Loopplank/brug van 4 meter

ReinierK

  • #1
Goedemorgen,

Mijn huis staat aan een dijk van de Purmerringvaart en ik vind het heerlijk om af en toe een avondje achter mijn huis te vissen.

Er zit alleen een sloot tussen mijn achtertuin en de dijk van 370 cm breed waardoor ik nu een meter of 500 moet omlopen om 20 meter achter mijn huis te vissen op de dijk... Beetje jammer.

Daarom wil ik een loopplank of iets dergelijks maken/kopen die ik over het slootje kan leggen als ik ga vissen maar weer makkelijk weg kan halen daarna ivm inbrekers en het feit dat ik daar geen permanente brug mag bouwen.

Ik wil er niet teveel geld aan spenderen (max 200 euro) en hij moet licht van gewicht zijn omdat ik hem dus snel moet kunnen neerleggen en weghalen. Hij hoeft niet breed te zijn, 30 a 50 cm is prima de maximale belasting zal 100kg zijn.

Er hoeft geen bijzonder scharnier, klap of draaisysteem te zijn. Ik laat hem gewoon naar de overkant toe vallen en trek hem met een touw (aan het uiteinde) weer terug naar mijn tuin toe. Gewoon een plank dus, meer niet.

Hebben jullie suggesties wat ik hiervoor kan kopen of bouwen?

Alvast bedankt,

Reinier
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Voordeel van een klapbrug (dus met scharnier) is dat je maar de helft van het gewicht hoeft te tillen.

Kijk eens of je geschikt aan een GVK-ligger kunt komen. Licht, sterk en stijf.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een ladder? Daar kun je bij een bouwmarkt een plaatje hout in laten zagen en deze op de sporten leggen, zodat je goed kan lopen.

Wellicht kun je bij de lokale vuilstort eens vragen of ze een oude ladder hebben of deze voor je apart willen houden. Dan ben je helemaal goedkoop uit. Voor een kratje bier zijn ze vaak wel bereid om wat terug te doen.
 

ReinierK

  • #4
Hoi Bert,

Een ladder is inderdaad bij me opgekomen maar denk je dat die horizontaal sterk genoeg is om 4 meter mee te overbruggen. Lijkt me namelijk best tricky.

Gr. Reinier
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik heb een kort laddertje van 2 delen. Deze schuif ik helemaal uit (4 meter) en leg ik achter in mijn tuin op het pad en bovenaan een trapje van 60 cm hoog.

Hier over heen trek ik achterwaards de grasmaaier van dik 50 kg naar boven. Ik zelf (80 kg) sta dan ook nog op de ladder. Bij elkaar dus 130 kg gewicht en de ladder buigt maar een paar cm door.

Eventueel kun je de ladder altijd nog wat "versterken" door 2 "2x3" balken (44x69 mm) op de ladder te schroeven. Dan buigt hij helemaal niet meer door. Heb je gelijk hout om de planken op te schroeven om over te lopen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Ik weet niet of het zo'n goed idee is om oneigenlijk gebruik van klimmateriaal te promoten. Constructief gezien zijn er betere mogelijkheden: Bijvoorbeeld aluminium loopbruggen, incl. leuning voor de veiligheid.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ja, zo kan ik er nog wel meer bedenken. Ik geloof alleen niet dat de topicstarter daar wat aan heeft.
 

ReinierK

  • #8
Nee ik zoek een simpele goedkope lichtgewicht oplossing voor incidenteel gebruik.
 

Ralph

  • #9
Lieslaarzen....
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Hahaha. Ik weet niet of de bodem van het slootje uit zuigende modder bestaat...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Leer fierljeppen 5m is makkelijk te doen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Genoeg gelachen lijkt me.

Een paar balken met planken er over en op het eind en in het midden een paar plastic vaten, zo kunt u de "brug" naar de overkant drukken of draaien zodat na gebruik de brug langszij de wal ligt.
In het eerste mogelijk blijft de brug tot halverwege de sloot liggen, in het laatste geval is de brug vrijwel helemaal weg en ligt langs uw kant van de sloot.
 

De Bob

  • #13
Er zijn bij de bekende gereedschap verhuurbedrijven loopdelen van aluminium te huur van 5 meter of langer, bedoelt om tussen twee streigers te plaatsen.
Dus moeten waarschijnlijk ook te koop zijn.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
Natuurlijk is er een professionele oplossing te bedenken. Maar de topicstarter gaf duidelijk aan dat het budget rond de 200 euro lag.
 

De Bob

  • #15
Misschien een "tweedehands" te koop bij deze bedrijven
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Geen idee hoeveel visspullen iedere keer mee moeten naar de overkant, maar ik hoor zelfs verhalen van vissers die een complete aanhanger kunnen vullen. :mrgreen: Dan heb je het over een aardig kapitaal. Dat wil je toch ook veilig die spullen over de sloot kunnen brengen. En niet beknibbelen op die laatste paar centen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #17
Ach je kan ook 2 keer lopen over je zelf gemaakte brug. Hij is maar 4 meter.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
Ik vind een aluminium loopplank de beste optie. Ik heb achter mijn huis een smallere sloot en doe dat niet graag met de ladder.

Het budget is dan wel een puntje, maar ik zag dat je zelf ook al aan marktplaats had gedacht :mrgreen:

Het gewicht is ook nog een issue. 4m ladder neerleggen en weer optakelen vanaf 1 kant is al een heel gedoe, laat staan een zwaardere oplossing. Probeer dat maar eens uit ;)
Bij een ladder heb je waarschijnlijk een leuning nodig. Bij een bredere loopplank kan je misschien net zonder.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #19
Ik denk niet dat de ladder droog hoeft te blijven bij het weghalen. Touwtje er aan en inhalen. Als hij in z'n gehee aan je eigen kant ligt kun je hem makkelijk optillen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #20
Aluminium loopbruggen genoeg op marktplaats. Ook binnen het gestelde budget.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu