Kruipruimte isolatie bij vochtige ruimte?

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #21
Waarom heb je bij een vloer geen damprem nodig en bij heel veel andere warm koud constructies wel.
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #22
Als de luchtvochtigheid hoog is zal er een dampremmende folie nodig zijn, anders is binnen de kortste keren de glas/steenwol isolatie verzadigd met vocht.
Zeker wanneer er druppels aan de vloer hangen kunt u niet zonder dampremmende folie, de luchtvochtigheid is dan ongeveer 100%.
 

Chathanky

  • #23
Het vocht kan tussen de vloer weggeventileert worden en wordt ook niet opgesloten zoals bij bv een dakconstructie
Een vloer remt het vocht beter dan glas of steenwol dat doet, van een opeenhoping van vocht wat in de woning ontstaat heb je geen enkele last.

De oppervlakte van het isolatiemateriaal in de kruipruimte kan nat worden maar dat trekt niet door tot diep in de isolatie, ook niet bij steenwol.

citaat van een fabrikant:
Veelgestelde vragen: Vloeren
Ik wil de kruipruimte van mijn houten vloer isoleren. Met welk product? Moet een dampremmende folie worden toegepast?
Een dampscherm onder de vloer, aan de warme zijde van de isolatie, heeft weinig zin. Warme/vochtige binnenlucht stijgt, dus zal vooral doorheen dak en muren naar buiten willen en veel minder door de vloer. Verder heeft de houten vloer zelf nog een zekere dampremmende werking. Wel is het aangewezen om aan de onderzijde van de isolatie een dampopen folie te voorzien, ter wille van betere luchtdichtheid en dus thermisch rendement van het geheel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #24
Een algemeen advies is daarin niet te geven, ik geef alleen maar een voorbeeld aan van een situatie met (bijna) 100% luchtvochtigheid, vaak genoeg gezien dat er ondanks goede ventilatie druppels aan de vloer hingen, dat hangt vaak af van de grondwaterstand.
Ook genoeg gevallen gezien van doorhangende en naar beneden gevallen natte glaswoldekens.
Wat TS er mee doet moet hij zelf weten, wij kunnen de situatie ter plaatste niet beoordelen.
 

Chathanky

  • #25
Ik had in oktober een energie adviseur voor spouwmuurisolatie op bezoek, en hij adviseerde altijd eerst de houten vloer aan de onderkant met purschuim laten coaten (warmte isolatie) en daarna nog chips in de kruipruimte bodem (vocht afdekken en verdamping verminderen).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #26
Chathanky schreef:
Het vocht kan tussen de vloer weggeventileert worden en wordt ook niet opgesloten zoals bij bv een dakconstructie
Een vloer remt het vocht beter dan glas of steenwol dat doet, van een opeenhoping van vocht wat in de woning ontstaat heb je geen enkele last.
Dat heb je ook bij een dak met dakpannen. Ook daar zit iets van een houten dakbeschot en wil het vocht naar buiten.

Het is niet alleen van belang wat de TS er mee wil dacht ik toch. Met deze situatie is hij niet de eerste en de laatste. :wink:
*wgb*
 

Chathanky

  • #27
Hout houdt meer damp tegen dan glas of steenwol. Het vocht hoopt zich dan op tussen de isolatie en het dakbeschot, dat is het basisprincipe zeg maar.
Bij een vloer zit het net andersom, voor een pannendak gezien, je plaatst de isolatieplaten tussen het dakbeschot en de dakpannen. In dat geval is er dus ook niets aan de hand. :wink:

Bij een natte kruipruimte helpt het enorm als je de bodem afdekt met een folie. Het vocht zal dan niet zo snel uit de bodem ontsnappen.
De uitvoerbaarheid is altijd lastig al dan niet heel lastig.
 

Chris m

  • #28
Bij een natte kruipruimte met een PU folie de grond afdekken. zo krijgt optrekkend vocht geen kans. De vloer kun je gewoon isoleren met glaswol zonder gebruik van een folie o.i.d.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu