LEDstrips aansluiten op lichtschakelaar (hotelschakeling)

Prrr

  • #1
Hallo klussers!

Ik heb een vraag over het aansluiten van LED strips waarbij ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Ik heb zelf zeer weinig/geen ervaring met het aansluiten van elektra, alleen met het verwijderen en terugplaatsen van lichtknopjes en stopcontacten als voorbereiding voor het stucen en schilderen ...

De situatie:
In de gang hangt een lamp aan het plafond die geschakeld wordt met een lichtschakelaar aan de muur en nog een lichtschakelaar op de andere verdieping (ben er inmiddels achter dat dit een hotelschakeling heet). Nu zijn er in diezelfde gang 2 drempels, en die zou ik graag verlichten met een LEDstrip om struikelen te voorkomen. Nu leek het mij handig als die LEDstrips meeschakelen met de lamp en dus met die 2 knopjes.

Nu is de vraag of dit uberhaupt mogelijk is en hoe ik dit dan aan kan sluiten. Ik zou het het liefst vanaf 1 van de lichtknopjes aansluiten omdat daar de muur nog open ligt en ik dan alles netjes weg kan werken.

Ik hoor heel graag of jullie hier tips voor hebben! Bij voorbaat dank!!
 

Peter_H

  • #2
Het gaat hier om een wisselschakeling, wordt in de volksmond vaak ten onrechte als hotelschakeling genoemd.
Voor de strips heb je 2 draden nodig, de zwarte schakeldraad die van één van de 2 schakelaars naar de lamp gaat en de blauwe nuldraad die bij de bestaande lamp zit en waarschijnlijk niet bij de schakelaars.

Je zou de blauwe en zwarte draad van de bestaande lamp kunnen doorlussen.
Wil je per sé vanaf de schakelaar in de in de buurt werken, dan moet je een nuldraad erbij trekken, van lamp naar schakelaar. Verder heb je ook de schakeldraad nodig die naar de lamp gaat en die zit maar op één van beide schakelaars, zeer waarschijnlijk op degene met 3 zwarte draden.


Een andere oplossing kan zijn een ledstrip op batterijen met bewegingsmelder.
 

Prrr

  • #3
Hallo Peter,

Heel erg bedankt voor je snelle reactie!

Ok, wisselschakeling, weer wat geleerd! :)

De schakelaar vanwaar ik de strips het liefste aan zou willen sluiten, ziet er als volgt uit:



Wat bedoel je met doorlussen? Dat ik voor de lamp een draad afsplits om naar de ledstrip te trekken?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Je kunt op de rode klem van de schakelaar een zwarte draad bij insteken en een blauwe draad in de lasklem met de overige blauwe draden. Hierop kun je de driver(s) van je led-strips aansluiten.
 

Prrr

  • #5
Hallo Tom,

Bedankt voor je reactie!

Als ik dat doe, heb ik dus 1 blauwe (nul)draad en 1 zwarte (schakel)draad voor de (2) LEDstrips.
Is dat voldoende om de ledstrips te laten werken en schakelen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Ja. Dat moet werken. Ik ben even ervan uitgegaan dat je geen aardaansluiting nodig hebt voor je LED-drivers.
 

Prrr

  • #7
Fantastisch! Bedankt!!

Hoe kan ik checken of de blauwe draden uit de lasklem idd van deze lamp zijn? (of kan dat niet anders?)

En hebben jullie toevallig nog tips waar ik ledstrips en toebehoren kan kopen? En wat heb ik nodig...?
 

Peter_H

  • #8
Hallo prrr,

Je hebt geluk dat je alle juiste draden hier bij elkaar hebt zitten.

Tenzij een beunhaas bij jou de installatie heeft aangelegd mag je er van uitgaan dat alle draden in een doos van dezelfde groep zijn.

Namen van winkels mogen we je hier niet geven. Ik zou de eventuele drivers en ledstrips wel als een set kopen, dan kun je er van uitgaan dat het op elkaar is afgestemd en probleemloos werkt.
 

Prrr

  • #9
Hallo Peter,

Wederom bedankt voor je reactie.

Jammer dat jullie geen namen mogen geven, maar kunnen jullie misschien wel aangeven wat ik nodig heb? Als ik bij een groot Zweeds woonwarenhuis kijk, hebben ze LEDstrips met een stekker eraan, daar heb ik niks aan denk ik? Dus ik moet losse LEDstrips met drivers kopen? 1 Driver per LEDstrip? Of kunnen er 2 strips op 1 zo'n driver? (de Ledstrips moeten een paar meter uit elkaar komen te liggen)
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Ik zou even langs gaan bij een lampenzaak. Als de strips op of bij een drempel bevestigd moeten worden, dan moeten ze ook tegen een stootje kunnen.

Gezien je toch gipsplaten hebt, zou ik in de muur een kastje timmeren waar de drijver in kan. De driver moet toegankelijk blijven, zodat je hem kunt vervangen als die stuk gaat. Indien de driver voorzien is van een stekker, dan plaats je een stopcontact in dat kastje.
 

Prrr

  • #11
Superbedankt voor het meedenken en de tips!
Ik zal eens een lampenwinkel bezoeken voor de verdere details.
 

Prrr

  • #12
Beste klussers, hier een vervolg met toch nog wat vraagjes....

Ik ben bij een lampenwinkel geweest waar ze helaas geen geschikte ledstrips verkochten, maar me wel verder hebben geholpen. De winkelier zei dat ik een led-strip met stekker kon kopen en dan de stekker eraf knippen (driver eraan laten zitten) en de draadjes aansluiten op de schakelaar. Daarop heb ik ergens goedkoop ledstrips met stekker gekocht, maar nu blijkt de driver geïntegreerd te zijn met de stekker,dus kan ik deze er niet afknippen.

Nu vroeg ik me af, kan ik op die 2 beschikbare draden bij de schakelaar (schakel en nul) niet een verdeeldoos aansluiten waar de stekker van is afgeknipt, en daarna de ledstrips hierin prikken?

In hoopvolle afwachting van jullie fantastische hulp! :)
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #13
Een tafelcontactdoos met afgeknipte stekker is prutswerk. Ik zou twee geschakelde inbouw- of opbouwcontactdozen plaatsen. Heb je verder in deze ruimte contactdozen met of zonder randaarde?
 

Prrr

  • #14
Met randaarde.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #15
Dus een buis leggen vanuit de huidige schakelaar naar de plek waar de nieuwe contactdozen moeten komen. (misschien in het kastje dat ik je eerder voorstelde om te maken).
Drie VD-draden, blauw, groen-geel en zwart komen in de buis. Aan de kant van de schakelaar sluit je de blauwe en de groen-gele aan op de aanwezige lasklemmen. De zwarte draad komt op de rode klem van de wisselschakelaar.
 

Prrr

  • #16
Super bedankt!

Ik ga binnenkort spullen inslaan en aan de slag!

Bedankt voor alle hulp!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu