Metselboog vervangen met staltonlatei

Jeroen-v-S

  • #1
Goedemorgen dames&heren,

Wij zijn onze jaren'30 woning aan het verbouwen en zien dat de horizontale ligger van het kozijn van de en-suite deuren flink doorzakt en scheurvorming in het oude stucwerk steeds erger begint te worden. In het midden is het kozijnhout ~2cm doorgezakt tov de eindes.

WhatsApp Image 2023-07-12 at 08.30.23.jpeg


Om te voorkomen dat we ook scheurvorming gaan hebben in het nieuwe stucwerk straks, willen we een staltonlatei plaatsen. (Baksteenlatei vuilwerk)
De muur waarin deze deuren zitten heeft geen dragende functie mbt dak of draagbalken, wel is hij gemetseld op de fundering en loopt hij door tot aan 10 cm onder de zoldervloer.

Het plan was om met (2 of 3) stut-alone stempels de muur te ondersteunen en vervolgens een latei minimaal 15 cm aan weerszijden van het kozijn op de muur te leggen. Hierna opmetselen met kalkzandstenen. (Dagmaat kozijn is 162cm breed / Lengte horizontale ligger is 190cm totaal)

Nu blijkt na het (deels) verwijderen van het stucwerk dat er inderdaad geen latei boven de deur aanwezig is, maar wel een metselboog/ontlastingsboog. Dit zou eigenlijk sterk genoeg moeten zijn (of zelfs sterker dan een latei), maar er zijn in de voegen flinke scheuren te zien.

WhatsApp Image 2023-07-12 at 08.30.30.jpeg


Is het in dit stadium verstandiger om te stempelen boven de metselboog, en dan simpelweg meer opmetselen (of bijvoorbeeld een rij metselblokken M10/24 te gebruiken). Of zou er zelfs een optie zijn waarin de boog hersteld kan worden dmv voegen verstevigen oid.?

Ben nieuw op het forum, dus mocht ik een procedurefout hebben gemaakt oid, let me know!

Alvast bedankt voor het meedenken!

MvG Jeroen
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Boog is bedoeld geweest voor een smallere opening, deze heeft nu geen functie.
Zelfdragende latei toepassen en geen samenwerkingslatei.
 

Jeroen-v-S

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie Rola!
Het vreemde is dat deze deuren er bij de bouw origineel ingezet zijn en er nooit iets anders heeft gezeten. Maar het lijkt inderdaad dat de boog smaller is dan de deuren zelf.

Stempels dus boven de boog plaatsen en deze in zijn geheel verwijderen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
De stempels moeten boven de nieuwe stalen of betonnen zelfdragende latei komen
(stalton werkt niet in bestaand metselwerk)
het restant van de boog hoeft er niet perse uit maar het is waarschijnlijk wel het makkelijkste om zo hoog mogelijk te stutten en het metselwerk met scheuren zoveel mogelijk te vervangen.
 

Jeroen-v-S

  • #5
Yes thanks, betonnen latei gaan we gebruiken :prima: baksteen/stalton was dus een minder goed idee. Ook Rola gaf dit al aan.

Als ik de stempels onder de eerste rij boven de metselboog plaats heb ik flink wat ruimte om op te metselen (30 cm boven de nieuwe latei). Kan dit ook met hogere metsel of lijmblokken? Of is er een argument te bedenken dat het beter met alleen maar waalformaat kalkzandsteen gedaan moet worden?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Aanwerken met waaltjes is veel praktischer
dan kan je wat spelen met de voegdikte om het goed aangewerkt er in te krijgen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu