Miele Novotronic W918 wasmachine

Ed1969

  • #1
Beste lezers. Onze Miele Novotronic W918 van ongeveer 12 jaar oud centrufigeert niet meer. Als hij dat wil gaan doen, dan gaat het lampje 'spoelen 1-2' snel knipperen. De afvoerpomp van de machine blijft draaien en de trommel draait niet meer. Het lampje knippert ook als we een ander programma kiezen, zoals mini was 40 graden, of bonte was 40 graden. Ik kom tot de conclusie dat de motor niet meer werkt. Welke remedie hebben jullie om dit probleem op te lossen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Controleer de koolborstels van de aandrijfmotor, wanneer ze korter zijn dan 15 mm dienen ze vervangen te worden.
 

Ed1969

  • #3
Jan, bedankt voor dit snelle antwoord. Kan ik zo bij de motor, via de voorkant open te maken (dat is bekend bij mij, heb eerder schokbrekers vervangen), of moet ik de motor demonteren en aan de achterkant bij de borstels komen? Mag ik er automatisch van uitgaan dat de rotor van de motor wel in orde is, of moet die gereviseerd worden?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wanneer het de koolborstels zijn hoeft u in principe niets aan de rotor/collector te doen, zeker niet schuren.

Waar ze precies zitten kan ik u bij dit type niet zeggen, u merkt het vanzelf, aan de meest zwarte kant (koolstof) zitten ze.
 

Ed1969

  • #5
Ik heb de wasmachine inmiddels open gemaakt. De borstels bevinden zich op een plastic houder. Zo te zien zijn de borstels wel 15 mm lang, op het nippertje, met aan 1 kant de borstel schuin afgesleten. Aan de andere kant van dit blok bevinden zich de klemaansluitingen van de motor. Daar is 1 klem verbrand. Tevens 1 draad van een klemmenblokje afgebroken. Hier moet ik donderdag even voor kijken of aparte, geïsoleerde klemschoentjes ook passen. Ik denk dat de koolborstels versleten zijn, kan wel na 12 jaar, denk ik. Ik heb foto's erbij gedaan om dit probleem zichtbaar te maken.







Hopenlijk is zo'n blok nieuw verkrijgbaar, of zeker wel de borstels. Alvast bedankt voor reacties.

Edwin
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Bij dit merk zijn onderdelen heel lang verkrijgbaar, informeer bij de onderdelenhandel.
 

Henny

  • #7
Grote houder, 10 kontakten, inclusief koolborstels.

betreft onderdeelnummer: 4229779 (ca. 90 euro)
 

Ed1969

  • #8
Bedankt voor de reacties. Ik ga vanavond kijken bij een wasmachine kerel bij ons in Apeldoorn. Ik begrijp dus dat het complete onderdeel 90 euro moet kosten om de machine weer in orde te krijgen. Voor alleen de borstels al zie je al prijzen van rond de 30 euro, bij de Handyman achtige winkels.

Ik heb trouwens enkele klemaansluitingen verbrand. Ik dacht zelf om met geïsoleerde kabelschoentjes 1 klemmenblokje te vervangen. Dit is half gesmolten geweest. Is dit een goede oplossing?

Edwin
 

Ed1969

  • #9
Dit nummer trof ik aan op het onderdeel van mijn wasmachine. Is het eerder genoemde nummer (4229779) een equivalent? Het nummer wat ik hier (4215270) heb staat op de achterkant (dus borstelzijde) van het onderdeel.
 

Ed1969

  • #10
Goedenavond beste lezers,

Om maar even een bijdrage te leveren, zoals ik ook beloofd had, had ik vanavond de bevestiging dat het vervangen van de borstels het gewenste resultaat opleverde! De machine draaide weer. Weliswaar zonder wasgoed getest, maar vanavond na 23u weet ik meer...Ik ga er vanuit dat de machine nu weer in orde is. Wat heb ik gedaan: Ik heb een universele unit gehaald die op veel machines uit de Novotronic W9XXX series past. Dat was een unit, kunststof houder met daarin gemonteerd de borstels. De borstels waren ingeveerd die je met een lange naald terug kunt laten schieten op de rotor, je hoort ze er echt duidelijk opklikken. Om dit te controleren laat je de trommel licht met de hand even draaien en je hoort een 'zaagtand' achtig geluidje. Nu maken de borstels contact met de rotor. De borstels op de nieuwe unit waren trouwens bijna eens zo lang als de oude borstels! Zorg ervoor dat de contactvlakken op de hoeken (links 2 gleuven onder elkaar en rechts twee gleuven onder elkaar) goed in de pasvlakken vallen op het motorblok. Het verbrande klemmenblokje heb ik vervangen door geïsoleerde kabelschoentjes. Let erbij op dat ze goed passen om de klemmen. Let ook op de volgorde van de draden!!! Soms zitten de klemmen erg los eromheen. Maak ook de kabel weer vast aan de plastic kap om het motorblok. Zelf had ik de wasmachine nog even gestofzuigd en het zeefje gelijk gereinigd. Mensen, ik ben weer een tevreden wasmachinegebruiker. De universele unit heeft mij 42 euro gekost. Ik bedank jullie voor de ondersteuning en de reacties :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu