Lekkage uit afvoer CV ketel ?

Petertje75

  • #1
Beste allemaal,

Sinds enige tijd heb ik last van een lekkage vanaf mijn vliering. Bij inspectie blijkt daar alleen maar de rook-afvoer van de CV ketel te lopen.
De 2 mogelijkheden zijn natuurlijk :
- Dak lekkage
- Water uit de rook afvoer

Omdat er een relatie bestaat tussen het aangaan van de ketel (eerst alleen bij verwarming, nu ook bij warm water) en de hoeveelheid lekkage lijkt het voor de hand te liggen dat het water uit de rook afvoer van de Remeha Avanta CV ketel komt.

Hebben jullie enig idee hoe dat zou kunnen, en liever nog wat de oplossing zou moeten zijn ?

Enige aanvullende info :
- Er is alleen rook AFvoer aangesloten, invoer komt uit de zolder ruimte.
- De afvoer pijp loopt omhoog, schuin naar links en verder omhoog, in totaal denk ik zo'n 3 meter voordat de pijp door het dak naar buiten gaat.

Ik ben benieuwd...

Met vriendelijke groet,
Peter
 

Fiesiekus

  • #2
Heb je een inlaatcombinatie of overstort daar bij die ketel? Dan kan je op je vliering eens gaan kijken als ie aanstaat waar 't lekt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dit is toch een HR ketel.
Dan zit de afvoer en de aanvoer in een buis.
Normaal gesproken blijft het condenswater in de buis en bij de ketel loost het op een afvoer die weer op het riool is aangesloten.
*wgb*
 

Petertje75

  • #4
't is inderdaad een HR ketel (nog maar een paar jaar oud).

Zou het kunnen zijn dat 'ie lekt op een connectie van 2 buizen ??

Er zit overigens geen overstort aangesloten, maar voor deze lekkage is ligt het toch voor de hand dat dat daardoor komt ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat kan heel goed. Maar nogmaals het zou niet mogen kunnen.
Wat bedoel je met -Er is alleen rook Afvoer aangesloten, invoer komt uit de zolder ruimte.
*wgb*
 

Petertje75

  • #6
De ketel heeft een lucht invoer en uitvoer.

In de handleiding staat dat als de ruimte groot genoeg er niet per se een lucht invoer aangesloten hoeft te zijn. Dat heb ik ook niet gedaan.

Alleen de afvoer is dus aangesloten
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zoals je weet krijg je veel condens in de buis waar de rookgassen naar buiten gaan.

Mij hebben ze wijsgemaakt dat je beter de lucht van buiten kan gebruiken dan die van binnen. Er zit meer stof in de lucht van binnen.
*wgb*
 

Petertje75

  • #8
Nou ik wist niet dat het normaal is dat er condens in de luchtafvoer terecht komt...
Dat zou kunnen verklaren waar dat water vandaan komt.

Is alleen de vraag, hoe kan ik het probleem oplossen, of hoe wordt dat normaal gedaan ???
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik neem aan dat de buis zo in elkaar is gezet dat er bij de koppeling van twee delen geen water uit kan lopen.
Anders een foto.
*wgb*
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #10
Een HR-ketel condenseerd. Er zit dus ook riolering op zolder neem ik aan. Loopt deze niet over als hij brand? Doordat het condens niet weg kan lopen omdat hij verstopt zit?
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #11
Tussen de verschillende delen van de rookgasafvoer zitten zogenaamde lippenringen en deze kunnen uitdrogen maar wat vaker voorkomt is dat ze beschadigd zijn bij montage,

leg bij wijze van test een paar oude kranten op de vloer onder de rookgasafvoer en kijk na het aanzetten van de cv [half uurtje ongeveer] of je natte plekken ziet verschijnen, dan omhoogkijken en je weet waar je het zoeken moet.
 

Xr8

  • #12
Normaliter sluit je zowel rookgas als luchttoevoer aan op een HR dakdoorvoer. Zo creeer je een gesloten toestel. Dit is zowieso beter dan de lucht van binnen halen. In het laatste geval dien je ook te zorgen voor een voldoende luchttoevoer welke nimmer afgesloten kan en mag worden.

De rookgasafvoer dient afschot te hebben naar de ketel toe. Het afschot van een liggende leiding dient minstens 1cm per meter te zijn. Loopt deze tegen dan zal er water tegen de lippenringen aan gaan staan wat resulteert in lekkages zoals genoemd. De lippenring is uitsluitend ter afdichting van de rookgassen en niet voor vocht. Plaats desnoods eens een foto van de situatie.

Succes.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #13
Wat ook wel eens gebeurt , is dat de afvoerbuizen verkeerd gemonteerd worden.

 

Petertje75

  • #14
Besta allemaal,

Had geen mailtje meer gehad, maar er zijn wel een heleboel reacties.. Fijn dat jullie mee willen denken met mijn situatie :)

Hmmm....

Wat ik me even afvraag is waar de door Arie1 bedoelde riolering aangesloten moet zijn. Uiteraard is er een riool afvoer van de ketel (die is niet verstopt), maar moet er elders nog een afvoer aangesloten worden ?

Ik ga vanavond gelijk checken of de buizen goed in elkaar zitten en de lippenringen nog goed zitten !

Alvast bedankt voor de tips, ik laat weer van me horen !
 

Xr8

  • #15
Bij een HR kombi ketel dient de condensafvoer op het riool aangesloten te worden. Deze zit bij een Avanta links achteraan onderuit de ketel. Doorzichtig stukje buis. Als deze niet aangesloten zou zijn heb je al lang waterschade. Tevens hoort de inlaatcombinatie op het riool aangesloten te worden.

Overstort is beter van wel maar hoeft niet.

In principe kun je de leidingen niet verkeerd inelkaar zetten als je begint van de rookgasafvoer af met de moffen. Komt wel eens voor als er sokken gebruikt worden. Deze geven vaak problemen.

Succes.
 

Petertje75

  • #16
Hmmm...

De rioolaansluiting links achter is inderdaad aangesloten (uiteraard...) Een inlaatcombinatie is niet gemonteerd (weet dat het verplicht is) .

En de afvoer leidingen zitten goed aangesloten heb ik gisteravond kunnen zien.... Toch komt er best veel water uit....
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #17
Inlaatcombinatie plaatsen! Komt het water niet uit je ketel? Kas best zijn dat er een o-ring lekt doordat er geen inlaatcombinatie geplaatst is.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #18
Als ik dit zo lees wordt het tijd dat een installateur hier eens naar gaat kijken. Geen inlaatcombinatie, geen luchttoevoer van buiten allemaal zaken die vraagtekens zetten bij de installatie. Zou mij niets verbazen als er ook geen dikwandige rookgasafvoer is toegepast.

Voor de veiligheid en het behoud van de ketel zou ik als ik u was er iemand met verstand van zaken naar laten kijken. Overigens gaat het bij het aansluiten als open toestel, dus zonder luchttoevoer, niet om de grootte van de ruimte maar om de ventilatie. Deze moet echt behoorlijk groot zijn en mag niet afsluitbaar zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Arie1 schreef:
Inlaatcombinatie plaatsen! Komt het water niet uit je ketel? Kas best zijn dat er een o-ring lekt doordat er geen inlaatcombinatie geplaatst is.
Waarom zou er dan een O-ring kunnen lekken die met een inlaatcombi niet zou lekken ?
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #20
Omdat een inlaatcombinatie een ontlastklep bezit. Als deze er niet is wil het wel eens dat er een pakking/o-ring gaat lekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu