Krijg ventilatiegaten in muur niet luchtdicht

Sandra8777

  • #1
Ik heb in de keuken en de badkamer van die grote gaten voor de afzuiging in de muur. Normaal gesproken zitten daar van die ronde dingen in die je een beetje dicht kan draaien maar nooit helemaal.

In de zomer is dit geen probleem. Echter in de winter is de tochtstroom die die gaten produceren erg koud en storend (heb het idee dat ik daardoor vaak verkouden en snotterig ben) en het trekt al mijn warmte van de verwarming uit mijn huis waardoor ik het niet warm krijg binnen.

Ik heb al allerlei roosters geprobeerd die je dicht kan trekken met een touwtje e.d. Maar geen enkele van die dingen is luchtdicht waardoor het blijft tochten en je een enorme suis hoort van de wind die door het rooster wordt getrokken.

Ik heb er nu maar handdoeken in gedaan maar dat ziet er natuurlijk niet uit. Er moet toch een oplossing zijn die dingen, wanneer gewenst, helemaal luchtdicht af te sluiten? Ik word er zo langzamerhand een beetje moedeloos van.

Hoop dat iemand een oplossing weet.

Groet, Sandra
 

EdP

  • #2
Die dingen zitten normaal gesproken voor een ventilatie-gat en het is niet echt de bedoeling om deze hermetisch af te sluiten. Zorg ervoor dat je woning geen jampot wordt, je hebt verse lucht nodig om te leven en om vochtproblemen te voorkomen.

Ik kan me wel voorstellen dat het op deze manier hinderlijk is. Als er verder voldoende ventilatie mogelijk is zou je 'm open kunnen draaien, een prop krantenpapier erin duwen en weer dichtdraaien. Nogmaals, maak je huis niet potdicht.
 

Sandra8777

  • #3
Goed dat je dit zegt, echter als ik 's ochtends naar mijn werk ga, doe ik de ventilatieroosters boven mijn ramen open waardoor mijn huis de hele dag goed doorlucht. Ik vind het erg storend en onbegrijpelijk dat het met die gaten niet zelf te reguleren is eerlijk gezegd.

Ik vraag me af of een prop krantenpapier de luchtstroom blokkeert.
 

EdP

  • #4
Gelukkig maar dat je ventilatieroosters hebt boven de ramen (en die ook gebruikt), dan zou je wat mij betreft dat gat dicht kunnen maken. Krantenpapier zal misschien niet hermetisch afsluiten, maar toch zeker wel voldoende om van de windhoos af te zijn. Een heel klein beetje luchtstroom lijkt me niet verkeerd. Een reststukje glaswol kan ook.
 

Sandra8777

  • #5
Ik weet niet wat glaswol is :oops: maar die had ik nog niet gehoord; ga maar weer eens naar (naam bouwmarkt niet belangrijk. Moderator) om dat te halen. bedankt voor je berichten!
 

EdP

  • #6
Glaswol, isolatiedeken. Als je (of een kennis/buur/familielid) niet nog ergens hier een stukje van over hebt, zou ik er denk ik niet speciaal voor naar de bouwmarkt gaan, want dan heb je al gauw een stukje van ca. 10 vierkante meter. :wink:
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zit er geen geiser in de keuken of badkamer?
Zoja, dan mag je de gaten niet dicht maken :!:
 

Sandra8777

  • #8
Nee er is geen geiser aanwezig. heb jij ideeën om dit probleem te verhelpen?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #9
Nee, sorry :oops:
 

Sandra8777

  • #10
Helaas! :cry:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Zijn dit alleen gaten of zit er ook een , mechanisch ventilator op?

Als je dan met glaswol ed. gaat prutsen maak je waarschijnlijk meer kapot dan je lief is.

Ik heb het gevoel dat er een aantal ventielen dicht staan waardoor en extraam hoge trek zit op juist dat ene gat, draai de rest in de juiste stand voor die betreffende ruimtes dan zal het suizen een stuk minder worden.
Vervolgens kan je nog een demper in het kanaal plaatsen.
 

EdP

  • #12
Goed punt. Meestal zijn die gaten bedoeld om lucht af te zuigen, maar in de praktijk komt het ook voor dat er lucht uit blaast (bijv. door verkeerd gebruik bij flatgenoten). Blaast er hier lucht uit?
 

H@ns

  • #13
Een verkoudenheid krijg je niet door tocht of kou!
Het is een virus dat de verkoudenheid veroorzaakt en die krijg je door contact met andere mensen, meestal via de handen.
Daar kan het dus alvast niet aan liggen :P
 

Sandra8777

  • #14
Er zit wel een mechanische ventilator op, thans niet bij mij in huis, maar op het dak. Ik zit in een appartementencomplex op de bovenste verdieping en de motor voor het hele systeem zit recht boven mijn woning. Er is mij wel eens verteld dat hij daardoor zo sterk zuigt bij mij in huis. Ik kan dit verder zelf niet regulieren helaas, dat is nu het hele probleem! Zo'n demper, wat is dat dan? Kan ik die in het gat plaatsen oid?

Hij blaast niet maar zuigt echt lucht, alleen hij zuigt wel extreem hoor, ik heb het idee dat er daardoor bij ieder kiertje of gaatje bij mijn ramen een tochtstroom ontstaat die vervolgens door het hele huis gieren.

Tja wat betreft die verkoudheid, ik weet het niet hoor, sinds ik hier woon ben ik wel erg vaak snotterig. Ik voel gewoon als ik op de bank zit of in bed lig een luchstroom voorbij komen. En of ik er verkouden van wordt of niet, het lijkt me sowieso niet echt gezond en bovenal is het heeeel erg vervelend, je voelt je gewoon niet lekker in je eigen huis :(
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Je hebt een ongeregelde ventilator op het dak staan.
Deze kennen normaal 2 standen.
Als er cv-ketels op het kanaal zitten blijft deze op hoog toeren draaien.
De verhuurder zou een onderdruk gestuurde ventilator kunnen plaatsen als de oude vervangen moet worden dan ben je in 1 klap van het probleem af.

Ik kan helaas niet in uw kanalen kijken maar meestal zit er een voorregel ventiel in(niet bereikbaar voor huurders) daarachter komt dan de anamostaat, die wel door de huurder versteld kan worden.

Een demper is een stuk schuim van 30 cm zoals dat van matrassen(noppen schuim).
Dit wordt met de punten naar binnen opgerold zodat de buis van binnen bekleed is met dat schuim.
Dit dempt de hoge fluitgeluiden van de afzuiging.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu