Lange opwarmtijd CV-water

Jeroen__

  • #1
Bij mijn vereniging hebben wij een Rodiac CV-ketel (45kW) met sinds januari een klokthermostaat. Omdat het gebouw (1700m3) slecht is geïsoleerd en er overdag nooit iemand aanwezig is staat de temperatuur laag ingesteld overdag (ca 11 graden). Het gebouw koelt ook altijd af tot die temperatuur.

Ongeveer anderhalf uur voordat er mensen komen begint de ketel met verwarmen en het duurt ongeveer 3 uur voordat het gebouw 18 tot 19 graden is.

Bij controle bleek de uitgangstemperatuur van het CV-water zeker het eerste uur niet boven 30 graden uit te komen. Alle radiatoren staan open.

Zou het helpen om de pomp langzamer te laten draaien? Mijn gevoel zegt dat de het weinig zin heeft, omdat de CV toch op maximaal vermogen werkt.

Groeten,
Jeroen
 

Sil

  • #2
Iets meer gegevens nodig of er klopt echt iets niet.

Voor 1700m3 heb je 3 45KW ketels nodig voor een beetje behaaglijke temperatuur.

Heb je nooit problemen gehad is het echt een 45 KW toestel, hoeveel vertrekken hoeveel radiatoen en hoe groot?

Laat nog even wat horen.
 

Jeroen__

  • #3
Beste Sil,

Sorry dat ik zo laat reageer.
Het is een oud noodgebouw voor een school dat is omgebouwd tot een sportzaal. Eigenlijk zijn alle ruimtes met elkaar verbonden met uitzondering van de kleedkamers. Tijdens trainingen moet het ongeveer 17 graden zijn in het gebouw en als er minder gesport wordt moet 20 graden gehaald worden.

Vroeger was het probleem kleiner, omdat er een hogere nachttemperatuur werd gehanteerd. Toen bleef het 's nachts altijd 15 graden. Dit resulteerde echter in een gasverbruik van circa 7500 m3.

Er zijn zeker 12 radiatoren met een afmeting van 2,5 x 0,6 meter. Deze zijn allemaal 3-plaats.

Groeten,
Jeroen
 

Mik

  • #4
Met die 12 radiatoren van die afmeting, zit je al op ongeveer op 95kw (afhankelijk van merk radiator en type ik ga uit van een radiator met convectoren), dus met een 45 kw ketel kom je echt tekort.

En hoe lager de nacht temp. Hoe langer je over dag bezig bent om het pand weer op temp. te krijgen. Er is hier echt sprake van een capaciteits probleem, laat het een en ander is goed uitrekenen door een installateur. (transmissie berekening)
 

Sil

  • #5
Beste Jeroen.

Zoals Mik al aangeeft kom je echt capaciteit te kort, het bevreemd me zelfs dat het jullie met 45 KW en slechte isolatie Überhaupt lukt om het daar boven de 18 graden te krijgen bij een normale winterdag.
Een goed systeem wordt berekend op hele slechte condities zodat er min of meer altijd wel een beetje overcapaciteit is.
In dit geval heb je een serieuze ondermaat, als het echt maar een 45 KW toestel is dan heb je met strenge vorst echt een probleem.
 

Jeroen__

  • #6
Mik en Sil,

Bedankt voor jullie reacties. Het tekort aan capaciteit zal inderdaad de oorzaak zijn van de lange opwarmtijd. Binnen anderhalf jaar zullen we echter een nieuw gebouw neer laten zetten en hier komt uiteraard ook een nieuwe CV-installatie in die door een installateur wordt berekend. Een investering in een tweede CV-ketel staat nu dus helaas niet ter discussie en na lang stoken lukt het uiteindelijk om het circa 20 graden te krijgen, ook met deze temperaturen.

Kan ik er voor zorgen dat het eerder prettig aanvoelt door bijvoorbeeld de pompsnelheid te verlagen? Deze staat nu op 2 bij een schaal van 1 t/m 3. Is het verstandig om alle radiatoren open te laten?

Groeten,
Jeroen
 

Sil

  • #7
Betere optie is een aantal radiatoren voorrang geven door andere iets meer weerstand op te laten bouwen. (kraan iets dicht draaien)
Hierdoor zullen radiatoren met grotere volumestroom eerder warm worden en wordt locaal de "behaaglijkheid" groter.
 

Jeroen__

  • #8
Beste Sil,

Ik zal hiermee gaan experimenteren. De temperatuur van het verwarmde cv-water komt echter het eerste uur niet boven de 30 graden. Daarom was mijn gedachte om de stroming te verlagen, zodat dit water langer opgewarmd kan worden en er dus heter water door het systeem zal stromen.

Dit water koelt natuurlijk ook weer sneller af in de radiatoren, maar als de juiste radiatoren een grotere volumestroom hebben, dan zou het sneller behaaglijker moeten worden in de juiste ruimtes.

Groeten,
Jeroen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu