Lamp werkt niet meer - draden achter gestucte wand

Sener

  • #1
Volgens mij heb ik een heel groot probleem. Lamp in de slaapkamer doet het niet meer nadat we alles hebben laten stucen. We hebben een trekschakelaar..? (zo een ding met touw boven het bed) wat we dicht hebben laten stucen. Zover ik weet zijn de draden los van elkaar ingetaped, terug in het gat gepropt en daaroverheen gestuct. Moesten de draden met elkaar verbonden zijn? Gloeilamp, plafondlamp, drukknop.. alles is vernieuwd dus ik denk echt dat er iets met de bedrading niet meer klopt. En nu? Muur slopen om het weer werkend te krijgen? Of is er ook een ander manier?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De grootste fout die je gemaakt hebt: inbouwdozen moeten bereikbaar blijven. Dus wegstucen mag niet.

Ook het aftapen is niet goed: plaats gewoon een lasklem op de uiteinden van de draden, ook als je ze niet gebruikt.

Oplossing is inderdaad: Muur open maken, draden doorverbinden, opvulringen plaatsen op de inbouwdoos, opnieuw stucen en tot slot een blinde plaat plaatsen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Eens met walker, hier zijn meerdere fouten gemaakt.

Wat het probleem is ligt er natuurlijk ook aan welke draden er in die doos zitten. Vermoedelijk dus de fase die de hele schakeling moet voeden.

Je zult weer in die doos moeten zijn. Misschien kun je door op de muur te kloppen horen waar de doos ongeveer zit en voorzichtig proberen om enkel de doos vrij te krijgen?

Uiteindelijk plaats je een blindplaat dit kan van het zelfde materiaal als je schakelmateriaal maar je hebt ook universele klemmende plaatjes die vlak op de muur komen. Die kun je dan evt. overschilderen net als de muur.
 

Sener

  • #4
Bedankt voor de antwoorden. Hier is dus totaal niet over nagedacht, wat stom! Ik ga maar is op zoek naar waar dat ding zat. Zou het lukken om bijvoorbeeld met een schroevendraaier dat gedeelte stuk te tikken?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ik zou inderdaad met de achterkant van een schroevendraaier op de muur kloppen om te zoeken waar het hol klinkt. Daar voorzichtig een gaatje boren/tikken en dan proberen te voelen/zien hoe veel je nog moet weghalen om de gehele doos vrij te hebben.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #6
Alleen de plek van de trekschakelaar was dicht-gestuct toch?

Als het een niet te oud huis is, dan komen alle draden in je slaapkamer uit in een centraaldoos, die zit meestal in het plafond (achter de lamp). Iemand met enige kennis van zaken kan hier de draden naar de oude trekschakelaar loshalen en afdoppen, en tevens de draden naar de overgebleven schakelaar (bij de deur) zo aansluiten dat de boel weer gaat werken.
Als je die centraaldoos kunt vinden: maak hem eens open en post een foto.
 

Sener

  • #7
Hoi AvDijk, ik heb gisteren de plafondlamp dus vervangen maar ben geen centraaldoos tegen gekomen. Heb best hard aan de bedrading getrokken (actie frustratie). Ik merkte wel dat ik de bedrading best veel eruit kon trekken (met zo'n 20cm ben ik opgehouden). Zit het daaraan vast? Of zit het echt los daarvan in de buurt van de lamp? Ik zal morgen in het daglicht even kijken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Als je geen centraaldoos hebt en je weet dus niet welke draad waar naartoe loopt, ga dan niet willekeurig aan de draden lopen trekken. Dadelijk trek je een las los en heb je nog een grotere puzzel op te lossen.

AvDijk zijn oplossing werkt inderdaad als je een centraaldoos hebt waar je kunt eenvoudig kunt inschatten hoe de bedrading precies loopt. In jouw geval zul je dus echt in die weggewerkte doos moeten zijn.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Centraaldoos ook weggestuct? :shock:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Afhankelijk van het bouwjaar zou het ook een woning zonder centraaldozen kunnen zijn, er zitten alleen van de kleine ronde dozen, ik dacht dat zenormaaldozen heten.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #11
Woningen, gebouwd in het begin van de 60er jaren, hebben al een centraaldoos systeem.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Sommige.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Weer terug op de rails: TS moet óf bij de weggewerkte inbouwdoos van de trekschakelaar zien te komen óf bij de centraaldoos (indien aanwezig).

Alles duidt er nu op dat de schakeling momenteel niet gevoed wordt door een fasedraad en dat moet aangepast worden.
 

Sener

  • #14
 

Sener

  • #15
Zo ziet het eruit. Iemand?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Die zwarte draad die door het deksel gaat, kun je zien welke buis die ingaat? En loopt daar dan ook een bruine draad mee diezelfde buis in?
 

Sener

  • #17
 

Sener

  • #18
Als ik trek aan de bruine draad waar ik mijn lamp aan en uit doe dan zie ik welke bruine draad er in het plafond beweegt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #19
Bedoel je dat bij de schakelaar die nog wel bij kunt een bruine en zwarte draad zitten die beide naar de centraaldoos in het plafond lopen?

Dan zou het moeten werken als je deze zwarte draad (die samen met bruin naar de schakelaar loopt) aansluit op de lamp.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #20
Het is oorspronkelijk een wisselschakeling.
Ik zie op een van de foto's links 3 zwarte draden weggaan (omcirkeld), deze zullen waarschijnlijk naar de weg gestucte doos gaan.
Een van de 3 zwarte draden komt bij de lamp uit en de 2 andere draden zouden dan met een bruine een andere buis in moeten gaan.
Deze zullen dan naar de schakelaar moeten gaan.

Als je in dit geval de drie zwarte draden (omcirkeld), terug in de centraaldoos kan trekken ben je er, je hoeft dan een van de twee zwarte draden die met de bruine weggaat op je lamp aan te sluiten en hij zal het dan op je schakelaar moeten doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu