Koude badkamer door vloerverwarming

SGroten

  • #1
Hallo,

Wij hebben een jaar geleden ons huis (uit 1976) betreden. We hebben toen vloerverwarming aan laten leggen (Grundfos UPS15-60 pomp en Robot verdeler) op de bestaande CV ketel (Remeha Avanta 35c CW5). Nu wil het geval dat wanneer de vloerverwarming in de kamer op temperatuur is, de badkamer (voorzien van een radiator) soms erg koud is. Hetzelfde zou natuurlijk gebeuren, als we de slaapkamers (eveneens radiatoren) zouden willen verwarmen. Alle radiatoren (badkamer, slaapkamers, zolder en garage zijn reeds voorzien van thermostatische kranen (Danfoss))

Nu heb ik onze installateur gevraagd om een oplossing. Die heeft hij ook aangedragen, echter deze is nogal prijzig en ik ben nog niet overtuigd dat dit werkt. Deze bestaat uit een Remeha Regelaar I-Sense, buitenvoeler en gateway.

Bedoeling is om de bestaande thermostaat (Honeywell Modulation; geen klokthermostaat!) de temperatuur in de woonkamer, dus van de vloerverwarming, te laten regelen (middels een klep) en de nieuwe I-Sense regelaar (met weersafhankelijke regeling) de ketel. De I-Sense regelaar kan dan volgens de installateur in de kamer naast de bestaande thermostaat, maar ook in de meterkast of het CV-hok worden geplaatst.

Het regelen van de vloerverwarming middels de klep, kan naar mijn mening alleen gebeuren door de klep vlak na de aftakking naar de vloerverwarmingspomp te plaatsen (anders zijn er andere radiatoren die ook afgesloten worden). Ik durf alleen niet te zeggen hoe deze klep dan wordt aangestuurd…

Vraag:
• Zal deze oplossing gaan voldoen, in aanmerking nemend, dat we ook een houtkachel laten installeren? Doel is om alle radiatoren te kunnen verwarmen, onafhankelijk van de vloerverarming?
• Is dit een efficiënte oplossing (kostentechnisch)? Of staat de ketel nu vaak warm water rond te pompen, terwijl dat niet nodig is. Hoe weet de ketel nu, wanneer deze kan uitschakelen; Hij wordt niet meer afgeschakeld door de temperatuur in een ruimte.
• Zijn er alternatieven? Ik denk aan digitale thermostaatkranen!? Hoe sturen deze de ketel aan, dat er een warmtevraag is?

Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie reactie!

M.vr.gr.

Sander
 

Xr8

  • #2
Combinatie met wa regelen op een avanta werkt niet goed. Deze ketel is eigenlijk niet geschikt voor wa regelen. In deze situatie zal je energieverbruik behoorlijk gaan toenemen. Dit is het nadeel van vvw met radiatoren. Als de vloer op temperatuur is gaat de ketel maar marginaal stoken, dit is veel te weinig voor de radiatoren.

Je kunt beter twee kleppen plaatsen, een voor de vvw en een voor de radiatoren. Of dit kan is afhankelijk van de installatie opbouw. De thermostaat kun je dan bv in de douche plaatsen. De slaapkamers volgen dan de douche.
De andere thermostaat in de woonkamer plaatsen.

Met een isense kun je niets in dit geval. Dit kan alleen met aan/uit thermostaten. De ketel schakel je met eindcontacten op de klepmotoren.
Tevens zul je den shunt moeten plaatsen op doorstroming te waarborgen.

Succes.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Google eens op "etageregeling" of "zoneregeling": het hoeft absoluut niet "prijzig" te zijn om een werkende regeling te maken.
Veel installateurs komen helaas niet veel verder dan weersafhankelijk regelen of dure apparatuur van merken die hun groothandel levert.......
Zeker als je ook nog plannen hebt met een houtkachel, zal het probleem met de koude badkamer alleen maar groter worden. Even googlen op de juiste termen dus: de oplossing is vrij eenvoudig!!
 

Johanlam154

  • #4
De goedkoopste en makkelijkste oplossing is naar mijn idee een draadlose thermostaat
mvg johan
 

Fvdb7126

  • #5
Dit verschijnsel kan ook optreden in bestaande huizen waarvan de beganegrond beter geïsoleerd wordt en de bovenverdieping niet. De thermostaat in de huiskamer schakelt de ketel af wanneer huiskamer de gewenste temperatuur bereikt heeft. Als de badkamer, dan nog koud is bestaat er in wezen een disbalans tussen het vermogen van de badkamerradiator en de vloerverwarming in de huiskamer. Het vermogen van de vloerverwarming zou verminderd moeten worden. Bijvoorbeeld, door een lagere watertemperatuur in te stellen. (Dan duurt het langer voor dat de woonkamertemperatuur bereikt wordt en krijgt de badkamer meer tijd om op te warmen.) Natuurlijk de thermostaatkraan van de badkamer helemaal open zetten en pas lager gaan instellen als daar de temperatuur te hoog wordt. Je zou tevens de watertemperatuur van het CV-water hoger in kunnen stellen, als dat nog kan. Als de groepen van de vloerverwarming afzoderlijk aflsuitbaar zijn, zou je het effect ook kunnen testen door er een of twee groepen af te sluiten. Altijd natuurlijk minstens een groep open laten. Dit is natuurllijk geen definitieve oplossing. Een andere oplossing is om het vermogen van de radiator van de badkamer vergroten.
 

SGroten

  • #6
@ Xr8

De Avanta heeft idd geen mogelijkheid om wa te regelen. Echter ik heb begrepen dat de I-Sense in combinatie met de “gateway
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Ik heb niet alles zorgvuldig doorgelezen, maar vermoedt dat de verhoudingen
zoek zijn. Het afgegeven vermogen in de woonkamer is zodanig groot
dat de ruimte snel op temperatuur is. Een weersafhankelijke regeling zou
kunnen werken (even niet op het merk en type ketel gelet), maar het is veel
simpeler om de temperatuur van de vloer wat naar beneden te draaien.
Dat kan al veel uitmaken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu