LED-dimmer i.c.m. pulsdrukker, toch niet geschikt voor LED?

Hufke

  • #1
Onlangs heb ik alle halogeen inbouwspotjes in huis vervangen door LED-spotjes. I.c.m. mijn dimmers (Busch Jaeger 6593U-500, zie bijlage) werkte dit niet goed, de lampen gingen op een bepaalde dimstand knipperen en bleven ook minimaal branden wanneer ze uitgeschakeld werden. Daarop heb ik ook alle dimmers vervangen door (draai)dimmers, zodat deze geschikt waren. Dit is overal succesvol gegaan, tot aan de slaapkamer.

Hier zit naast de deur een pulsdrukker (type 2020, zie bijlage) en achter het bed (daardoor inmiddels slecht bereikbaar) ook een BJ 6593U-500. Met deze schakeling heb ik bovengenoemd probleem. De dimmer vervangen door de nieuwe draaidimmer geeft niet het gewenste resultaat (dan blijven ze branden). Nu wilde ik daarom een nieuwe pulsdimmer bestellen die wel geschikt is voor LED, maar als ik naar de symbolen kijk op de BJ 6593, staat hier 'R, L, C' op, waarbij de C volgens mij betekent dat deze geschikt zijn voor LED, maar dat blijkt dus niet het geval.

Is een nieuwe pulsdimmer dan wel de oplossing (en zo ja welke, als de C-markering dus geen garantie is voor een goede werking) of heeft het met de bedrading en/of de pulsdrukker te maken?

BJ 6593U-500.jpg
Pulsdimmer.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
R, L en C staat voor belastingen als weerstand zoals gloeilampen, of als inductief en capacitief zoals normale en elektronische halogeen transformatoren, geen LED.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Dimmer is Inderdaad niet geschikt voor led ...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
R geeft aan geschikt voor ohmse belastingen zoals gloeilampen.
C geeft aan capacitieve lasten zoals elektronische trafo's
L heeft aan inductieve lasten zoals gewikkelde transformatoren.
Daarnaast staat er ook een minimale belasting op van bv. 20 tot 200w.
Je verlichting moet dus aan beide voorwaarden voldoen.
Led valt vaak onder C belasting, echter kom je in de knoei met de minimale belasting omdat 20w in led-verlichting heel veel licht is.

Als het enige probleem opgloeien is dan kan je een Compensator plaatsen.
Deze zorgt ervoor dat de lekstroom van de dimmer weglekt zodat de led uit gaat en blijft.

En dan nog een laatste probleem bij selectie van een dimmer.
De fabrikanten van led-verlichting passen hun led soms ook aan zodat deze bv. Kan werken op een R dimmer of op een L dimmer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu