Kortsluiting woonkamer na proberen te maken van een stopcontact

Vreman

  • #1
Dag allemaal,

Jaren terug is er per ongeluk iemand over een stekker gestruikeld en toen is het hele stopcontact eruit getrokken. Hierna hebben we geprobeerd om er een nieuwe op te zetten.

eerst werkte het “nieuwe” stopcontact niet, maar de verlichting boven wel. Daarna geprobeerd om de kabels goed door te lussen naar boven zodat zowel het stopcontact weer zou werken en de verlichting boven. Maar daarna werkte het stopcontact weer wel, maar de verlichting boven niet.

vandaag heb ik weer een poging gedaan om het op te lossen. Helaas lukte het voor eventjes maar viel de stroom in de woonkamer na enige tijd uit. Meteen het stopcontact weer gedemonteerd zodat het stroom in ieder geval niet uitvalt.De kabels zitten nu los van elkaar (rode nul draad en groene fase draad). Helaas krijg ik nu nog steeds telkens dat de stroom ik de woonkamer na 2 minuten uitvalt.

heeft iemand enig idee hoe dit kan en hoe ik het kan oplossen? Ik hoop dat het verhaal ook een beetje duidelijk is, het is 1 stopcontact wat voor veel ellende zorgt.

(uit dit stopcontact komen 2 rode nul draden en 2 groene fase draden)

met vriendelijke groet,

Mark
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Foto van het stopcontact met de bedrading?

Lopen de betreffende draden naar een lasdoos verderop? Het zou kunnen dat door de 'schade' er zo hard aan de draad is getrokken dat er een las is los komen te zitten.
 

Vreman

  • #3
foto geupload.

ja op de zolder en mogelijk in de kelder.

372180DA-3906-419A-B2E9-E59BA4E6CAED.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ik zou eens beginnen met de lassen nalopen richting de groepenkast. Ik vermoed dat er ergens eentje is doorgebrand.

De wcd sluit je nu zelf aan op de doppen van de foto? Zijn deze lassen in orde?
Voor veel hobbyisten zijn deze lasdoppen onbekend terrein, je mag ze eventueel vervangen door steek lasklemmen. Dat monteert wat makkelijker.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Vreman

  • #5
Die lasdoppen heb ik er opgezet voor de veiligheid. Voorheen hadden we dit ook zo gedaan en toen was er geen probleem. Nu wel. Dus ik zal morgen eens de lassen nalopen.
Bedankt voor je reacties:)
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Valt de stroom uit door een aardlekschakelaar, of door een automaat/zekering? Als het een automaat/zekering is die na twee minuten uitvalt betekent dat, dat je gedurende een paar minuten flinke overbelasting hebt ergens.

Lukraak maar wat proberen en wachten tot na een paar minuten de boel weer uitvalt is wachten op brand. Meten is weten. Schakel de stroom af, en meet de installatie door. Heb je geen meetapparatuur of weet je niet wat je moet meten, schakel dan een elektricien in.

Toegevoegd:

Op de foto lijken twee groene en twee rode 2,5 mm2 aders door één buis naar boven te gaan. Dit zijn teveel aders van die diameter voor één buis, of zit direct boven de inbouwdoos een splitsing en gaan de aders daar door twee verschillende buizen naar boven? Ook curieus is dat er 50 jaar oude kleuren draden zijn gebruikt, maar de inbouwdoos zelf een nieuw model is zoals die nu nog wordt verkocht.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Eens met Krunnie, je moet het probleem vinden en niet maar blijven uitproberen. Ik denk als eerste aan een slechte las door de ruk aan de bedrading. Als je daarin niets kunt vinden dan wellicht een elektricien erbij halen die e.e.a. voor je kan doormeten.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Inderdaad wel apart dat beide dradenbundels uit dezelfde buis komen, zoals Krunnie aangeeft en wat ik op de foto kan zien.

Als dit (foto) een doorverbinding is en je hebt beide draden gewoon in de lasdop gestoken, zal het contact inderdaad bagger wezen.

Wat je nog kan proberen.
Je twist de koperdraden van beide groene draden stevig rechtsom in elkaar, twistlengte ongeveer gelijk aan de veer in de lasdop, en draai vervolgens de lasdop stevig om de samen getwiste koperdraden heen.

Doe hetzelfde met de rode draden.
Dan heb je daar in ieder geval goed contact en weet je of het in die doos zit, anders moet je het ergens anders zoeken.
IMG_20200817_180030.jpg

IMG_20200817_180104.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Vreman schreef:
Die lasdoppen heb ik er opgezet voor de veiligheid.
Is mij nog niet duidelijk of de lasdoppen op de foto nu de plek zijn waar de wcd moet komen. Zo ja, dan kunnen de lasdoppen weg en steek je de draden in de wcd. Meeste wcd's hebben ruimte voor 2 draden per contact.

Algemene opvatting uit alle reacties blijft wel dat je alle lassen zult moeten nalopen omdat hier waarschijnlijk ergens een slecht contact in zit.

Dit is een beruchte oorzaak van woningbrand dus ik zou hier wel enige spoed achter zetten en niet blijven uitproberen.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik vind het in ieder geval niet normaal dat er uit één buis twee bundels draden komen.
Dus sowieso iemand met verstand van zaken de boel laten fixen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
In plaats van 2 sets draden uit één buis, zou hier ook een Y-spruit gebruikt kunnen zijn:
0147773.jpg

Dan is het al wat minder raar. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Inderdaad XanderH, ik ben er ook nog niet van overtuigd dat ze per se door dezelfde buis lopen. Als dat wel zo zou zijn dan is dat inderdaad vreemd.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #13
Nog niet aan die mogelijkheid gedacht, weer wat geleerd.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu