Keermuur maken om hoogteverschil in tuin te overbruggen

Marleentje21

  • #1
Op dit moment zijn wij bezig met onze tuin en willen we een terras aanleggen. Nu is er wat hoogteverschil in onze tuin en willen we aan het einde van het terras een muurtje metselen/lijmen om het hoogteverschil te overbruggen.

We beschikken nog over de oude tegels (soort waalformaat 20x6x5). Zijn deze stenen groot en sterk genoeg om een muur van te maken. Of zouden we 2 rijen achterelkaar moeten zetten? En hoe ver moet deze muur dan in de grond staan. Het hoogteverschil bedraagt ongeveer 30 cm.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als het hoogteverschil 30 cm is, zou ik een opstapje metselen, zodat je wat meer massa hebt om de krachten op te vangen. Gebruik als ondergrond grindtegels als fundering. Zijn lekker breed dus hebben een goed dragend vermogen.

Dus 2 steentjes als opstapje gebruiken om hoogteverschil op te vangen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Je zou ook voor de stevigheid platen damwandprofiel (waar je loodsen van bouwt) van 1 meter hoog voor 70cm de grond in kunnen slaan en 30 cm er boven laten steken. Je kan nu de stenen er voor de decoratie tegen aan stapelen en tussen de voegen wat rotsplantjes plaatsen.
 

Marleentje21

  • #4
Bedankt voor jullie snelle antwoord.
Alleen begrijp ik de oplossing van jou, Bert, niet helemaal :oops:
En wat betreft de damwand:
Krijg ik op die manier geen problemen met de afwatering??
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
30cm is niet echt spectaculair, dus een willekeurig gemetseld of gestapeld muurtje lijkt me voldoende. De tegels/stenen die je nog hebt zijn dus prima bruikbaar. Afhankelijk van de lengte van het muurtje kan je evt. nog wat versterkingen aanbrengen, tegen het omvallen.

Als je kleigrond hebt, kan je ook gewoon wat grotere stoeptegels (50 of 60cm) overeind in de grond zetten, dat blijft ook prima zitten. Dat weet ik omdat ik een gros van die dingen uit m'n tuin heb opgegraven :)

grtz
Henk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu