daar, waar plaats je de tap? :mrgreen:

Is een duidelijk antwoord van de gipsman. Toch blijf ik erbij om het niet te gebruiken. Met uu pee tweehonderdtien wee van dezelfde leverancier kun je net zo goed stuccen. Alleen kun je dat niet glad afwerken, maar dat is ook niet nodig, omdat je er toch overheen tegelt.

En dan heb je een cementspecie met kalk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #23
Mijn gedachten kloppen vrij aardig. Maar je hebt er goed over nagedacht. :wink:
 

Brrron

  • #24
Zo... vandaag weer aan 't passen en meten geweest in de badkamer in woording. Dit zijn nu wel de maten waar ik op uit ben gekomen:



tijd om mijn vloer en muurtjes te gaan plaatsen dus...

Maar... zoals je ziet heb ik 3 drains ingetekend. Wat is volgens jullie de beste plek en waarom? Het gedeelte aan de wastafelkant kan netjes waterpas het douchegedeelte moet op afschot, maar naar welke kant is het beste en... het mooiste.

Ik zit er aan te denken om als volgt te gaan tegelen, denk dat het wel mooi staat zo als die lijn van de wand doorloopt zo in de tegels. En ik denk dat het ook een stuk makkelijker is om het douchegedeelte op afschot te krijgen:



Hiernaar kijkende denk ik dat ik voor die drain A bij de schuifdeur zou gaan, maar dat is dus puur voor het gezicht. Of is een andere plaatsing wellicht beter?

Wat zijn jullie ideeën hierover? Kleven er nog voor of nadelen aan?
 

Kaajee

  • #25
Waarom laat je dat "blauwe stukje (met 45 erin) niet gewoon weg?
Met genoeg afschot zul je niet al te veel last hebben tijdens douchen.
Maakt het veel opener en meer ruimte voor wastafel (in ieder geval optisch)



Op dat muurtje dat "vrij komt" kun je mooi een handdoek rek (of design radiator) plaatsen. Anders is dat toch een beetje een loos hoekje daar voor het raam.

(ps verkeerde plek; maar wat is er met het forum aan de hand? iedere avond rond middernacht is het compleet instabiel, mooi klote! Zit je net een heel verhaal te typen, ligt de hele site er weer uit. Kun je weer opnieuw beginnen. Nu al drie avonden op rij!! mods??)
 

Brrron

  • #26
Kaajee,

Ik weet niet of jij jonge kinderen hebt... maar geloof me... daar kan geen afschot tegenop hoor :?. En zie jij dat open gedeelte dan meer als ingang van de douche? Ik heb het persoonlijk nooit zo op die open doucheruimtes. Alles wordt dan toch altijd een stuk natter, en zeker met een paar jonge kids. Ik wil dus eigenlijk juist een afgesloten douchegedeelte.

Ben het met je eens dat dat hoekje voor het raam een beetje een loos hoekje is, maar dat wordt vast wel praktisch gebruikt als het af is. Een designradiator had ik aan de andere kant van dat muurtje in gedachte, staan in eerdere plaatjes er wel op. Ik heb al aardig wat tijd besteed aan het zoeken naar een indeling die mij bevalt met de wensen die ik heb. Vele indelingen heb ik al uitgetekend, maar... heb een open douchegedeelte willen voorkomen. Het grote raam is hier duidelijk een beperkende factor. Jammer dat we nooit de ruimtes hebben zoals ze in die badkamertoonzalen altijd hebben. Die gaan standaard uit van een doorsnee woonkamer als badkamer geloof ik.

Bedankt voor het meedenken in ieder geval. En je laatste puntje...ik moest net een bericht dus ook opnieuw typen :cry:. Voortaan dus maar eerst de boel even kopieren voordat ik op verzenden druk....
 

Geef

  • #27
Ik had het zo voorgestelt,,,




succes



of douche wand andere kant douchemuur
 

Geef

  • #28
Ok laatste deze dan,,

:cool:

 

Brrron

  • #29
Tsja,

ik heb te veel wensen voor deze ruimte..

- Grote ruime douche (geen 80x80 bakje), niet open
- Toilet (ter voorkoming geruzie wie er het eerst mag smorgens :? )
- wastafel met onderkast van 80 breed (had liever nog een dubbele wasbak, maar die wens al snel laten vallen)
- mooie radiator
- Dubbele douchekop

Na veel passen en meten op de indeling met die schuine douchewand uitgekomen. Die douchewand (schuifdeur van 1,40 breed) heb ik ondertussen in huis. Nu die badkamer nog zover krijgen dat ik kan gaan plaatsen....
 

Geef

  • #30
HEEEEL veel succes,,,


Ronald
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #31
Je ziet hoe creatief men kan zijn. :P

Zit er een soort van drempel of verhoging aan die glazen schuifwand.
Zo niet dan lijkt A me lastig.
C zou volgens mij in verband met het afschot van de tegels het eenvoudigst zijn.
Zo'n schuine wand zorgt voor het aanbrengen voor de tegels behoorlijk wat pas en zaagwerk.


Kijk nog eens naar de radiator zou achter de deur niet netter zijn.
 

Brrron

  • #32
Er zitten nu 3 afvoerputten die naar ik vermoed naar de wc afvoer lopen. Alle leidingen liepen gewoon over de muren. Ik vermoed dat de afvoeren als volgt lopen:



En zo heb ik de afvoeren en aanvoer in gedachte, netjes in de vloer weggewerkt. Ik ga hier nog even uit van die drain bij de douchedeur, maar dat zou ook nog variant C of B kunnen worden.



Vanmiddag dus 'even' proberen te kijken of ik erbij kan. Ik ging er van uit dat de vloer net onder de lijmlaag wel vrij zacht zou zijn. Diel even zwaar tegen dus... Heel zwaar tegen :?. onder de lijmlaag kwam ik alleen een harde betonlaag tegen met allemaal steentjes erin. Wel een tijdje zitten hakken, maar durfe op gegeven moment niet echt verder te gaan, bang dat ik de onderliggende afvoer zou slopen. Als ik er ineens doorheen zou slaan. Zijn deze afvoeren er bij de bouw wellicht zo in het beton gegoten al?

De afvoer van het oude doucheputjelag al in een dieper deel en is best diep. vanaf het hoogste deel van de vloer tot de onderkant van het doucheputje is denk ik wel 12 cm. De afvoerbuis ligt ook best diep, ik denk dat de bovenkant op zo'n 7 a 8 cm onder de vloer ligt. En hoe ver kan je in zo'n vloer gaan hakken?

Die waterleidingen zijn denk ik er wel in te krijgen met mijn boorhamer, en de afvoeren liggen zo te zien diep genoeg om die leidingen er overheen te leggen. Maar...het even verleggen van die afvoeren gaat niet echt makkelijk dus. Stel ik kom er wel bij zonder ze te slopen, kan ik ze dan nog wel verleggen? Aftakking maken en dergelijke. Hoe dit aan te pakken? Iemand enige ervaring met zoiets? Of is dit een gevalletje vette pech en moet ik speciale toeren gaan uithalen om een afvoer in het oude putje te maken? En dan die oude afvoer rechts gebruiken en toch maar een koker over de vloer laten lopen naar de nieuw te plaatsen wastafel. Dat zou jammer zijn want ik had juist de hoop alles netjes in de vloer weg te werken zodat ik geen koof hoefde te maken en heb daarom de vloer eruit gehakt.



Wie o wie heeft er tips voor me.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #33
Is het geen optie om de vloer wat te verhogen?
 

Brrron

  • #34
Ehhh... wat schiet ik daar dan mee op?

Hele nieuwe afvoeren leggen op de bestaande vloer? dan ga je een heel stuk omhoog. En dan zit ik toch nog met het probleem van... hoe sluit ik die afvoer dan weer aan op de bestaande, en dan het liefts met de kortste route en niet met een omweg omdat daar nu toevallig al een afvoerput zit.

Ik geef toe, hele nieuwe afvoer leggen en daaroverheen een nieuw vloer zou er makkelijk zijn. Echter dan gaat mijn vloer toch al snel met een cm of 10 omhoog. En... moet ik weer speciale fratsen uithalen om alles netjes op het riool te krijgen. Dan zou ik persoonlijk toch al weer eerder gaan voor een koker langs de muur om de ene afvoer in weg te werken (maar die wilde ik juist voorkomen) en hoe sluit ik dan een nieuwe doucheafvoer netjes en waterdicht aan op het bestaande afvoerputje.

Stukje vloer wegslaan is nog wel te doen.... maar die hele vloer... das denk ik geen doen (behalve misschien als je iemand met grof geschut inhuurt).

Hebben anderen ook wel eens die afvoeren in keiharde beton gehad en moeten verleggen? Is dit sowieso wel te doen?
 

Brrron

  • #35
Zo.....

het heeft even geduurt, maar het is allemaal gelukt met het de vloer en de muren. Vloer en muur waren nog harder als verwacht maar... waterleidingen zitten netjes in de muren en vloer en ook de afvoer van de wasbak is netjes in de muur en vloer weggewerkt. Direct groepen naar zolder doorgetrokken voor de wasmachine en droger, leidingen konden nu ook direct mooi in de muur worden weggewerkt. De ruimte voor de drain en afvoer daarvan is uithakt, maar nog niet aangesloten, wil ik pas later doen. Heb besloten de drain te plaatsen op een cm of 10 evenwijdig aan de muur waar de kraan komt te hangen, dit is ook wel het makkelijkste voor het afschot.
Al met al is het een pittige hakklus geweest maar ben blij dat ik het gedaan heb, toch beter als met koofjes gaan werken...



De beide schuine muurtjes staan ondertussen ook, na het slopen zijn we weer begonnen met de opbouw.



Nu netjes de leidingen wegwerken, muren voorbehandelen en dan als eerste de wandtegels (20 x 45) plaatsen, op de onderste rij na. Het idee is om dan daarna eerst de vloer (30 x 60) te leggen inclusief de drain en afvoer en dan daarna pas de onderste wandtegels daarop. Is dit een juiste volgorde naar jullie mening of ga ik zo toch nog ergens de mist in?

Voor de wandtegels (witte en zwarte) heb ik zilvergrijze voeg in gedachte, iemand diezelfde kleurstelling en er tevreden mee of juist niet? zou een witte voeg mooier zijn? wil wel één kleur voeg houden, voor de witte wanden en voor de zwarte wanden...

Voor de hoeken van de tegels wil ik van die metalen hoekstrips gaan gebruiken. Blijven die netjes tijdens het tegelen? Ik zag dat er geen beschermfolie omheen zat dus ben wel wat bang voor gekras, zeker bij die chrome randen die ik wil. En hoe deze aansluiting af te werken? Kan ik dat het beste met kit doen of gewoon voegen? Of krijg ik met voegen een probleem omdat die metalen rand meer of minder werkt dan de rest?
 

Droid

  • #36
Begin ziet er goed uit. :)


Ik vind zelf het makkelijkst om gewoon onderin te beginnen met de wandtegels. Die rand kost dan wat tijd, maar als die zuiver recht en waterpas is kun je daarna zo door bouwen naar boven. Sommigen zetten onderin een panlat waar ze op gaan tegelen. Tis maar wat je wilt. :)

Een witte voeg is bij zwart denk ik niet mooi, te veel contrast. Denk dat zilvergrijs een mooie kleur is.

Krassen kun je voorkomen door voorzichtig te zijn, klinkt logisch... en dat is het ook. Maar bedenk wel dat je straks de badkamer ook gaat gebruiken en dat er ook wel eens tegen aan gestoot wordt of langs opgelopen met een rits of iets, krassen krijg je vanzelf. ;)

Zet het eindprofiel voegdikte los van de tegel, dan kun je hem gewoon afvoegen. Het materiaal werkt natuurlijk wel, maar het temperatuurverschil binnen is niet zo groot als wanneer je het buiten toepast.

Kit is een ander materiaal, andere kleur, gladder oppervlak, denk dat het stoort als je alleen die naad afkit. Ik zou voor voegen gaan.
 

Brrron

  • #37
Droid,

Mijn idee is om met een hele tegel direct onder het raam te beginnen, dan kom ik als het goed is aardig precies op de vloer uit met 4 tegels van 20 hoog, moet het nog even goed afmeten van de week, rekening houdend met de vloer die ik nog netjes moet maken. Maar ik dacht dus... dat is een mooi beginpunt, zit dat in iedergeval netjes op de juiste hoogte zonder straks een paar mm tekort of te veel te hebben.

Ook links van het raam wil ik netjes een hele tegel zodat die lijn netjes doorloopt naar beneden. Helemaal links hou ik dan bijna een hele over (+/- 41cm ipv 45) en helemaal rechts een randje van zo'n 16cm. Normaal gesproken zou ik het netter vinden om links en rechts met zelfde breedte te eindigen, maar denk dat het met dat raam zo mooier is als de lijnen doorlopen. En dat kleine randje rechts zit toch niet echt direct in het zicht.

Zit nog wel ff over de vloer te dubben. Wil eigenlijk die vloer helemaal als laatste doen, dan hoef ik niet zo voorzichtig te zijn als ik met die muren bezig ben. Dus pas als laatste vloer op opschot maken en de drain + afvoer monteren en dan tegelen. Maar... dan kom ik dus wel in de problemen met die kimband... dus vandaar dat ik dacht...
- de hele wanden behalve de onderste 1 of 2 tegels tegelen
- de vloer op afschot maken en drain + afvoer plaatsen
- kimband op muur/vloer verbinding aanbrengen
- vloer tegelen
- onderste 1 a 2 rijen wandtegels plaatsen
- wanden voegen
- vloer voegen

Beste is toch de wandtegels op de vloertegels? Klinkt mij in iedergeval wel logisch.
 

Droid

  • #38
Brrron, je kunt in jouw volgorde toch de wand en vloertegels omdraaien. Dus na het kimband de wandtegels afmaken en inwassen. En dan de gehele vloer.

Mijn inziens maakt het niet uit of je de wand tegel op de vloer zet of andersom... je kit de rand toch af.
 

Flebbedester

  • #39
@brrron, zo doe ik het ook, ik wil idd ook mn vloer ontzien, maar je ontkomt er niet aan. je hebt gelijk, beste is wandtegel op vloertegel. ik ben nu toe aan de vloertegels, die ga ik gewoon goed beschermen met een stuk oud vloerbedekking op de kop oid. dan komt het wel goed.
succes!
 

Brrron

  • #40
Mijn gevoel zegt eigenlijk... als de wandtegels OP de vloertegels rusten, dan heb je wat minder kans op lekkage, maar...das wat me gevoel zegt.

Doe ik eerst de hele wand tegelen en voegen...dan hoef je weer niet bang te zijn voor je vloer... die doe je dan helemaal mooi als laatste.

Voordeel van vloer TEGEN tegen de wand is ook ...mocht er eens een probleem in de afvoer zitten en de tegels moeten er uit...dan blijft me wand netjes heel, zitten de vloertegels eronder dan krijg je dat nooit meer netjes eruit ben ik bang.

Voordeel van eerst de vloertegels is weer dat die harder zijn en willicht wat moeilijker te snijden? dus dan vallen eventuele kleine foutjes misschien nog wel weg te werken onder de wandtegel. Maar... zijn die vloertegels moeilijker te snijden dan de wandtegels? Wandtegels is alleen recht snijden, stukje aan onderzijde eraf maar zijn wel zachter lijkt mij... bij de vloertegels moet ik echter veel diagonaal gaan snijden... is eigenlijk ook gewoon recht dus, maar dan anders :D De vloertegels zijn sowieso al groter (60cm snijden ipv 20cm). Zit er veel verschil in snijden van wand en vloertegels?

Ik zit dus overal en nergens nauwkeurig naar de wanden en vloeren te kijken ...en... je ziet dus vanalles :? Vloer tegen wand, wand op de vloer, wand en vloer helemaal niet op/tegen elkaar (deze lijkt mij sowieso al minder).

Misschien is belangrijkste hier dan ... wat valt het meeste op? vloer waarvan de snijlijnen niet heleaal netjes lopen, of de wand waarvan de snijlijnen niet helemaal netjes lopen?

Dus... wie doet dit op welke manier en waarom?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu