Keuze decoupeerzaag of cirkelzaag?

Jolin73

  • #1
Afgesplitst van dit topic - mod

Het dichtmaken van de open trap staat hoog op mijn kluslijst. Aangezien er nogal wat gezaagd moet worden (ook kleine hoekjes etc) wilde ik een decoupeerzaag aanschaffen. Nu zag ik op één van de plaatjes hierboven dat er een cirkelzaag werd gebruikt. Wat is handiger? Hoor het graag en vast bedankt voor de prachtige beschrijving!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Met een cirkelzaag langs een geleider kan je veel rechter zagen dan met een decoupeerzaag. De laatste is dan weer handiger voor bochten. Maar die heb je niet zoveel bij stootborden van een trap. :wink:

Een geleider kan je zelf maken van hout, maar als je speciaal hiervoor de machine aanschaft, zou ik er eentje kiezen inclusief een goede aluminium geleider (van de juiste lengte).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Henk E

  • #3
Voor dat werk zou ik zonder twijfel kiezen voor een tafelcirkelzaag, ze zijn er in veel maten en soorten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Zeker een cirkelzaag gebruiken. Met een decoupeerzaag ga je nooit precies recht.

Een tafelzaag is voor dit doel handig. Maar als je nog geen zaagmachines hebt en je zoekt iets dat je nu kunt gebruiken maar wat later ook nog vaker van pas komt dan heb je meer aan een hand cirkelzaag incl. geleider of liniaal.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik gebruik mijn decoupeerzaag eigenlijk maar zeer zelden. Recht zagen kun je er mee vergeten en bochtjes zaag ik nooit. Na een laminaatvloer leggen heb ik hem niet meer gebruikt.

Veel vaker gebruik ik de tafelzaag of de handcirkelzaag: altijd recht (met goede geleider), snel, precies, enz.. De geleider heb ik gemaakt van een lange strook multiplex (ik heb een korte en een langere) en 2 losse lijmklemmen. Het lastigste bij de handcirkelzaag is dat je even moet weten (onthouden) hoe ver je de geleider naast de zaaglijn moet plaatsen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Bij een beetje geleider plaats je die op de zaaglijn. Zelf een geleider maken die dat ook doet is ook eenvoudig. Zie Youtube.

Een zaagtafel is voor stootborden niet echt geschikt. Je begint met een grote plaat hout die niet op een normale zaagtafel gezaagd kan worden. De langskanten gaat verder nog wel, maar de kopse kanten gaat ook niet (zonder meer) met een zaagtafel.

Het afronden van de bovenkant doe je trouwens makkelijk met een handschaaf. Eerst gewoon recht zagen dus.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je kan de stootborden ook grof op maat laten zagen en de rest zelf doen op de tafelzaag. De kopse kanten kun je door middel van een slede zagen. Uiteraard moet je zaagtafel deze wel hebben (of je moet hem zelf maken).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu