Miele T442C Wasdroger - Droogt te kort

Eldee99

  • #1
Beste forumleden,

Even een vraag over een Miele T442C wasdroger:

De machine gaat te snel door het programma heen. Wordt verder wel goed warm etc, maar geeft te snel aan dat de was droog is.

Symptomen:

- Lampje "Koude lucht" gaat aan en lampje "Kreukbeveiliging/Einde" gaat knipperen wanneer machine denkt door het programma heen te zijn;
- Machine wil niet opnieuw starten met dezelfde was in de trommel, ook niet als een 'drogere' droogwaarde wordt gekozen (machine gaat weer koele lucht geven en lampje kreukbev/einde blijft knipperen).
- Na verloop van tijd kan weer een nieuw programma gestart worden.

Zelf verdenk ik de vochtmeting. Voor zover ik weet loopt er een koolborstel over de trommel heen (artikel 4490382). Zit deze boven of onder de trommel? Kunnen slechte koolborstels dit probleem veroorzaken? Nog andere ideeën?

Dank jullie wel!
 

Gwn-damian

  • #2
Slechte koolborstels kunnen zeker het probleem geven.
Maar maak de trommel maar eens heel goed schoon met een doek en schoonmaak azijn.
Vaak wil dit wel helpen.
Door wasverzachter komt er een soort vettig laagje in de trommel waardoor de vochtmeter niet goed zijn werk kan doen.

Suc6 :)
 

Timotx

  • #3
Bij miele drogers kun je vaak het deksel loshalen (2 schroefjes aan weerskanten), dan zie je van voren gezien bijna altijd rechtsbovenaan 2 koolborstels. dat is de vochtmeting, die kan er uitzien als een beest, de ring om de trommel kun je schoonmaken met een snel vervliegend schoonmaakmiddel en een pluisvrije doek. als de koolborstels op zijn, hoor je dat de kunststof houder tegen de trommel tikt, meestal op een lasnaadje, maar uit ervaring weet ik dat dit bij huishoud machines meestal niet binnen 10 jaar gebeurt.

trommel moet ook goed schoon zijn, azijn werkt goed, ammoniak werkt beter maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je achteraf ook je trommel nog goed schoon moet maken met water ivm de geur die flink kan blijven hangen!
 

Eldee99

  • #4
Dank jullie wel voor de antwoorden!

Ik heb de trommel inmiddels schoongemaakt met schoonmaak azijn. Helaas nog steeds hetzelfde probleem.

Daarna heb ik het deksel losgenomen en de twee metalen ringen om de trommel heen schoongemaakt. Deze waren behoorlijk smerig. De koolborstels waren nog ruimschoots aanwezig.

Tussen de ringen meet ik oneindig weerstand als de trommel stilstaat. Als de trommel draait meet ik 800 Ohm, zowel op de koolborstels zelf, als direct op de metalen ringen.

Waartussen vindt de vochtmeting plaats? Want de trommel is één geheel. De achterzijde van de trommel lijkt ook in contact te staan met de trommel zelf (1 Ohm).

Zover ik begrijp moet er minder dan 100 Ohm weerstand zijn als de was nat is. Ik meet 800 Ohm en ben benieuwd tussen welke delen van de trommel de vochtmeting precies gebeurt.

P.S. Als de machine denkt klaar te zijn met het programma (na zo'n 10 - 15 minuten) en de was dus nog nat is, dan kan ik ook geen tijdgestuurd programma meer kiezen! Als ik m dan op "20 minuten warm" zet, dan gaat de machine ook gelijk op "koude lucht / Kreukbeveiliging/Einde". Hierbij knippert het lampje van "Kreukbeveiliging/Einde".

Dank jullie wel!
 

Eldee99

  • #5
Hallo,

Net weer even met de machine gesleuteld. Ik ben er inmiddels achter dat de meting tussen de "schoepen" in de trommel en de trommel zelf plaatsvindt. Tussen de koolborstel en de trommel meet ik zo'n 50 Ohm. Dit geldt ook voor de andere koolborstel en de "schoepen".

Hier lijkt het probleem dan ook niet in te zitten. Ik vind het raar dat de machine ook niet wil starten als ik m op "20 minuten warm" zet, nadat hij (te vroeg) klaar is met het programma "kastdroog". Ik meet in dat geval ook geen spanning op de koolborstels (lijkt me ook logisch, aangezien geen vochtmeting nodig is).

Wellicht is er toch een andere storing. Alle filters zijn schoon trouwens. Ventilatoren draaien ook allemaal. Condensbakje loopt ook vol..

Machine gaat enkel in "koude lucht" en het lampje "kreukbeveiliging/einde" knippert.
Dit gebeurt alleen wanneer er een programma (te vroeg) is afgelopen.

Iemand een idee?
 

Mar-c

  • #6
Hoi!

Heb je het probleem intussen opgelost? Ik heb deze topic gevonden omdat ik meen dat ik hetzelfde probleem heb (ook al heb ik een Miele T495C).

Een resumé van mijn reparatiepunten:
  • - printplaat incl. schakelknop vervangen (uit een andere T495c);
    - thermostaat (clixon) vervangen met een nieuwe;
    - koolborstels vervangen (uit een andere T495c);
    - verwarmingselement vervangen met een nieuwe (vanwege aardlek/kortsluiting);
    - condensor, filters, etc. brandschoon gemaakt.

Nu verdenk die tweede thermostaat, naast de clixon: ookwel NTC-voeler genoemd. Deze schijnen echter bijna nooit stuk te gaan..

Iemand ideeën?

Groet!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu