Miele Sommerwind condensdroger droogt niet goed / aardlek

Mgvanmiddelkoop

  • #1
Onze condensdroger (ongeveer 5 jaar oud) droogt niet goed meer. Het duurt erg lang voordat de was een beetje droog begint te worden. De waterbak bleef de laatste keer zelfs helemaal leeg! Er komt soms wat stoom tussen de deur en droger door. Als ik de deur openmaak na 2 uur knalt de aardlek er uit, de was is dan wel heet en het water verdampt dan snel, ik kan de was dan wel al bijna opvouwen. Ook komt soms een druppeltje water uit het vak waar de condensor zit.

Ik heb de droger opengehad, er zitten nergens stofpluizen, en als ik de condensor verwijder voel ik de warme lucht ook gewoon langskomen. De slang die naar de waterbak leidt lijkt ook niet verstopt - meestal komt hier overigens wel gewoon water uit.

Het lijkt wel of de condensor zelf niet goed meer werkt, maar dit is toch ook maar een niet-actief onderdeel? Wie heeft idee waar ik nog meer naar kan kijken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hebt u de condensor al schoon gemaakt ?
Het lijkt er op dat die verstopt zit of dat er verderop een verstopping zit.
 

Mgvanmiddelkoop

  • #3
Hij zag er open en schoon uit - wat kan je schoonmaken aan zo'n condensor, waar moet ik op letten?

Wat ik zie lijkt het erop dat de lucht van het verwarmingselement door de trommel, door de deur (roosters) en dan van voren naar achteren door de condensor heen wordt gestuurd, en dan achterin de machine gaat de luchtstroom weer omhoog langs het verwarmingselement. De condensor onttrekt als het goed is het vocht uit de lucht en voert dan aan de zijkant naar rechts weer af, maar misschien zit daar nog iets verstopt...
 

Mgvanmiddelkoop

  • #4
Een stap verder gekomen, dankzij het forum "Hilpers" :D

Leuke tip gevonden daar, trouwens, voor diagnose van wasdroger problemen met Miele (condens) drogers. Werkt niet altijd, maar wel vaak.
1. Zet de schakelaar op "Einde programma"
2. Zet de droger aan
3. Druk binnen 3 seconden 6 maal op de lage-temperatuur schakelaar
4. Het tweede lampje gaat knipperen
5. Zet de schakelaar 1 positie naar rechts: dan gaat het verwarmingselement aan
6. Volgende stand naar rechts (eventueel daarna nog op Start drukken) - trommel draait naar rechts
7. Volgende stand: zoemer
8. Volgende stand: trommel naar links
9. Volgende stand: Koude-lucht ventilator gaat draaien, of pomp
10. Volgende stand: afhankelijk van wat er bij 9 gebeurde, net andersom.
Andere standen doen ook wat, ik heb niet op het oog wat precies. Maar zo kan je mooi stap voor stap analyseren wat het wel doet en wat niet.

De onderplaat verwijderd, de koude-lucht ventilator die daar zit gaat niet draaien, terwijl er wel spanning op de contacten staat. Je ziet een klein schokje zodra de stroom er op komt, maar dan blijft hij toch stilstaan. Als ik de waaier een klein zetje geef, gaat hij wel draaien, maar niet hard, een zuchtje "Sommerwind" hooguit. En de motor wordt loeiheet, dat zal toch de oorzaak wel zijn, ook van de aardlek denk ik.

Ik ben nu op zoek naar een vervanger voor deze EBM R2E140-BN14-09, zal melden als het gelukt is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik ken deze machine niet maar mogelijk zit er een condensator die defect is, het symptoom dat u beschrijft lijkt er erg op.
 

Mgvanmiddelkoop

  • #6
Er ZIT een condensator van 2 muF op, heb nog niet geprobeerd of de motor wel gaat draaien zonder die condensator. Dat ga ik vanavond proberen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Als er een condensator op hoort draait de motor niet zonder condensator.
 

Martien 59

  • #8
Zet er maar gerust een nieuwe motor onder want die oude is stuk die maakt de aardsluiting en dat komt door dat de rubbers van de condensor versleten zijn laat hij water op de grond komen wordt door de ventilator opgezogen in de motor daar door aardlekprobleem
ook de rubbers van de condensor vernieuwen
anders weer motor vernieuwen
 

Mgvanmiddelkoop

  • #9
Ik heb vandaag een andere motor gevonden - de motor was echt stuk, de condensator was nog wel goed. Een van de wikkelingen van de motor was kapot.

Nu heb ik een tweedehands Bosch motor gevonden, precies dezelfde grootte, alleen is de waaier zelf minder hoog, en (vervelender nog) is de waaier wat hoger op de rotor geplaatst. Daardoor is het geheel net 5-6 mm hoger en past niet in de Miele.

Het liefst haal ik de oude waaier van de oude rotor los, en bevestig ik de oude waaier op de nieuwe rotor, dan is alles perfect in orde. Mijn vraag is nu wel of dat wel kan, en hoe je dat moet doen? Op de rotor lijkt geen schroefdraad te zitten, en de waaier zit muurvast. Misschien moet ik hem sterk verhitten, en zet de waaier dan meer uit dan de rotor? De waaier is immers van veel dunner metaal gemaakt dan de rotor, ik verwacht dat de rotor niet zo sterk zal uitzetten. Tips zijn van harte welkom!

Hier nog een foto van de oude rotor:


En dan kan ik zoals Martien aangaf misschien inderdaad ook de rubbers van de condensor nog vernieuwen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Het is heel lastig de waaier van de as te halen, de waaier zal zo goed als zeker ook niet passen op de andere ventilator.
De waaier zit met klemmen vast, hier kunt u niet zomaar bij, de verzegeling in het midden van de waaier moet verwijderd worden, hier zit de klem onder.

Foto's plaatsen graag via klusidee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu