Keukenkastjes slijten. 3 soorten probleempjes

Mich^

  • #1
Hoi,

Mijn keuken ziet er nog top uit op een enkel dingetjes na, dit zou ik graag aan willen pakken.

Het eerste probleem is dit:






De folie bij de deurtjes laat los, met wat voor lijm kan ik dit het beste vastlijmen, en hoe klem ik de folie tegen het deurtje aan, ik vraag me af of er verfklemmen bestaan van een meter.

ok het 2e





Onder het aanrechtblad lijkt het hout zich iets uit te zetten. Dit is trouwens alleen op de plek rond de wasbak. Hier zal het meeste water soms van het aanrechtblad druipen ofzo. Is dit op een of andere manier weg te werken of zal ik er gewoon van afblijven, met kans dat er wel openiuw vocht op / in die plekken kan komen.

en het 3e probleem wat op het 2e lijkt.



Dit is het kastje naast/boven het fornuis, hier komt dus ook veel condence van de pannen. Wat moet ik daarmee doen? Vochtdicht maken en een verfje erover of... ?

Alvast erg bedankt voor de reacties.

Groetjes
Giel
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2

Keukenman

  • #3
Gebruik géén strijkijzer zoals Wgb heeft gedaan bij zijn salontafel. Keukenkastjes zijn met folie omtrokken en niet met fineer. Als je een strijkijzer gaat gebruiken trekt de folie alleen nog verder terug en wordt het nog lelijker.

Gewoon een beetje contactlijm ertussen smeren, even laten drogen en heel goed aandrukken. Overtollige lijm die er uit komt wegpoetsen met beetje wasbenzine. Helemaal vlak ga je het niet meer krijgen, maar nu trekt het steeds verder open.

Bij het blad kun je een deel wegschuren zodat het weer glad is en vervolgens met siliconenkit gladzetten. Kan er ook geen vocht meer intrekken.

3e probleem komt door je afzuiger. Deze dien je ong. 10 minuten vtv aan te zetten om optimale afzuiging te creëren. Zeker bij een centraal afzuigsysteem! oplossingen zijn er niet, maar je kunt er een aluminium hoekje overheen lijmen. Dan gaat het iig niet verder.

Succes
 

Pigion

  • #4
Kan me herineren dat kopse kanten met een lijmstrook worden afgewerkt, aan te berngen met de strijkijzer volgens de instructie.

Wat ik heb gezien op de afbeeldingen, is allemaal terug te voeren op waterdanp en matige kwalteit van de kastjes. Ik zou de kopse onderkant van een nieuwe strook voorzien en met strijkijzer aanbrengen.

Pigion
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Keukenman schreef:
Gebruik géén strijkijzer zoals Wgb heeft gedaan bij zijn salontafel. Keukenkastjes zijn met folie omtrokken en niet met fineer. Als je een strijkijzer gaat gebruiken trekt de folie alleen nog verder terug en wordt het nog lelijker.
Hoe kom je aan een salontafel Keukenman.

Ik neem aan dat kastjes van een caravan nog van lagere kwaliteit zijn en die heb ik op deze wijze hersteld. Een microdunne laag ???? houtlook :P

Ging perfect snel en strak om de ronde rand van het deurtje gestreken. :wink:
 

Keukenman

  • #6
@Wgb:

Excuses voor het misverstand, maar het topic van jouw link ging om een salontafel. Op de foto is ook te zien dat het bij jouw deurtjes ook om een fineerlaag gaat. Hoe dik of dun maakt niets uit. Bij fineer is strijken uiteraard toegestaan.

Bij topicstarter gaat het echter om een folie omtrokken front welke dus echt niet met een strijkijzer behandeld mag worden. Plastic smelt nu eenmaal heel snel.

@Pigion: Kopse kanten kunnen idd met strijfineer afgeplakt worden. Hiervoor moet de te verlijmen rand wel exact glad zijn om een goed resultaat te behalen. Op de getoonde kasten is duidelijk een ABS rand te zien (kunststof) en is het spaanplaat al uitgezet. Dit zal met strijkfineer niet netjes op te lossen zijn. Hoekprofiel erover is in dit geval de beste oplossing. Wellicht niet de mooiste, maar wel het meest effectief.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wat is het verschil tussen fineer en folie. Waar is fineer van gemaakt.
Als ik naar de foto van mij en van Mich^ kijk zie ik toch aardig het zelfde beeld.

Die deurtjes die bij mij in de caravan zitten daarvan zou ik zeggen dat die met een kunststoffolie zijn afgewerkt.
Die vliesdunne folie zal zeker smelten als ik het strijkijzer op de hoogste stand zet. Gelukkig smelt die lijm met een lage temperatuur zodat ik de folie strak op het hout kan strijken/lijmen.

Van een staafje lijm, die van een lijm pistool, maak je korrels. Dat kan je op grof schuurpapier of met een rasp doen. Die korrels doe je in de openstaande folie strijkijzer erover en klaar.
Ik heb diverse deurtjes op deze wijze behandeld en dat ging zeer vlot en netjes en gelijk droog. :wink: Vandaar.

De spaanplaat die aan het bollen is zou ik met een lak behandelen om verder vocht opnemen te voorkomen. Daar zal niet veel meer aan te doen zijn. Het lastige zal de juiste kleur worden.
 

Mich^

  • #8
Hee, ik heb de instructies opgevold. Heb lijm gebruikt en toen met de strijkijzer ook bezig geweest. Door de warmte krimpt de folie idd iets waardoor hij weer goed aansluit. Hij krimpt alleen aan de onderkant ook waardoor niet heel het kastje meer bedekt is, maar dat geeft niet. Het zit weer netjes vast.

Ik ga 2 hoek profielen kopen voor probleem 3.

Nu moet ik alleen nog ff kijken wat ik met mijn aanrechtblad ga doen, maar dat komt ook wel weer goed.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Om je aanrecht echt weer goed te krijgen moet de bak er uit.

Vervolgens de randen goed schoon maken een afsluiten
daar zijn speciale producten voor maar bijvoorbeeld jachtlak werkt ook.
 

MvanV

  • #10
Het wordt veel te damperig daar zo te zien, probeer dat ook op te lossen, want het loslaten van de het plastic is pas fase 1, daarna begint het zwellen van het hout, het schimmelen van het hout en dan het verpulveren.
Controleer de afzuigkap, verhang die eventueel, of maak een extra afzuiging met wat roosters in een vlakke pijp onder de kastjes.

Is het een circulatiekap? Probeer het vocht toch op de een of andere manier naar buiten te krijgen door ergens in de buurt van de keuken de lucht naar buiten te laten.
Is het een centraal systeem, laat hem dan eens schoonmaken, dat wordt meestal vergeten, niet zelden zit hij na de bouw al vol meuk

Ik zou proberen de oorzaak weg te nemen: de damp. Daarna kan je wel met wat lijm dingen vastplakken. ALs de oorzaak weg is zal het niet zo snel meer gaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu