Lekkage door systeemvloer heen ?

Togren

  • #1
Goedemorgen allen!

Eerder heb ik over dit project al twee vragen gesteld in de rubriek Badkamer aangezien het ook om een (kleine) verbouwing gaat van de badkamer. Voor het volledige verhaal verwijs ik graag naar mijn eerdere berichten (hier en hier). Een beknopte samenvatting is als volgt:
Er is voorheen een douchedrain geïnstalleerd voor een inloopdouche. Deze drain is verkeerd geplaatst waardoor er over een groot oppervlak water kon weglekken naar de omliggende structuren. Dit was helemaal het geval toen ook de drain bijna verstopt zat.

Ik zal het deze keer proberen korter te houden, ik probeer alleen de volledige context te schetsen (en er zijn nog veel meer rariteiten die we tegenkomen die ik maar achterwege laat :))

Bij het verwijderen van de drain is besloten ook de vloer op dat punt te verwijderen om zo beschadigd beton/cement niet te laten zitten en de draagkracht niet aan te tasten.
We zijn voortvarend gestart, maar al snel bleek er (volgens mij) veel meer aangedaan door het water dan initieel geschat. Bij het verwijderen hebben we steeds de poreuze en/of zanderige stukken te gevolgd. Totdat we bij de systeemvloer zijn aanbelandt (Het betreft een appartement op ed vierde etage in een appartementencomplex gebouwd in 1967/1968). Echter kwamen we op een punt dat er opeens grote brokstukken van de, naar we dachten, systeemvloer los. Er kwamen twee kabels staal te voorschijn die geheel zijn bedekt met een roestlaag (Aanname is dat het staal en roest is, niet wetende hoe we dit kunnen testen). Niet veel later kwam een derde kabel tevoorschijn voor, wat lijkt te zijn, een soort ongedierte hol/gang onder de muur.
Bij het navegen brak er tussen de stalen kabels nog een stuk af waardoor een spleet zichtbaar werd die zicht gaf op een grotere holte onder de vloer.

Wij vragen ons het volgende af:
- Is het echt de systeemvloer van het appartement waar we tegenaan kijken en doorheen zijn gegaan ?
- Wat is de lege ruimte onder deze systeemvloer ? Naar wij weten is er nooit lucht tussen het plafond en de vloer van de bovenburen.
- Hoe kunnen we nu het beste doorgaan ? Of zijn we eigenlijk te diep gegaan nu, ondanks dat we puur en alleen al het broze/verkruimelde cement/beton wilden verwijderen. Hieronder valt ook de vraag of we wellicht een professional ernaar moeten laten kijken om het te bezien en op te lossen, daar wij geen (uitgebreide) kennis hebben van de materialen, bouwconstructie etc.
We kunnen ook het resterende oppervlak vrij maken aangezien er nog genoeg vloer verwijderd moet worden ?

Voor een impressie van de huidige situatie heb ik een aantal foto's toegevoegd. Mocht het een en ander niet duidelijk zijn, laat dit gerust weten dan zullen wij dit verhelpen!.

WhatsApp Image 2023-11-18 at 10.08.29.jpeg WhatsApp Image 2023-11-18 at 10.13.23.jpeg WhatsApp Image 2023-11-18 at 10.08.30 (1).jpeg WhatsApp Image 2023-11-18 at 10.08.30.jpeg WhatsApp Image 2023-11-18 at 10.08.31 (1).jpeg WhatsApp Image 2023-11-18 at 10.08.31.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geen paniek, ik zie dat er vooral zandcement dekvloer weg is gehaald.
Of dat ijzer wapening of een aardmat durf ik niet te zeggen en het maakt ook weinig uit. Je zal echt heel veel meer weg moeten hakken voordat het link wordt.
Repareer het deel waar je over twijfelt met betonreparatiemortel en dan gewoon verder.

Wat gebruik je om het zandcement weg te halen?
Ik denk dat je meer weghaalt dan nodig.
Als het oppervlak zanderige voelt dan kan je dat ook behandelen.
 
  • Like
Waarderingen: Togren

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
zo te zien is het een kanaalplaatvloer met een gewapende druklaag.
waarbij de naden niet goed zijn gevuld.

1700312657277.png


om het zeker te weten heb je de tekeningen van de bouw nodig
 
  • Like
Waarderingen: Togren en Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Eventueel bouwtekeningen opzoeken als je het zeker wilt weten. (die zouden ergens bij de gemeente of een archief moeten zijn)
 

Togren

  • #5
@Jackd Klopt, ik had toevallig vanochtend al uitgezocht wanneer we terecht kunnen voor de bouwtekeningen, om het soort vloer te achterhalen. Vooral vanwege de Manta en Kwaaitaal en ik niet wist of deze ook in flats werden gebruikt.
Ik gebruik trouwens een mix van kleine beitels, schroevendraaiers, veger, kwasten en keukenmessen.Ik wilde geen grof gereedschap gebruiken omdat ik niet wist waar de leidingen zouden zijn geplaatst door degene die de badkamer in deze staat heeft gebracht.

@Boertje125 Klopt het dat ik op de schets die je hebt getoond, holle ruimtes zie ook in de platen zelf, dus niet alleen potentieel ertussen als er niet goed gevuld is? Is het hypothetisch mogelijk dat het water van de lekkage, wat een redelijke hoeveelheid moet zijn geweest over de jaren, de niet goed afgewerkte naden in is gelopen en wellicht zelfs in die holle ruimtes van de plaat zelf?
We willen natuurlijk niet het risico lopen dat nu het open ligt, noodzakelijke metingen of reparaties aan de constructie niet worden gedaan, om vervolgens in de toekomst alsnog dit te doen en alles weer open te maken.

Maar in ieder geval ontzettend bedankt voor beiden! Zijn toch wel gerustgesteld en kunnen weer met frisse moed verder graven :)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
De platen kunnen best vochtig zijn geworden maar als er door je onderburen geen klachten zijn geweest is het onwaarschijnlijk dat het meer is dan dat.

Als er wel klachten zijn geweest
dan is het eigenlijk het makkelijkste om een paar kleine gaatjes te boren
(bij de onderburen) om te kijken of er water uit komt

beton wordt niet aangetast door water
het wordt alleen nat
als het weer droog is dan is er verders niets meer aan de hand.

ps die druklaag moet je wel weer met beton repareren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu