Lengte en dikte kabel

Werktuin

  • #1
Hallo,
Ik wil bij mijn oprit een hek plaatsen met afstandbedienbare electrische hekopeners. Tevens wil ik een bel plaatsen met evt. camera. Het hek met openers en bel/camera bevindt zich op ongeveer 200 mtr van het huis.
Ik wil in huis het hek kunnen bedienen en tevens kunnen zien wie er voor het hek staat als die persoon aanbelt.
Wat voor (grond)kabel heb ik hiervoor nodig? Is die in 1 lengte te verkrijgen?
Wat voor groep heb ik daarvoor nodig in de meterkast?
Leg ik deze kabel los in de grond of in een buis en hoe diep?
Ik zou graag een reactie en vragen tegemoet zien.
 

CV__

  • #2
Los in de grond mag indien je grondkabel gebruikt. Je kunt ook overwegen om mantelbuis + grondkabel te gebruiken. Dat is ook makkelijker met de data kabel, en al helemaal véél makkelijker als je het ooit moet vervangen of aanvullen.

Voor de data (kunnen zien); tja, dat wordt lastig. Standaard netwerkkabel gaat tm 100m. Glasvezel wel verder, maar is natuurlijk weer duurder aan de uiteindes.

Welke zekeringwaarde heb je nodig voor dat hek? Op zulke afstanden wordt namelijk de voorgeschreven geleiderdwarsdoorsnede erg rap dikker...

Die lengte is inderdaad zo te koop; je kunt het kopen op haspels van 500m.
 

Werktuin

  • #3
 

CV__

  • #4
Mooi afzekeren met B6A en dan 2,5mm2 kabel gebruiken. Dan voldoe je precies aan de normen qua spanningsval, kortsluitstroom, etc. en heb je nog wat over voor een paar lampjes bij de poort.

Netwerkkabel kun je ook per doos van 305m kopen, maar de maximale officiële werkbare afstand tussen twee apparaten is veelal 100m.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Alternatief is op zoek gaan naar een systeem welke niet IP gebaseerd is zodat die 100m geen beperking hoeft te zijn.
Voor de camera kun je ook gewoon coax gaan leggen dan kun je wel afstanden van meer dan 100m overbruggen en is 300m ook geen probleem.
Maar er zijn ook wel andere systemen te vinden die geen datakabel maar andere kabel (met dikkere aders) gebruiken.
Ik heb zelf een systeem bij een klant draaien met een soortgelijke afstand en daar maken we gebruik van 2 reserve aders in de stroomkabel voor de hekwerksturing.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu