Lekstroom

Klussergijs

  • #1
5 jaar geleden heb ik tuinverlichting aangelegd waarbij we toen al er mee geconfronteerd werden dat de aardlek van 30mA er steeds uit ging.
Probleem "opgelost" door de aardlekschakelaar er tussen uit te halen. Achteraf natuurlijk niet zo slim maar het is 5 jaar goed gegaan.
Nu wil ik dit toch wel graag oplossen en heb alles doorgemeten met de megger en stuit op iets heel raars. alle 8 aansluitingen losgehaald en één voor één apart doorgemeten. 7 x oké maar de 8ste meet ik iets heel raars. Dit betreft de vaste lamp in mijn blokhut. Dit is een niet-geaarde ledlamp. Ik meet tussen aarde en stroomdraad. Met de lamp er in gedraaid meet ik lage weerstand, met een ouderwetse gloeilamp hoge weerstand dus daar lijkt dan het probleem te zitten. Maar dat kan toch helemaal niet want ik meet tussen fase en aarde en die lamp is helemaal niet geaard..... Hoe pak ik zoiets nu aan? Ik ben géén elektro-technicus, gewoon een klusser.

PS: ik lees nu net de case van Elstenaar, werd een minuutje voor mij geplaatst. Dat lijkt ook wel op mijn probleempje, zou iemand es simpel uit willen leggen hoe dit nu eigenlijk werkt met aardlekken en meggers?
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Hoe loopt die kabel?

Isolatiemetingen doe je zonder verbruikers, en elektronic gooit je meting in de war
 

Klussergijs

  • #3
Dank voor je reactie, Ja klopt, ik heb eerst alles spanningsloos gemaakt, als ik het goed begrepen heb wekt de megger de benodigde spanning zelf op. De kabel loopt samen met 5 andere kabels over de houten wand van mijn veranda. 2 gaan naar zonnepanelen, 1 via bewegingsmelder naar ledlampen en 2 via klikaanklikuit schakelaars naar led tuinlampen. Dus ja, het stikt van de electronica. Alles doet het prima maar de 30 mA aardlek gaat er direct uit. Misschien vervangen door 300 mA aardlek?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dat doe ik ooks mijn dak lekt,maak er gewoon een afvoer onder, lekt nogsteeds maar dan merk ik het iig niet.

Als 30mA lekt dan moet je zoeken.
 

Klussergijs

  • #5
Dank je wel, ik heb dus gezocht en kom er niet uit, meet alleen afwijkingen bij de led lamp. Zou je me wat aanwijzingen kunnen geven hoe ik het lek op kan sporen? Bij voorbaat dank
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Kabel volledig afkoppelen aan beide zijden.

En dan meten tussen elke draad naar elke draad.
Is dat goed dan een meetpen aan bedrijfsaarde en dan nogmaals alle sraden meten.
En geen verbruikers aansluiten, die meter meet met 500v en max.2mA, elektronica slaat door en geeft dan foute waarden.
 

Klussergijs

  • #7
Hartelijk dank, ga ik doen.
Graag toelichting wat u bedoelt met "meetpen aan bedrijfsaarde"
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Pen in de de grond, een in werking zijnde aarde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu