Kraan met beluchter vervangen

robintb

  • #1
Hallo,

Ik zal al twee dagen met een schijnbaar lek en ik heb vandaag ontdekt dat het komt van een wat verstopte kraan in de kast van de CV-ketel. De kraan wordt eigenlijk alleen gebruikt om de CV ketel bij te vullen als de druk te laag wordt. Langzaam maar zeker druppelt er water uit de beluchter, het witte ding aan de onderkant van de kraan. Het laminaat staat er inmiddels al bol, ik heb er een teiltje onder gezet maar zou toch graag een wat permanentere oplossing willen.

Ik heb al even op internet gekeken en het lijkt erop dat het vervangen van zo'n kraan met beluchter een klus is die zelfs ik wel voor elkaar zou moeten krijgen. Nu zit ik alleen met één ding: de kraan zit bijna direct tegen het expansievat aan (zie foto). Er zit denk ik echt zo'n 1 mm ruimte tussen de draaiknop en dat dikke deel van het expansievat. De kraan er simpelweg uitdraaien lijkt me daarom niet echt een optie.

Ik zie echter op de leiding waar de kraan op zit ook twee moertjes zitten. Zou ik deze moertjes wat los kunnen draaien, daardoor dat kleine stukje buis ertussen wat kunnen draaien, en daarmee de kraan wel los kunnen draaien? Of kan ik dit beter aan een loodgieter overlaten?

kraan.png
 

Evenwatanders

  • #2
Zo stel ik me voor dat je dit zou kunnen oplossen:
Eerst het water afsluiten en aftappen tot onder het niveau van de onderste moer.
Dan, zie afbeelding:
kraan.jpg

De twee moeren op de buis ietsje losdraaien, vervolgens de kraan in z'n geheel dus inclusief basis waar de kraan ingeschroefd zit naar links draaien, zo'n 60°, tot je hem gewoon los kunt draaien. Dan de moeren in die andere stand weer vastdraaien, want in deze stand kun je ook beter bij de (nieuwe) kraan. Die dus vervolgens erin draaien met teflon tape ertussen (schroefdraad even iets opruwen voor betere grip van het teflon).

Ik kan me haast niet voorstellen dat je hier een loodgieter bij zou moeten halen, zoiets lijkt me heel goed zelf te doen. Maar ik kan natuurlijk niet inschatten hoe handig je met dit soort dingen bent. Je aanzet hierboven was in elk geval een heel eind in de goede richting!

Het enige gevaar is, dat na losdraaien van die moeren de knelringen niet meer helemaal lekker willen sluiten en je ze véél vaster moet draaien dan voorheen.
 
Laatst bewerkt:

Auto-Geen

  • #3
Als de kraan dicht staat en de slang nergens op aangesloten zit kan er uit de beluchter nooit water komen. Of de vulkraan van de CV staat open of de wasmachine kraan in de waterleiding. Na het vullen van de CV altijd de slang afkoppelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu