Leiding diameter berekenen

Joco

  • #1
Ik heb een "kleine" regen douche besteld, volgens de specs is er minimaal 7l/minuut nodig.

Tot dusver heb ik pex 20mm tot aan de badkamer aangelegd en daar ben ik overgegaan op pex 16mm. Met twee t-stukken zitten daar een toilet en een wastafel op en als laatste verbruiker zit er die regen douch op. Nu vroeg ik mij af of ik het wel goed heb gedaan, en dat ik niet beter de 20mm door had moeten zetten naar de douche. Ik kan er nu nog makkelijk bij en evt. opnieuw aanleggen, maar het is een beetje zonde van de koppelingen als het niet nodig is.

Hoe kan je de leiding diameter berekenen?
 

ABCDE

  • #2
7L / minuut uit de douchekop is gewoon reguliere zuinige douchekop en geen enkel probleem voor 16mm pex. Bedenk wel dat de T-koppeling, afhankelijk van soort, zo het equivalent van meerdere meters leiding kunnen zijn qua drukverlies, per stuk.

Als het er nu ligt in ruwbouw kun je er ook even een kraan opzetten en kijken wat het resultaat is.
 
Laatst bewerkt:

Joco

  • #3
Oke, dank je wel. Nu staat er wel minimaal 7l/m en ik ben nog wat verder gaan lezen in technische documentatie en daar kom ik een tabel tegen met l/m bij een bepaalde druk. Maar dat gaat me even boven de pet om ook de druk uit te rekenen. Stel dat de druk 2bar is dan heb ik al 15,3 l/m nodig
1622619106400.png


de T stukken in de leidingen hebben een equivalent van 1,1m leiding. de leiding naar de douche is 5m, dus dat zou een leiding lengte opleveren van 5 + 2* 1.1 = 7.2m van 16mm
 

Joco

  • #4
hier heb ik misschien een aardige tool gevonden voor het drukverlies.
https://www.werktuigbouw.nl/calculators/pipeflow_fluid.htm
als ik alle equivalente leidinglengtes invoer vanaf de meter (eerst koper, dan pex20, dan pex 16) kom ik op een druk verlies van 0,52. stel dat er een druk van 2bar bij de watermeter is dan zou ik nog 1,5 baar bij de douche overhouden. als ik de tabel lees kom ik uit op 13,5l/m. Vraag is nu, komt dat ook uit die leiding? kan iemand mij door nog bij helpen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
16 mm leiding is meer als voldoende voor een regendouche.
Of het moet zijn dat je zo een grote in het plafond hebt hangen van 80x80 cm, dan is een dikkere leiding aanbevolen.
En het is en blijft een regendouche, dus verwacht niet dat daar een flinke harde straal uit komt.
Daar verkijken de mensen zich soms nogal op, en valt het tegen.
Ook bij die grote van 80 x80 komt maar regen uit.
 

Joco

  • #6
oke bedankt voor de info.
 

ABCDE

  • #7
Joco schreef:
als ik alle equivalente leidinglengtes invoer vanaf de meter (eerst koper, dan pex20, dan pex 16) kom ik op een druk verlies van 0,52
Is dat inclusief het hoogteverschil? 10 meter hoger is 1 bar er af.

Voor die 15 L/min heb je niet genoeg aan een standaard CW4 ketel. Kan wel icm dWTW (als die opgewarmd is).
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
op al je kranen in huis heb je een wettelijke minimumdruk benodigd. Deze is gewoon vast gelegd in de werkbladen en is de minimale druk waar een kraan nog juist op moet fungeren.
En die is 1 bar, dus die heb je altijd op je kraan. dus uit je tabelletje kan je de druk aflezen en kijken wat de minimale opbrengst is.
En of je nou wel of geen DWTW hebt die opgewarmt of nog koud is dat maakt dus ff totaal maar dan ook totaal niks uit! Druk houd geen rekening met en DWTW en je krijgt er zeker geen meer druk van!
Dit is weer een verkoop praatje waar niks van klopt! Een DWTW is om te bezuinigen op je stookkosten al weegt de bezuiniging niet op tegen de investering en daarom is het een verkeerde investering (mijn mening he).

Maar ff kort door de bocht 1 bar is dus het minimum wat je altijd hebt, alles wat je meer hebt is dus meegenomen. Maar een simpele drukmeter vertelt je wat je hebt he. Maar ja dit is afhankelijk van waar je in het land zit, hier in brabant +/- 3 a 4 bar op het net dus dik 2-2.5 bar op de kranen.

Maar nogmaals
pex 16 is koper 12-3/8"
pex 20 is koper 15-1/2"
pex 26 is koper 22-3/4"
pex 32 is koper 28-1"
 

ABCDE

  • #9
Pfft... heb je wel gelezen wat ik schreef? Met een dWTW kun je meer warm water gebruiken zonder zwaardere ketel.

Ofwel; voor 15 L/min heb je normaal CW5 nodig, maar dWTW + CW4 kan ook. De wtw moet echter eerst opwarmen, dus je hebt niet direct de volledige stroom zoals met cw5 ketel wel.

Als je maar lang genoeg douched verdien je die dwtw gewoon terug in een paar jaar. Plus dat je een kleinere ketel kunt kopen.
 

Joco

  • #10
allen wederom bedankt voor het meedenken. Ik had het hoogte verschil niet meegenomen inderdaad 6m zou dan 0,6 bar extra drukverlies zijn.
Maar oke er stel er komt 1bar dan uit de leiding dan zou ik uitkomen op 11l/m. Uit mijn cw3 ketel komt 6l/m van 60 graden. dat is inderdaad dan wel erg weinig. Daar had ik nog niet aan gedacht. Dan ga ik toch maar eens kijken naar een dwtw die zou nog mooi in de schacht onder de badkamer weg gewerkt kunnen worden.
En ik begin toch weer een beetje te denken dat ik beter 20mm als koude leiding kan nemen en 16mm als warme.
 

Joco

  • #11
oh nee ik heb een cw5, met 9l/m op 60 en 15l/m op 40
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu