Latei nodig na vervangen kozijn?

Ser015

  • #1
Goedeavond forumleden,

Wij zijn druk bezig met de verbouwing van ons huis. Eén van de dingen waar we nu mee bezig zijn is het verplaatsen van een deuropening en het vervangen van de deuren/kozijnen op de bovenverdieping. De stalen ingemetselde kozijnen hebben we inmiddels verwijderd. Deze kozijn hadden een bovenlichtje tot aan het (beton)plafond. Nu komen er ipv stalen kozijnen houten kozijnen zonder bovenlichtje. Deze kozijnen komen dus niet tot het plafond. Tevens wordt één kozijn 60 cm verplaatst. Het betreft een niet dragende muur en er moeten 2 rijen kalkzandstenen (totaal dikte 22cm) op het kozijn gemetseld worden. Nu is mijn vraag: moet er een latei boven de kozijn geplaatst worden of kan ik direct op het kozijn 2 lagen metselen?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Sander 1972

  • #2
Zou er een latei op legen. Anders wordt het zo'n rommel werkje
 

Ser015

  • #3
Zo’n vermoede had ik inderdaad al. Nu het volgende probleem. Muurdikte is 7cm. Er is nergens een latei te koop van 7 cm breed. Kan ik een latei op ze zijkant plaatsen? Dan zou het namelijk wel passen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
zijn de stenen dan ook op hun kant verwerkt?
kalkzandsteen van 70 is er volgens mij niet.

die latei heeft vrijwel niets te houden die kan bij wijze van uitzondering best op zijn kant.
 

Ser015

  • #5
Klopt, kalkzandsteen is op zijn kant verwerkt. Oorspronkelijk bestond de muur uit porisostenen in een formaat die niet meer te verkrijgen is (210 bij 100 bij 70). Vandaar dat gekozen is voor kalkzandsteen in dezelfde formaat. We gaan de latei op ze kant plaatsen. Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu